Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já mám nejradějí ta pomalovaná velikonoční, jsou zamaskovaná. A slepice jsou pro mě legrační. Danuš, Velikonoce jsou za humny, můžeš vejce zmalovat. Přeji Ti radost z mnoha věcí!R^R^:-):-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Přeju krásný den a krásně zmalovaná vajíčka. R^ :-)

0 0
možnosti
TT

Tak na dohánění zameškaných článků zase jednou padlo půl neděle, ale vůbec toho nelituji. Doufám, Dano, že Vás nominovalo dost čtenářů (to jsem taky nestíhal), abych pro Vás mohl hlasovat v druhém kole! :-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova i návštěvu - a také nominaci. Jste moc hodný. :-) Jsem ráda, že se vám blogy líbí. Krásný den přeju. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé, díky R^ Myslela jesm, že jenom leghornky, ale ony všechny slípky s bílýma "ušima", to mě překvapilo. Bílá vejce mají křehčí skořápku, proto jsou v obchodech k mání hnědá (vydrží náročnou manipulaci).

Co se týče těch barviv, tak hem vzniká rozpadem červeného krevního barviva hemoglobinu, hemoxidázou je pak štěpen na biliverdin a oxid uhelnatý, následně biliverdin redukuje biliverdinreduktáza na bilirubin. Ve žluči se nachází jen bilirubin, který pak střevní bakterie mění na urobilinogen a urobilin. Urobilinogen se ze střeva zpětně vstřebává a je pak opět vylučován močí a žlučí (přes játra). Čili všechna tato barviva jsou fází téhož cyklu.

4 0
možnosti
DT

R^ Cool! Díky za naprosto detailní popis! R^ Mějte moc hezký den, Martino - a víkend. :-)R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný večer. :-)R^

0 0
možnosti
LJ

Když jsem byl malý, mívali jsme více než 40 slepic. Načervenalé slepice snášely nahnědlá vajíčka, ostatní včetně černých slepic, snášely bílá vejce. Tak mi to zůstalo v hlavě.

2 0
možnosti
DT

R^ Také jsem si to myslela a dobře mě udivilo, že je to jinak. :-) Děkuju za milou návštěvu a přeju krásný den, Ladislave.

0 0
možnosti
Foto

(palec hore) Myslela jsem, že dnes bude další díl záření. ;-) Jo, shánění bílých vajíček se blíží, tedy pro mě spíš poslouchání stížností, že všude jsou jen hnědá. :-D Občas, když dostaneme domácí místo "švestiček", je v krabičce krásná barevná směska. :-)

0 0
možnosti
DT

Příště - nějak jsem to nestihla, přeci jen je to trošku složitější na psaní. A když jsou teď brzo ty velikonoce... :-)

Přeju krásný den a hezky barevná vajíčka později. Ta domácí se často moc barvit nemusí. R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju hezký den, Waldo. :-)

0 0
možnosti
JJ

Zajímavý jev je také to, že před Velikonocemi nebo poslední červencový týden jsou u nás v supermarketech navíc k dostání i vajíčka sytě červená s bílým křížem. ;-D

0 0
možnosti
DT

:-) Taková neznám, ale vídávám perleťová různých barev. Jen mám takový pocit, že slepice jsou v tom nevinně. R^ Krásný den a díky za návštěvu.

0 0
možnosti
PV

P25a76v15e26l 72V19é66b61r

4. 4. 2019 11:49

Někdy pouhé zajímavůstky, jindy zásadní ponaučení. Pokaždé ale čtivé a člověk si něco odnese (kolikrát i v hlavě...). To jsou, paní Dano, vaše blogy a já nemohu jinak, než znova a znova vám skládat poklony. Pěkný blog.

2 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova a jako vždy milou návštěvu. :-) Moc mě těší, že se vám blogy líbí a pobaví nebo řeknou něco zajímavého. R^ Mějte moc prima den, ať se vám daří. :-)

0 0
možnosti
MS

R^ Pěkný mix vědeckých témat všeho druhu.

Další zajímavé téma se zřejmě chystá. Lidé kolem projektu Event Horizon Telescope (EHT) uspořádají 10. dubna tiskové konference po celém světě.

http://www.osel.cz/10471-blizi-se-boure-astrofyzici-ohlasuji-prulomovou-konferenci-k-cernym-deram.html

0 0
možnosti
DT

R^ Myslím že jsem někde četla, že půjde o černou díru v centru Galaxie. R^ Teď v dubnu také začala další aktivní fáze na detektoru LIGO. A má být ještě přesnější a lepší než minule.

Přeju moc hezký den - a díky moc za link. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 979
  • Celková karma 18,72
  • Průměrná čtenost 1286x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.