Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě že to je také, jak to je. Pro mě má každé roční období našem pásmu kouzlo. Často neopakovatelné. Díky Dani, přeji krásný den.:-)VR^

1 0
možnosti
Foto

To by žádná roční období skoro nebyla...:-)

0 0
možnosti
DT

Třeba by se nám to líbilo - nemuset měnit oblečení podle ročních období. Mohli bychom mít míň skříní. Líp bychom se přizpůsobili životu v zimě nebo v teple. Nejspíš by si lidi bylí navzájem méně podobní.

Krásný den, ať se daří, Kláro. :-)R^

1 0
možnosti
MS

R^ Rozdíl mezi zimou a létem na severní a jižní polokouli by se dal vysledovat za jinak srovnatelných podmínek, třeba na menších ostrovech uprostřed oceánu stejně daleko od rovníku a se stejným ovlivněním mořskými proudy - viz vliv Golfského proudu na SZ Evropy.

Další drobnost se projevuje objektivně - zima na severu a léto na jihu je kratší, léto na severu a zima na jihu jsou delší. Od jarního slunovratu k podzimnímu je to 187 dní, od podzimního k jarnímu 178 dní. Také proto má únor 28 dní, letní měsíce 31 dní a podzimní slunovrat je až 23. září.

0 0
možnosti
DT

R^ Zajímavé - jsou někde čísla z těch ostrovů? Kolik procent to dělá?

To má člověk hned lepší pocit - s tou severní polokoulí jsme si vytáhli lepší los. :-) Krásný den, Michale, ať se vám vydaří. R^

0 0
možnosti

R^ Ještěže ten náklon zemské osy existuje. To by byla strašná nuda, kdyby klima ovlivňovaly jen malé rozdíly ve vzdálenosti od Slunce. I když je pravda, že kdybychom o možnosti střídání ročních období díky nakloněné ose nevěděli, bylo by nám to asi jedno.:-)

1 0
možnosti
DT

Možná bychom si říkali - to máme ale štěstí, jiné planety mají hrozná střídání ročních období, jak tam vůbec může být život? :-)

Krásný den, Milane, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji za další zajímavostiR^

0 0
možnosti
DT

Krásný den Horste, ať se vydaří. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Předpokládám, že nemít Země skloněnou osu, tak bychom tu měli počasí podobné září a protože mám indiánské léto rád, tak by se mi to i líbilo. Co způsobilo náklon 23,4 stupňů?

0 0
možnosti
DT

To musela být nějaká opravdu významná srážka kdysi... Nabízí se spekulace o Theie, která kdysi narazila do Země a následně se ze zbytků srážky vytvořil Měsíc.

Musela to být čistě náhoda - tedy ne sama ta srážka, ale srážka pod úhlem, pod kterým se do okolí vyvrhla spousta materiálu. Například Venuše má velice pomalou rotaci, která také není normální - a Merkuru dokonce chybí velká část pláště - takže těch srážek muselo být v mladé Sluneční soustavě hodně.

Krásný den, Štěpáne, mějte se moc hezky. :-)R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.