Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Velmi zajímavé. A jako bonus jsem se pousmál nad Vaší (pochopitelnou) chybou v češtině: auto se na ledu neklouže, na ledu se kloužou děti a veselí dospělci, často na extra skluzavce. Auta na ledu prostě kloužou. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Sedím u okna a prší. Dívám se, jak jezdí sypače a solí. Říkám to lidově a neodborně, jelikož nevím, co běžně v těch sypačích mají za směsi. Ptám se sebe sama, případně i někoho, kdo je ve věci znalejší, jak velký smysl má solení za deště, pokud nemrzne? Zejména pokud není jisté, nebo se spíš i předpokládá, že následující dva dny nebude mráz. Dejme tomu, že tomu tak bude, silnice trochu oschne a pak teprve začne mrznout. Má to svůj efekt, nebo to k ničemu nepřispívá, max tak k tomu, že to další déšť spláchne a natáhne se to do půdy?

0 0
možnosti
Foto

Solanka tuhne při nižší teplotě než voda. Pokud sůl na silnici zůstane, pomůže. V noci by podle předpovědi mrznout mělo.

Ale o tom, že do noci nějaká sůl vydrží, také silně pochybuji.

0 0
možnosti
Foto

Dano, když jsi psala tenhle blog, katetrem mi čistili pravou stranu u srdce. Před Vánoci to byla levá strana. Všechno skoro zacpané dobrým jídlem. Omládl jsem o dvacet let, takže mám možnost ještě letět na Mars. Teď se jdu klouzat...:-)R^

0 0
možnosti
DT

R^ Jé to je skvělé - jsi jako nový! Hodně dalších let s rundrumerneuertem Herz a nedejme se ničím zastavit a znechutit. Krásný den přeju! R^:-)

0 0
možnosti

Zajímavé Dani, nešlo by využít fyzikální nebo chemické schopnosti tání nějaké látky, třeba tak, že motoristi by jí měli napuštěnou na pneu na předních kolech, a než by na místo dojela ta zadní, tak ta už by měla povrch bez krystalků - a tím i zadek stabilnější? Nejhorší je, když to plave celé. Zdravím a přeji pěkné úterý. R^

0 0
možnosti
DT

Myslím že se dávají takové ty "řetězy", co se dají nastříkat ve spreji. Nikdy jsem to ale neviděla ani nepoužila, protože když jsme bydleli v horách, museli jsme mít opravdové kovové...

Krásný den, Dani, jsem ráda, že se líbilo. :-) Ať se vám úterý hezky vydaří. R^

0 0
možnosti
Foto

V létě těsně po začátku deště nahradí drobné krystalky prach. Jemné právě namoklé blátíčko na hladkém asfaltu klouže také hezky.

Problém je to i na železnici: Těsně po začátku deště kloužou zaprášené koleje o hodně víc, než poté, co je první příval umyje.

2 0
možnosti
DT

R^ To jsem nevěděla! A zjevně ani ti, kdo to zkoumali - nebo ano? Že by měli nějaký tip? To je přeci ten samý efekt. Každopádně to bude mít možná nějakou možnost k využití. R^ Děkuju za doplnění a zajímavé info - a přeju vám krásný den, Stanislave. :-)

0 0
možnosti
Foto

O tom jsem nikdy moc nepřemýšlela, prostě to klouže. Asi že je to hladký. A ono to není tak jednoduché...;-)

0 0
možnosti
DT

R^ A teď se rozvíjí další možnosti, jak to udělat, když to klouzat má. R^ Nemusí být jen olej, možná brzo budou mazadla, se kterými se musí zatřepat, aby se v nich krystalky hezky rozvířily. :-) Mějte krásný den, Kláro, ať se daří. R^

1 0
možnosti
VD

dobré informace, ale pokud auto už klouže na ledu, sněhu nebo vodě, je jedno, co tam je, hlavně ať to ve finále neudělá bum nebo bác.

0 0
možnosti
DT

Led je mizera, naštěstí dávají ostatní řidiči také pozor. Už jsem toho využila. Dodnes jsem pánovi vděčná. :-) Krásný den, a díky za návštěvu blogu. R^

0 0
možnosti

Perfektní, zajímavé.R^

Nepomohly by horké podrážky? - že by ty mikrokrystalky roztály dříve, než mě uzemní:-).

0 0
možnosti
DT

To je zajímavý nápad. Asi by v nich musely být spirálky, ve vnější části. Voda má hodně velkou tepelnou kapacitu sama o sobě a k roztátí potřebuje také nějaké teplo navíc. Asi by bylo potřeba hodně energie, takže by člověk musel chodit buď pomalu, nebo nesměl zpomalit, aby mu naopak ty podrážky neshořely. :-) Možná by to šlo dělat v několika stupních ohřevu, automaticky třeba podle pohybu, to už umí měřit mobil, jak rychle člověk jde.

Vidíte - našel jste díru na trhu! R^ Krásný den a díky za návštěvu a zájem o věc. :-)

1 0
možnosti
PV

P16a77v96e26l 53V64é43b37r

25. 1. 2021 9:03

Pro auto je to (ty krystalky) dobrá zpráva, pro mě je to nová zpráva.

Posílám pěkné pozdravy, paní Dano, a to i jménem Čumáka, který se po vydatné procházce rozložil (no, rozložil - spíš svinul do klubíčka) ve svém oblíbeném křesle (měkké, hned u okna, takže může kdykoliv vyskočit a kouknout, co se to venku děje) a je toho názoru, že pokud ho někdo chce podrbat za ouškama, tak může, ale jinak dejte pokoj.

0 0
možnosti
DT

Krásný den a děkuju. :-) Náš Čumák nesmí na křeslo (není tak velkého křesla), takže spí na rohožce za dveřmi, aby mohl kdykoliv vykočit a sežrat toho, kdo přišel s poštou. :-) Rohožka je taková ta chlupatá věc na gumovém podkladu, je černá stejně jako Čumák, tak tam má dokonalé mimikry. Pokud má pocit, že chce podrbat, tak přijde a zakryje televizi... :-)

Krásný den, ať se vám vydaří! R^

1 0
možnosti
Foto

Po přečtení titulku mě okamžitě napadla odpověď tření, ale na ty krystalky bych nepřišel. Otázka pro Vás, někde jsem četl, že člověk nedokáže polechtat sám sebe. Nevíte proč?

1 0
možnosti
MK

To je jednoduché. Chybí moment překvapení.

1 0
možnosti
  • Počet článků 989
  • Celková karma 19,66
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.