Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EN

Asi by se mělo pro ty, kdož článek nedočtou dostatečně daleko, vysvětlit hned na jeho začátku, že tady na Zemi nebude šest hodin tma.

3 0
možnosti

Je to vlastně takové gigantické zastínění planety. Doufám, že jsme domysleli všechny aspekty, které experiment může v naší přírodě vyvolat. Mám dojem, že už si hrajeme až moc velkorozměrově. Díky Dani, vždycky mě něčím překvapíte...

0 0
možnosti

To zatmění bude ovšem probíhat stejně neškodně, jako když si vezmete černý kruhový terčík a dáte si ho do zákrytu se Sluncem tak, abyste překryla celý jeho kotouč.

3 0
možnosti
MS

Ještě aktualita pro potěchu oka: Petr Horálek má pár dní po sobě dva krásné příspěvky v Astronomickém snímku dne

https://www.astro.cz/apod/ap240309.html

https://www.astro.cz/apod/ap240311.html

2 0
možnosti
DT

Tu kometu jsem už někde viděla... a ten Měsíc je prostě nádherný!!! A ten plankton....

Mějte krásný den, Michale.

0 0
možnosti
Foto

Několikahodinové zatmění, to bude zajímavé. Jestli to teda vyjde.

P.S. Dítě stále doma, dle nás zralé na vyslání do školy. Už ani nebudu říkat, že je to v práci jak po výbuchu, jsme na střídačku zralé tu bombu hodit...

1 0
možnosti
DT

To je mi pro vás líto, doufejme, že se vám to v práci zase brzo uklidní. Nedejte se znechutit, jsou i horší bomby... I když nemocné dítě už je na žebříčku různých bomb docela vysoko. Přeju krásný den!

1 0
možnosti

Zajímavý nápad, zejména s ohledem na možnost pozorovat sluneční korónu několik hodin. Jinak, pokud jde o "přírodní" zatmění Slunce, máme velké štěstí v tom, že úhlové velikosti Slunce a Měsíce se díky rozdílné vzdálenosti jeví na obloze jako téměř stejné, i když jejich velikosti jsou nesrovnatelné. Tak to prostě zařídila matička Příroda.

1 0
možnosti
DT

Jiné planety nemají takové štěstí. Na Marsu jen na chvíli přeletí přes Slunce kus kamene, jak jednou nafilmovala jedna ze sond... myslím že to byla Opportunity?

Krásný den, Milane, mějte se moc hezky.

1 0
možnosti
TT

Pěkný projekt. A třeba právě díky němu vědci vyřeší, jak na Zemi eliminovat různé časové dilatace.

0 0
možnosti
DT

Jsem zvědavá, jestli se jim to povede, jak si představují. Přeju krásný den, Tomáši, ať se vydaří.

0 0
možnosti
MS

Použitý zatmívací disk je rozměry 110% slunečního kotouče mezi koronografií na Zemi a zatměním Slunce. Je to významný posun, ale detaily korony v těsné blízkosti povrchu Slunce zůstanou doménou slunečních zatmění zpracovaných metodou profesora Druckmüllera. Jejich vědecký význam bude oslaben, ale zcela se neztratí.

0 0
možnosti
DT

Jsem zvědavá, jak se jim to povede, bude to přeci jenom potřebovat přesnou navigaci. Zbývá jen držet palce, aby se to nemuselo odsunout na později, ale opravdu startovali letos. Přeju krásný den, Michale, ať se daří.

0 0
možnosti
Foto

Konečně by mi nebylo na chvíli takové horko

0 0
možnosti
DT

Tohle asi moc nepomůže, ale kdoví, co si nechají ještě napadnout v budoucnosti? Přeju krásný den, Horste, ať se daří.

0 0
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 19,02
  • Průměrná čtenost 1287x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.