Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Bylo by zajímavé vědět, jak se asi z "deváté" planety v nejvzdálenějším bodě jeví Slunce. Je to ještě pořád kotouček, nebo už jenom svíticí bod ? Asi by se to dalo spočítat, ale já to neumím. :-)

0 0
možnosti
DT

Bude to jen malý svítící bod. Asi i hodně málo svítící. Našla jsem jednu kompoziční fotku: Slunce z povrchu Pluta.

http://www.astronews.com/frag/bilder/pluto_charon_sun_300.jpg

Planeta Devět bude ještě tak 20x dále od Slunce, takže Slunce bude přibližně 400x slabší, než na téhle fotce. R^ Přeju moc hezký zbytek víkendu. :-)

2 0
možnosti
MS

R^ Navrhuji Nyx (bohyně černé noci). :-)

3 0
možnosti
Foto

Líbí se mi to, ale bohužel ten samý problém jako s Cerberem. Jméno už je využito, dokonce dvakrát: pro měsíc Pluta - Nix a pro asteroid 3908 Nyx.

A co třeba zkusit latinskou verzi Nox?

2 0
možnosti
Foto

Já jsem rozhodně pro 9 planet. To je takový číslo tak akorát :-)R^

0 0
možnosti
DT

:-) Ani moc malé, ani moc velké, takové akorát do ruky? :-) Země je třetí planeta. 3x3 je devět. Planeta devět bude určitě také modrá. (Víc matematiky ze sebe nedostanu.) R^

Přeju moc hezký den, Honzo. R^:-)

2 0
možnosti
Foto

R^Danko, držím planetě devět (alias možná Nemesis) palce, aby existovala. Otázka, kdy ji objevíme, není pro ni zas až tak důležitá:-)

0 0
možnosti
DT

:-) Kdyby skutečně v téhle podobě existovala (a já doufám, že ano), tak na ní trvá rok 20 000 let. Co už je nějaká malá Země, kdesi daleko, se svými hyperaktivními lidmi. Tam daleko ve tmě na půl cesty ke skutečnému vesmíru musí být opravdová nirvána. R^

Přeju krásný den, vám, i celé rodině. R^:-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu, mějte hezký den. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

R^ Ve své paměti mám ulpženo, že úvahy o další planetě ,,za Plutem" byly již značně dávno. Bylo o ní psáno jako o planetár. objektu, zvaném Transpluto. Tuším, že v šedesátých létech min. století;-)

3 0
možnosti
Foto

P.S.: Název?- což tak ,,v přítmí" z anglického : in the gloom. Zkráceně pak pouze ,,Gloom";-)

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

Ahoj Petře,

Vulcanus tu už byl. Poruchy vdráze Merkuru vedly k přesvědčení, že blízko Slunce obíhá ještě jedna planeta avymysleli pro ni právě jméno Vulcanus. (Protože je tak blízko k ohni.) Pak seukázalo, že ty poruchy nejsou žádné poruchy, ale důsledek pohybu v zakřivenémprostoru. V blízkosti tak hmotného objektu jako je Slunce už Newtonůvgravitační zákon neplatí tak přesně, je třeba započítat relativistické korekce.Stáčení perigea Merkuru se dnes bere jako jeden z důkazů správnosti obecnéteorie relativity.

Mně by se pro devátou planetulíbilo jméno Cerberos. Jako někdo, kdo hlídá bránu k jiným hvězdným soustavám.Nebo Aragorn - hraničář.

4 0
možnosti
Foto

R^Tak daleko a tak excentrická dráha? To bude asi těžké hledání... Ale třeba se objevu dočkáme.;-)

4 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

Dano, to jsou mi ale věci! Devět. A já umím jen do deseti počítat, Víc jak deset jich nechci, ale tobě přeji to, že nad hlavou se na Tebe dívá Tvé oblíbené slunce!R^:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,85
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.