Děkujeme za pochopení.
J31a27n 77P62r29a17ž98á86k
Zajímavé, Danko, tohle jsem vůbec netušil. Díky a hezký večer
D27a38n75a 50T86e77n14z92l71e78r
Děkuju, jsem ráda, že se vám líbilo a bylo to nějak zajímavé. Jsem ráda, když najdu nějaké téma, které zaujme. Vám i vaší paní přeju moc hezký den.
J69a82r16o95s19l24a89v 84C52h12u45d83á19č74e70k
Malinko jste mi snizila radost ze zivota. Zasnu jake prasarny se delaji s potravinami, aby se konzervovaly. Takze ted uz vim, procaji koreni maji velkou trvanlivost. Myslel jsem si, ze to je jen susenim. Ted vim, ze koreni jsou nekdy i ozarena. To se mi nelibi. I kdyz chapu, ze ozarene koreni je lepsi nez plesnive koreni.
D95a76n55a 11T44e45n97z48l43e91r
Zase na druhou stranu, když se použije ozáření, nemusí se použít chemie, která na rozdíl od záření pak v té potravině zůstane a může škodit. I kdyby to byly jen alergie. Asi vás nepotěším, když vám řeknu, že se v Holandsku ozařuje daleko víc věcí, než třeba v Německu. Pocitově (aniž bych se dívala na přesná data) ale můžu říct, že je jich méně než v Čechách. V EU jsou na to ovšem přísné předpisy, všechno se kontroluje a hlídá - nebezpečí z toho nehrozí.
Přeju krásný zbytek, dne, Jaroslave a díky za návštěvu.
M19i36c53h83a25l 33Š94t44o50s75e34l
Jsem o tom neměl ani páru. Díky, milá Dano .-)
D62a72n44a 63T96e50n43z28l10e79r
Děkuju za návštěvu a milá slova, jsem ráda, že se líbilo. Přeju vám krásný den, Michale.
J52i81ř37í 46J70i43r33o83u67d62e27k
Inu, jako vždy, neb je, jako vždy, za co a proč
D93a80n58a 98T27e30n60z24l40e30r
Jako vždy jste na mě moc hodný. Děkuju. I vám - moc hezký den, Jiří. Ať se vám daří.
R67o70b68e92r37t 10M81á11s96l10o
Dobrý článek, spousta zajímavých informací.
Akorát větou "Úbytek vitamínů ale není vyšší, než při jiných druzích konzervace" si nejsem 100% jistý. Vakuové sušení (z šokově zmraženého ovoce voda sublimuje ve vakuu) by mělo mít také velmi malou ztrátu vitaminů. Ale vakuové sušení je poměrně drahé.
D72a28n39a 82T71e56n77z61l60e20r
Děkuju za milá slova i za návštěvu blogu. Máte pravdu, nejsem si jistá, ohledně toho vakuového sušení. Musely by se srovnat konkrétní čísla. Opravuji tedy - "... než při většině jiných druzích konzervace." Přeju krásný den.
K66l17á71r89a 67T91ů84m63o79v30á
To jsem ani nevěděla, ale smysl to dává.
Znám jen obalový materiál sterilizovaný zářením, často to bývají plastové lahvičky a kelímky, sklo se většinou sterilizuje horkou párou. Pamatuju, jak se obaly kupovaly nesterilní, že jsou levnější. Pak jsme ty plasty po normálním umytí sušili snad na 40°C v horkovzdušné sušárně, aby se to neválelo jen tak na vzduchu...
D82a14n69a 58T84e20n68z53l42e43r
Ano, sterilizace se tak běžně dělá.
Radioaktivita vůbec není jen strašák, ona je také užitečná, je spousta odvětví, ve kterých hodně pomáhá.
I vám moc hezký a příjemný den, Kláro, a díky za návštěvu.
H50o82r69s62t 53A75n51t74o37n 70H51a97s62l29b63a59u98e77r
Dano, to jsou my věci, jelikož zářím, budu si je ozařovat sám. Děkuji
D45a24n28a 31T76e26n68z58l79e96r
A co teprve takové ozáření drahokamy! O těch bude příští blog.
Přeju krásný, letní, zářivý den. Tady se může sluníčko přetrhnout.
R60u87d33o28l26f 69M82e46n19t46z91l
Zaujalo mne, že po ozáření hroznů z nich lze vylisovat více šťávy. Představuji si to tak, že ozáření naruší buněčnou stěnu. To by se asi dělo u všech ošetřených potravin. Nebyly by pak ale více přístupné mikroorganismům a nekazily by se rychleji?
D50a20n36a 19T77e83n50z49l94e35r
Záleží na dávce, kterou hrozny dostaly. Jestli to správně chápu, používá se například pro zpomalené zrání ovoce asi tak pětkrát-desetkrát nižší dávka, než na ty hrozny. Přesný technologický postup se mi zatím nepodařilo najít, možná je to také výrobní tajemství nebo něco takového.
Při hledání informace jsem ale narazila na něco roztomilého: pomocí ionizujícího záření se také nechá uměle nechat zestárnou koňak.
Přeju krásný den, vám i vaší paní.
- Počet článků 971
- Celková karma 19,82
- Průměrná čtenost 1327x