Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ A jako vždy karma. Příjemné svátky přeji.

1 0
možnosti
DT

Děkuju moc, přeju vám také příjemné svátky, mějte milé a veselé vánoce. R^:-) A krásný zbytek dne, díky za návštěvu a milá slova. R^

0 0
možnosti
Foto

sem se před Vánoci trochu povznesl do dálek:-)

0 0
možnosti
DT

Ještě jeden takový výlet bude po vánocích. :-) Připravuji blog o sněžné hranici. Zdravím vás, mějte krásný den. R^

0 0
možnosti
Foto

J35a62n 18P94r44a26ž66á88k

21. 12. 2015 12:50

R^Zajímavé člení, díky, Danko:-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem moc ráda, že se líbilo. :-) Krásný den celé rodině. R^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, Dášo, za zajímavý předvánoční článek! Jak asi vzniko magnetické pole? Jako kluk jsem občas používal kompas jako hračku. Byl jsem fascinován blázněním ručičky. Hezký den!!R^:-)

0 0
možnosti
DT

:-) Krásný den i Tobě, Horste. R^ Magnetické pole - to by byl hezký námět na blog. R^

0 0
možnosti
MS

R^ Jsem zvědav, kdy (a zda vůbec) se podaří zrealizovat projekt pohonu vesmírné lodi slunečním větrem. Největší problém asi bude s velikostí "plachty". :-)

0 0
možnosti
JT

Velikost bych jako problem nevidel, ve vesmiru je mista dost.

0 0
možnosti
JT

Zajimavy clanek. Takze s hmotou v heliosfere se to ma tak, ze napred se gravitaci soustredila do masivnejsich objektu, v nichz jeden byl tak velky, ze se zazehla termonuklearni reakce a ta potom vymetla zbytek castic mimo. Proc se ale v uvodnim gravitacnim zahustovani nezachytily vsechny castice a nektere zustaly, aby mohly byt vymeteny ?

0 0
možnosti
DT

Děkuju.

Já to chápu takhle: Zahuštění se dělo postupně. Nejprve se vytvořil disk hmoty (plynu a prachu - toho plynu naprostá většina), který se pak postupně dále zahušťoval. Největší koncentrace hmoty byla v centru, a to díky gravitaci, kterou se hmota navzájem přitahuje a tím se i soustřeďuje do jednoho bodu. Ten disk se pohyboval (viz dnešní pohyb planet, ten je pozůstatkem tohoto pohybového impulsu). Díky pohybu zůstala část hmoty v určité vzdálenosti od centra budoucího systému a nespadla do něj. Zároveň koaguloval plyn i prach do větších částic, objektů a těles. Když se zažehlo Slunce, začalo pak svým zářením ty hodně malé částečky vypuzovat ven ze soustavy. To všechno se neděje okamžitě, takže část hmoty byla už v té době ve formě větších částic, které se v soustavě udržely. Z těch se pak tvořila všechna tělesa, které v ní vidíme.

Hlavně ale Sluneční vítr zároveň vyhání ze slunečního systému mezihvězdnou hmotu, která by do něj měla tendenci vnikat zvnějšku.

Díky za návštěvu a přečtení blogu, přeju moc hezké pondělí. R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,85
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.