Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím že Rusko doplatí na tuto válku o Krym a Doněckou oblast Ukrajiny ještě jinak, než čekali. Odcházejí jim totiž mozky. Mladí Rusové odcházeli ve velkých vlnách zejména po vypuknutí konfliktu. I kdyby to dopadlo zle a Ukrajina se musela vzdát části svého území, anebo to šílené Putinovo tažení založilo větší konflikt, chraň nás všechny Bůh, tyhle ztráty mozků se těžko nahrazují. A trvá to většinou celé generace. Stojí to devastaci celých národů. Vždyť i "otec" této mise, který je teď zničený v nemocnici je už velmi starý muž. Dani dík za zajímavé a rychle zveřejněné informace. Pěkný den. A Indům samozřejmě držím palce. 🤚🌞😊

2 0
možnosti
DT

Oni dnes prakticky vymírají. Každých deset roků ztratí deset procent obyvatelstva. Válčením to ještě zintenzivní. Za takových třicet let přijdou o další třetinu.

Indům držme palce, opravdu si to zaslouží a ta akce nahonem s Lunou 25 byl v podstatě obrovský podraz. O to víc si zaslouží svou porci úspěchu, protože na své sondě dlouho a intenzivně pracovali. Moc jim přeju, aby se to povedlo. Zítra po druhé hodině odpoledne začne na youtube přímý přenos od ISRO.

Krásný den, Dani, mějte se moc hezky a děkuju za milá slova.

0 0
možnosti
TT

No jo, tam po pádu Svazu celý vesmírný program zamrzl snad na víc než deset let a poté se začal rozjíždět pomalu. Tak se přichází o prachy - někde je vědomostní i technický potenciál, zůstane ležet ladem a skoná. Nebo tedy zatím ještě živoří a těžko říct, jak se bude ruskému vesmírnému programu dařit dál, kolik na to bude peněz, jinak řečeno. Ale ten promrhaný potenciál je dobře vidět na raketách Angara - co mělo trvat rok, vždycky trvalo deset let.

0 0
možnosti
DT

Doufejme, že je po válce mezinárodní soudy donutí odzbrojit, stejně jako se to udělalo s Německem. A nějaká ta etická výchova jim taky neuškodí, aby se víc věnovali vědě a svému vlastnímu rozvoji, než dobývání a vraždění sousedů. Je s podivem, že vůbec mají nějaké rakety Angara.

Krásný den, Tomáši, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti
MR

Při dnešním kurzu rublů 60 000 000, ale spíš to bude nutno přepočítat na kurz předválečný, ale i tak to bude nějakých 80 000 000. To nejsou opravdu velké peníze je škoda, že podobných projektů není tedy mnohem víc.

1 0
možnosti
MR

Přepočet je na dolary.

0 0
možnosti
JL

Mate tam chybicku pani dano. neni to "temer 50 let od od prvni ruske mesicni expedice", ale vic nez 60 let. Rusove nebo vlastne tehdy Soveti odpalili prvni raketu na mesic nekdy v roce 1959, podrobnosti si uz bohuzel nepamatuju. Byla z toho tenkrat velka slava, Rusove byli primo opevovani. Brnensky Gustav Brom pro ne slozil dokonce pisnicku, pamatuju uz jen napev:

"Nekdo ma hvezdy na praporu, my mame prapor na hvezdach".

Rude Pravo oznamovalo palcovy titulky na prvni strance: "Prvni clovek na mesici bude sovetsky clovek".

0 0
možnosti

Chybičku tam máte vy. Paní Dana nepíše o první expedici, ale o té, která předcházela Luně 25. Tou byla Luna 24 v srpnu 1976 (tedy před 47 lety), která dopravila měsíční vzorky na Zemi.

2 0
možnosti
Foto

Škoda, že v ní neseděl Putin...

3 1
možnosti
DT

Takovou radost nám neudělá. Krásný den, Horste, ať se daří.

0 0
možnosti
Foto

Historické skutečnosti nabádají nevěřit informacím přicházejícím z Ruska a skutečnost hledač na opačné straně významu.

Z toho bych dovozoval, že všechny vesmírné mise RF skončily naopak úspěchem a tvrzení o krachu sleduje dva cíle:

1/ Nedělit se s ostatními o získané informace

2/ Podsouvat ostatním dojem o zastaralosti a nekvalitě ruské techniky a tím získávat skrytou psychickou převahu s cílem proměnit jí ve skutečnou na dalších bojištích.

Buďme bdělí a neskákejme jim na špek.

0 2
možnosti

Tak je pravda, že přiznání neúspěchu z jejich strany je poněkud nezvyklé, ale na druhou stranu dnes už technologie natolik pokročily, že případný podvod by asi byl brzy odhalitelný.

3 0
možnosti

Je otázka, zda by se Rusové po případném úspěchu mise podělili s ostatním světem o své výsledky. Obávám se, že vzhledem k současné mrazivé politické situaci asi ne.

3 0
možnosti
DT

Už dopředu vyhlásili, že se dělit nebudou - tedy maximálně trochu s Čínou. S nimi mají myslím nějaké smlouvy na budoucí spolupráci.

Krásný den, Milane, ať se vám daří.

2 0
možnosti
Foto

Momentálně ten neúspěch Ruskému státu ze srdce přeju.

2 0
možnosti
DT

Optimální by bylo, kdybychom s nimi nemuseli sdílet ani stejnou planetu. Což je zatím utopie.

Mějte krásný den, Františku, ať se daří.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

2 0
možnosti
DT

Děkuju, přeju krásný den, Jane.

0 0
možnosti
Foto

Vidíte to špatně. Bylo to naopak úspěšný crash test.

3 0
možnosti
DT

Crash test se jim povedl až moc dobře. Přeju krásný den, mějte se prima, Pavle.

1 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.