Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J74a41n 58H95u36r75k94a

24. 2. 2021 2:20

je tam docela živo...copak všichni hledají...čekal jsem v skrytu duše že na sondu vybafne Putin ale...je divné že nic...výborný článek hlava se potkala se srdcem hezký den;-DR^R^R^

0 0
možnosti

Tak si říkám, jak se to stalo, jaké máme štěstí! Já ve svém životě zažila hned tři takové okamžiky, kdy se srdce chvělo. Poprvé, když mi bylo 6 a maminka mi vysvětlila, že až tam nahoře, co bydlí hvězdičky, se prohání raketa s kosmonautem Jurijem - a pak jsme si jí šly namalovat, abych si udělala první představu. Kouzlo onoho poprvé. Poté, rok po šílené invazi národa, ze kterého můj hrdina vzešel, jsem mohla vidět (i když se zpožděním) první krok Neila na Měsíci. Na Měsíci!!!, který byl před tím celá tisíciletí sledován vědci, milenci, dětmi, prostě každým, důvěrně známý, a přesto nedosažitelný. Až do r. 1969. A teď mise Perseverance až na Marsu. Co by asi řekl Galileo Galilei a všichni ti astronomové, kteří staletí přetřásali jeho skvrny, kanály, záblesky, tajemství, špatnou pověst svázanou s bohem války Árésem. Tuny sci-fi literatury by nebylo bez něho. A teď se stal sen skutečností. A to všechno v průběhu mých kraťoučkých (v porovnání s astonomickým časem) 61 let. Díky Dani za ty všechny články, které píšete, bez nich bych asi neuměla domyslet, jak moc práce to všechno dalo, a co to pro nás všechny, a hlavně naše děti a vnuky ještě bude znamenat. [>-]R^V

2 0
možnosti
Foto

R^Na asi čtvrtý pokus jsem konečně dočetla... Ale to je spíš mnou.

0 0
možnosti
DT

Ono je to dlouhé - nechala jsem se unést. Krásný den, Kláro, ať se vám daří. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti
JL

Dnes zadna kritika ode mne, pani Dano Tenzler Jen pochvala za presny vypis celych "sedmi minut hruzi" pri pristani. Sledoval jsem cele pristani na "NASA Tv" a musim priznat, ze jsem byl dojat. Jiste se mnou byli i studenti zdejsi university, kteri se podileli na vyvoji teto sondy (Arizona State University=ASU).

Urcite uslysime mnoho dalsich zprav. V Texasu se dokoncuje sonda, ktera ma dopravit i lidi na tuto planetu. (konkurence NASA). Uvidime kdo bude tim prvnim. Tesim se na vase dalsi clanky.

0 0
možnosti
DT

Na Mars nepoletí nikdo. :-)

Ale je fakt, že Američani mají dobře zvládnuté bezposádkové sondy. Na rozdíl od ESA, která se ještě musí posnažit vyladit to přistávání (viz Schiaparelli).

Krásný den do USA. :-)

1 0
možnosti
ZZ

Nebude Persevervance na Marsu řídit opět Howard Wolowitz ?

;-D;-D;-D

2 0
možnosti
DT

Za pár roků by mu mohli dát na hraní Curiosity, až bude udělaná všechna práce a vozítko pořád ne a ne zkolabovat (jako to bylo u Opportunity).

Díky za zájem o věc a návštěvu. Krásný večer přeju. :-)R^

1 0
možnosti
TT

Ty Vaše články jsou hrozný, já bych si je měl zakázat, když údaj délky je sice 8 min (což by pro starýho knihomola znamenalo ani ne půlku), ale ve skutečnosti mně na to padne minut 80., protože si ještě průběžně přečtu kvantum souvisejících článků. Ovšem těžko se tomu ubráním, když píšete o zajímavých věcech tak pěkně a - speciálně jako dneska - napínavě. Ach jo. :-)R^

2 0
možnosti
DT

:-)R^ Tomu se říká to správné nadšení pro věc. Těší mě, že se vám líbí. Krásný večer, Tomáši, děkuju za milá slova. :-)

0 0
možnosti

Tak hlavně ať se tam teď Perseverance sama nebojí a nezačne panikařit. Snad si s ní vědci z NASA alespoň hezky povídají.-)

0 0
možnosti
DT

R^ Rozhodně se nebude nudit. Na oběžné dráze má tři kamarádky, které se po řadě (podle toho, která je v dosahu) starají o komunikaci se Zemí. A na Zemi máme něco, čemu se říká deep space network - soustavu teleskopů, které zachytávají a vysílají signály k vesmírným sondám.

https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html

Když se na to podíváte, tak momentálně právě komunikuje s roverem MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) přes teleskop v Canbeře v Kanadě. R^

Krásný den, Michale, ať se vám všechno daří. :-)

2 0
možnosti
Foto

S obdivem jsem přečetl a děkujiR^V

3 0
možnosti
DT

Já děkuju. Samozřejmě obdiv patří NASA - já z něj už ani nevycházím. R^ Mějte moc hezký den, Jiří a díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
Foto

Pěkné.

Jinak: na stránkách NASA je pěkná 3D simulace poslední čtvrthodiny letu v reálném čase:

https://mars.nasa.gov/mars2020/timeline/landing/entry-descent-landing/

0 0
možnosti
DT

R^ Děkuju za link! Je to skvělé - NASA nás rozmazluje. R^ Arabská sonda se prý má také dělit o všechno, co tam najde, máme se ohledně Marsu na co těšit - v následujících letech.

Krásný den, ať se vám vydaří, Stanislave. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,87
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.