Děkujeme za pochopení.
J76o91s25e93f 53B19á74r48t91a
Když jsem byl malý, vzala mě teta v Praze do učňovské pekárny. Pečivo se dělalo původní technologií a upečený rohlík, šel rozmotat do původního čtverce. Čerstvý vydržel týden.
D76a24n71a 37Š34u33m26o85v79á
Dík za zajímavé poznatky Dani. U nás se nejvíc konzumuje tmavé celozrnné pečivo a kváskový chleba. Jsme dva. Nakupujeme na 5-6 dní cca 12 housek a 1 chleba. Z toho 6 housek vydrží 3 dny dobře měkké. Chleba půlka. Druhou polovinu nákupu ihned zamrazujeme - a po rozmrazení housky postupně rozpékáme. Přijde mi to lepší, než gumové rohlíky z hypermarketu. Občas koupím bílé pečivo a to hlavně na strouhanku. Doma namletá je o třídu lepší, než hotová kupovaná, podezírám je, že to trochu míchají s nadrcenými zbytky chleba. Občas se utrhnu a chleba si upeču domácí, ale ten kupovaný kváskový je také dobrý, a tak to nepřeháním. Jen se občas hůř shání. Nekváskový chleba se jíst opravdu nedá. To si dám radši kneckebrot.
D81a76n41a 50T74e31n40z84l59e25r
Také to tak mám. Peču tedy víc doma, ale spíš z donucení, protože kupovaný chleba a pečivo nedělají jednomu členu rodiny dobře. A tak jsem díky tomu zjistila, že to vůbec není jednoduché.
Mějte krásný den, Dani, děkuju za milou návštěvu.
I58v29o 19Ž19á25č75e85k
Chléb kupuji přibližně 2x týdně a až do konce své kariéry bývá jedlý. Rohlík je druhý den gumový a třetí den na strouhanku.
T81o40m88á38š 71T66a94t91í52č89e75k
Já bych zase až tolik nenadával. Však co - člověk to ví, že se jedná o pečivo určené k okamžité spotřebě. Když se vlastně totéž odehrává ve Francii, a to i v rodinných pekárnách, kde člověk kouká na pece, nikomu to nevadí: croissanty jsou ráno, v devět po nich není ani drobek, bagety se pečou do desíti, do jedenácti se nějaká zapomněla výjimečně, potom přijdou ještě fisetky, aby bylo pečivo k obědu, atd. atd. Když jsem nějak na cestách nebo zasypán prací, koupím si (v ČR) něco u pultu s lahůdkama, k tomu pečivo, a sním to hned. To se dá, pokud to člověk nedělá denně.
P93e62t68r 59K58o88r72e67c14k55y
Díky za blog, jsem vždy spokojený, ale pravda je, že mi začal tvrdší chleba chutnat, teda mému tělu nevadí...
D47a50n85a 96T50e19n19z46l58e31r
Rozhodně není škodlivý. A na tenko nakrájený a na topení usušený je vyloženě lahodný. Kůrka začne být sladká, což není překvapivé, když většina materiálu mouky se skládá z komplikovaného škrobu, vzniklého z jednoduchého cukru. Zjevně to degraduje až do levelu glukózy.
Krásný večer, Petře a díky za zájem o blog.
K40l64á67r87a 13T23ů27m15o16v73á
Já to říkám pořád, že z lednice ten chleba není dobrý.
D21a60n64a 45T35e68n22z17l15e29r
Není ... a je daleko rychleji nedobrý než když zůstane ležet volně... To je docela paradox... ale je to tak. mějte krásný večer, Kláro, ať se vydaří.
P83a84v29e65l 32D70v59o13ř61á93k
Zkuste chléb a housky ze svijanské pekárny. Kuchyňská chemie nad tím bude vrtět hlavou, jak to, že jejich pečivo netvrdne a vydrží poživatelné týden.
Napovím: je tam též vyhlášený pivovar.
D41a28n76a 94T62e97n11z70l55e75r
Čím by to mohlo být? Dám se poddat. Krásný večer, Pavle a díky za zájem o věc.
H54o61r97s81t 49A86n85t49o71n 81H95a12s41l38b46a54u44e11r
Nejlepší je mít dobrého pekaře naproti s možností chodit pro chleba každý den. Dano, o včerejším svátku jsi určitě měla chleba přímo z pece
D64a41n62a 24T53e22n42z92l82e68r
Rozmrazila jsem si rohlíky od minula, když peču, peču toho víc do zásoby. Takže byly jako nové. Překrásný večer do Norimberku'
J82i36ř67í 51P60l38í73v31a
Chleba mi vydrží minimálně 10 dní. Peču z asi ze čtvrtiny žitného kvásku plus nastrouhaný 2 brambory a obvyklé suroviny.
D86a47n26a 45T84e20n41z79l96e38r
Brambory jsou skvělé, protože při degradaci uvolňují to správné množství vody. Vlastně se traduje, že čím víc vody tím lepší - takže se dá pečivo vylepšit také tím, že část hmoty zaměníte za uvařenou kaši. (cokoliv, od krupice, přes vločky, oříšky, apod...) Dávala jsem až 400 g na dvě kila, podle chuti... Bramborová kaše - to je také taková škrobovo-vodní bomba, tou se to dá vylepšit poměrně bezpracně.
Krásný večer, Jiří a děkuju za návštěvu a za tip s bramborami.
Š57t17ě63p98á15n 24B22i40c18e85r48a
A k těm rohlíkům. V Soběslavi byla pekárna, ve které se pekly moc dobré rohlíky a housky. Žádné gumáky jako jsou ty dnešní. A pekař to vysvětloval tím, že čím chudší těsto, tím chutnější rohlík. S pár ženskými pekl postaru. Rohlíky rolovali a housky pletli. Šel do důchodu před 40 lety a od té doby jsem podobně dobré pečivo nejedl.
D14a26n65a 44T23e54n50z12l64e24r
Ty opravdové staré pekárny pekly technologií, která trvala běžně 36 a víc hodin. Od kvásku až k hotovému výrobku. To dnes prakticky nikdo nedělá. Už vůbec ne u nás - a u vás tomu také nedávám moc velkou šanci. Denně u nás už roky průměrně zavřou dvě pekárny. Prakticky veškeré pečivo (a to i v těch malých krámcích) dnes pochází z obrovské fabriky nedaleko Leipzigu, která dělá pečivo pro půlku Evropy. Zamražené polotovary, nacpané vylepšovadly, se rozváží do "pekáren", které jsou pekárnami jen podle jména. Vzadu mají rozpékací automat, něco jako velkou troubu. Opravdové pečivo by dnes už nikdo nezaplatil (tedy tu práci kolem toho).
- Počet článků 977
- Celková karma 19,19
- Průměrná čtenost 1287x