Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Tento blog mi unikl. Bodování se dá směle použít všude, i v mé suché a nezajímavé oblasti. I tam se, kupodivu, vyskytují "znalci", jako ve všech oblastech lidské působnosti. Daň za internet je právě možnost uveřejňovat i nepřeberné množství nesmyslů. Ale kdo hledá, najde ;-D.

Hodnotit se klidně nechám, jsem totiž osvícený ;-D, jak jsem se nedávno dozvěděl. Mikrovlnkou.

R^

2 0
možnosti
DT

Jestli se smím zeptat (jsem zvědavá) - co je to za suchou oblast? :-)

Mějte krásný den, Jaroslave, a děkuju za návštěvu. R^:-)

1 0
možnosti
MS

Jiří Matuszek:

"Ten článek bohužel opomíjí fakt, že téměř všichni vědci, kteří přišli s něčím novým, byli považování za šarlatány. Někteří byli dokonce upáleni"

Snad 90% nových věcí jsou omyly a slepé uličky. Proto je věda poměrně konzervativní a nové věci podrobuje důkladnému zkoumání. Navíc není vše ideálně nestranné; byl prokázán vliv zdroje financování na výsledky výzkumu, nebo okřídlená věta "Z nebe žádné kameny padat nemohou, protože tam žádné nejsou." Nicméně si věda postupně tvoří a zdokonaluje mechanizmy, jak se s těmito a dalšími riziky a vlivy vyrovnat.

0 0
možnosti
DT

Tady otvíráte novou stránku věci. R^

Je opravdu lehké poznat manipulátory a podvodníky z řad laiků. Jednak se ve věci nevyznají - a mluví z cesty - jednak vykazují body podle desatera pana Baeze.

Tii placení a organizovaní podvodníci, kteří pracují za peníze a dodávají firmám "výzkumy" přesně podle zadání, jsou jiná kategorie. Jsou daleko nebezpečnější, protože je většinou neodhalí ani body pana Baeze.

Celkem nedávno proběhl v Německu mediální skandál, když tým novinářů vymyslel, že čokoláda pomáhá hubnutí. Zabalili to do těch správných slov, vymysleli potravinářský institut, ve kterém to celé jakoby vyzkoumali. A pak ukázali cestu, kterou se nesprávné rádobyvědecké výzkumy dostávají na trh. Přes recenzenty, zahraniční publikaci (tuším to byla Indie, zvolí se stát, ve kterém se nejspíš nikdo nebude moc zabývat detaily v cizí řeči a medium, ve kterém je publikování placené a které tedy rádo sáhne po publikaci z důvodů finančních) se dostali do tisku. Odtud už byla jen krátká cesta na obrazovky v celém světě. Pak to celé odhalili v jedné velice zajímavé dokumentaci.

Ukázalo to, jak se bránit manipulacím. Nevěřit ze zásady mediím, kde musí publikující za uveřejnění platit. Nevěřit mediím ze zahraničí, případně těm, které publikují zahraniční vědce (proč vědec radši nepublikuje doma, ale v Indii?). Nevěřit soukromým placeným institutům. Pak nemusí být těch 90 % nových věcí omyly. Je řada vědeckých časopisů, které ověřují, co tisknou.

2 0
možnosti
JP

J26o40s42e58f 36P18o20t62r

3. 3. 2017 22:52

Paní Dano Tenzer

reaguji na dole uvedená vaše slova :

"Byli upáleni jinými vědci? :-) Já myslím, že to byla trochu jiná doba a v té době, kdy se jinak myslící upalovali, byla to spíš církev, kdo se angažoval v potírání vědy, ne naopak."

Pokud vím, tak za potírání vědy byl církví upálen pouze jediný člověk a to Giordano Bruno (a to proto, kromě jiného, že hlásal, že inteligentní bytosti žijí i na Měsíci, na Slunci a na všech hvězdách).

Na druhou stranu ještě kolem 1950 ateistické hnutí marxismu - leninismu zavíralo do Gulagů ruské vědce za genetiku a za kybernetiku, aniž bych zdůrazňoval že v letech předtím genetiky a kybernetiky bez milosti likvidovali . A byli jich tucty, ne jednotlivec jako Bruno.

Co vy nato paní Tenzer ? můžu vás ujistit, že váš pohled na základní otázky, o které se zde otíráme, je falešný a leží přesně v těch souvislostech jak před 70 lety vykolíkovali politruci reálného socialismu.

To totiž bylo nové, pokrokové , moderní, na vědě, tedy na darwinistické teorii o vývoji založené náboženství, které si nárokovalo absolutní vliv na příslušné obyvatele. Asi po osmi desetiletích se samo od sebe zrušilo, vyzmizíkovalo, nechalo po sobě na 100 milionů mrtvých, ovšem také dost svých intelektuálních pohrobků, jako jste vy paní Tenzer, ovšem také spoustu polovzdělanců , kteří si natahují šle, ovšem ve skutečnosti neví která bije jako třeba pan Petr Paleček a pan Walda Winter

0 0
možnosti
DT

Giordano Bruno byl upálen církví za potírání vědy? Tři body.

V Rusku žily v době vyvíjení kybernetiky tucty kybernetiků? Za tři body.

Před sedmdesáti lety bylo náboženství pokrokové a založené na darwinistické teorii? Další tři.

Sto miliónů mrtvých? Zase tři body.

Ale to nejlepší ještě přijde

Takže tady bychom měli jedno srovnání oponentů s komunisty za čtyřicet bodů.

To bychom měli 52 bodů - a to jen při obhajobě neobhájitelné teze, že "téměř všichni vědci, kteří přišli s něčím novým, byli považováni za šarlatány. Někteří byli dokonce upáleni".

Nebyli. A rozhodně nebyli považováni za šarlatány vědci, kteří přišli se skutečnými, prověřitelnými a reálnými objevy. Naopak, takovým se uděluje Nobelova cena.

1 0
možnosti
JM

Ten článek bohužel opomíjí fakt, že téměř všichni vědci, kteří přišli s něčím novým, byli považování za šarlatány. Někteří byli dokonce upáleni.

0 0
možnosti
DT

Byli upáleni jinými vědci? :-) Já myslím, že to byla trochu jiná doba a v té době, kdy se jinak myslící upalovali, byla to spíš církev, kdo se angažoval v potírání vědy, ne naopak.

Krásný den, Jiří. :-)

2 0
možnosti
MT

Tak dobře, na toho "Einstiena" upozorňovat nebudu. A smím upozornit na toho "Hawkinse"? Já totiž nevím, jestli tím myslíte Dawkinse nebo Hawkinga...

A když si na Darwinovi "honí ego" zrovna Dawkins, a na Darwinovi a Dawkinsovi dohromady třeba Flegr, dělá to z nich taky šarlatány?:-)

0 0
možnosti
DT

Gratulace, máte dvacet bodů. I když jsem nečekala, že to budete zrovna vy...:-)

Krásný den, Martino, a díky za návštěvu. R^:-)

1 0
možnosti
JP

J69o36s65e45f 80P66o24t95r

2. 3. 2017 21:39

Všichni se tady rozplýváte nad tím ,jak autorka klepla kladívkem na hřebíček a jak je všechny ty šarlatány odhalila. Samozřejmě, že má pravdu, asi to tak bude. Ale nikdo, ani paní autorka nenastínila proč je to tak.

Je to proto, že drtivá většina lidí vědě nevěří. Věda neprávem a bez důkazů odstranila z lidského vědomí transcendentnost, ale ničím to nenahradila. A protože každý člověk ze své přirozenosti musí něčemu věřit, najít si své místo ve světě, tak si každý vytváří své náboženství, teistické i ateistické, ale hlavně sedá na lep těm šarlatánům.

Pro inspiraci bych vám uvedl, jak se tento problém řešil v době nedávno minulé. Vytvořila se mantra, ateistické vyznání víry, které se po čtyřicet let vtloukalo do hlav, hlavně mladým lidem. Výsledkem byla totální morální spokojenost, žádné tápání po pravdě a tato spokojenost u 80% obyvatel českého prostoru vydržela až do dnešní doby:

Koho musí mladý člověk miloval :

Mladý člověk musí milovat Stranu a vládu, Sovětský svaz (toho na věky a nikdy jinak), dělnickou třídu, mezinárodní revoluční a pokroková hnutí.

Koho musí mladý člověk nenávidět a bojovat proti němu :

Mladý člověk musí nenávidět a bojovat proti Imperialistům z Wall Streetu, německým revanšistům, šlechtě, katolické církvi a Vatikánu.

Pokud by si někdo z mladší generace myslil, že si dělám kozy, fakt nedělám, fakt to tak bylo.

0 0
možnosti
OU
Foto

R^Co vypadá převratně, jasně a jednoduše...nefunguje!:-P;-)

0 0
možnosti
DT

:-) Na každý problém je jedna jasná, stručná a zjevná odpověď, která není pravdivá. (Už si nepamatuju, kdo to řekl.) :-) Krásný den, Kláro, děkuju za návštěvu a přízeň. R^:-)

0 0
možnosti
MP

Tři body získává ten, kdo ve svém pojednání uvede tvrzení, které není logické a konzistentní.

Zdroj: http://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=589971

Na čím blogu jsem to jen četl antropomorfismy typu : příroda nenechala nic náhodě, Vesmír je k nám velmi štědrý ? :-P

0 0
možnosti
DT

Nevím? Na mém? :-) Body můžete udělovat i vy mně, považuju to za inspiraci a zpětnou vazbu. Není zaručeno, že jakkoliv se člověk snaží nezpronevěřit realitě, nemůže se to stát. :-) Krásn den, Mirku, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
Foto

R^Tedy, Danko, ted si nejsem jisty, jestli pisete o pavedcich nebo o zdejso blogosfere;-D

Preji krasny vecer:-)

2 0
možnosti
DT

Bohužel to tady na blogu jen kvete. :-) Vadí mi to jen v případě, že se to tváří jako věda, součastně vědou ostentativně opovrhujíc. :-)

Když budu někde v jejich diskuzích psát o bodech, budete vědět, odkud to pochází. :-) Vám i vaší paní a zvířectvu krásný den! R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu. Jsem ráda, že se vám líbilo. :-) Krásný den, Jirko, ať se vám daří. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,79
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.