Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Díky za link, ten jsem zatím neznala. R^ Včera jsem četla, že objevili podobný jev, u jiné hvězdy. Tam ho identifikovali jako roztříštěné hvězdě-blízké kamenné planety. Jedná se o bílého trpaslíka a zbytky její soustavy. Ve světle toho bílého trpaslíka našli spektrální čáry, které nemohou pocházet z prvků, které v ní přirozeně vznikly. Jdou na konto zbytků planet, které se do bílého trpaslíka zřítily už předtím. 

Pokud máte čas a chuť - tady je original: 

http://arxiv.org/pdf/1510.06387v1.pdf R^

Krásný večer přeju. :-)

1 0
možnosti
JP

J74o47s69e62f 46P67o51t82r

19. 10. 2015 21:29

Doleji pan Urbánek cituje velkého zastánce mimozemského života Karla Sagana :" Pokud je lidstvo jediným životem ve vesmíru, pak by se jednalo o příšerné plýtvání místem"

Je úsměvné dneska číst jak Karl Sagan nutil NASA, aby na marsovská výzkumná vozidla namontovali lucerny pro noční vidění, aby se dala marsovská velká zvířata pozorovat i v noci.

Vznik života, zvlášť života s vědomím je astronomicky vysoce nepravděpodobný.

0 0
možnosti
DT

Díky tomu, že má vesmír astronomicky vysoké množství planet, na kterých jsou k dispozici dobré podmínky, považuji za jisté, že život někde je. Je jen otázkou, kde a jak daleko je. Nemusí být ještě na naší úrovni, nebo už zase nemusí být na naší úrovni (pokud nějaká katastrofa, ať přírodní nebo civilizační může inteligentnější život vyhubit).

Hezký den přeju. :-)

1 0
možnosti
PD

P98e18t62r 76D12y98n72t89a89r

19. 10. 2015 14:46

pěkný článekR^

je třeba si uvědomit že se díváme na fotku starou 1450 let, bylo to tam už v roce 565 našeho letopočtu. Kdo ví co je tam dnes:)

0 0
možnosti
DT

To je také fascinující. R^ Nebo fakt, že před tisíci lety kdosi v Číně zaznamenal, že na nebi je nová velká hvězda, která tam dřív nebyla - a my dnes vidíme na tom místě krásnou Krabí mlhovinu. R^

Přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti
Foto

Konečně jsi, Dano, tam, kde máš být neustále. Gratuluji!

1 0
možnosti
DT

Jé... vidím... :-) díky za upozornění. Asi se to adminům líbilo. :-)

0 0
možnosti
MS

Tipl bych si, že příčina bude stejně banální, jako u většiny takových podobných záhad. Například o pulsarech se v době jejich objevu psalo jako objektech LGM-1 (Little Green Men = malí zelení mužíčci  :-)), než se přišlo na to, že jde o rotující neutronové hvězdy.

0 0
možnosti
DT

Ano, nejspíš ano... a přesto... R^ pozorovat na takovou dálku takový jev... pro mě je to úžasné... R^:-) Mějte  moc hezký den,  Milane. R^

1 0
možnosti
PU

Ten graf je pouze ilustrační nebo skutečně jas hvězdy klesl na nulu? Přemýšlím jaká "ultra giga" mimozemská struktura by mohla hvězdu zastínit. Četl jsem o tom krátký článek na huffingtonpost a citují nějakého astronoma který soudí, že by to mohlo být gigantické zařízení pro čerpání energie z hvězdy :-) Nemohlo by být příčinou zastínění hvězdy nějakým mnohem bližším objektem, např. asteroidem? To mi připadá pravděpodobnější, přestože by to byl skoro zázrak.

0 0
možnosti
DT

Ten graf je skutečně jen ilustrace. Nechtěla jsem brát originální graf, neměla jsem čas vyjasňovat jeho copyright. V podstatě jsem chtěla reagovat na článek pana Čermáka, který se té kachny chytil a podal to jako že mimozemšťané stojí skoro za dveřmi. :-) 

Pokud máte chuť, můžete si přečíst celou původní práci té skupiny vědců, je volně na netu. R^ http://arxiv.org/pdf/1509.03622v1.pdf R^ 

A pokud máte chuť, můžete sám i pomoci v odhalení eventuálních dalších planet.

 http://www.planethunters.org 

Nejdřív vás tam v rychlokurzu naučí, jak se to dělá, pak dostanete jednotlivá spektra, když na nich něco najdete, předáte je dál a oni se tím budou dál zabývat. Mají tolik materiálu, že to nestačí sami zpracovávat. Ten teleskop je skutečně hodně výkonný. :-)

Myslíte náš asteroid? To jde asi na vrub mého schématu - ve skutečnosti neklesá na nulu, planeta je menší, než hvězda a skoro stejně daleko jako hvězda sama. Jen trošku sníží jas. Sorry, měla jsem ten grafik udělat více "pravý". Moje chyba.

Přeju krásný den. R^:-)

0 0
možnosti
PV

"Existují jen dvě možnosti. Buď jsme ve vesmíru sami nebo ne. Obě jsou děsivé." A. C. Clark ;-)

4 0
možnosti
PU

"Pokud je lidstvo jediným životem ve vesmíru, pak by se jednalo o příšerné plýtvání místem." Carl Sagan  :-)

1 0
možnosti
Foto

mimozemský civilizace jsou vděčným námětem. Od zamyšlení až po scifi filmy. Přes vesmírný vzdálenosti si s nimi ruku hned tak nepodáme...tedy pokud by to záleželo na naší technický vyspělosti nebo z pohledu vesmíru a vlastního chování spíš zaostalosti....a kdyby, pak by zásadní otázkou bylo, zda jsou mírumilovní či výbojní a pokud nás skrytě pozorují, už mají dávno zjištěno, že my jsme výbojní a války nás baví.:-/...přeju hezký den Dano;-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju, vám také, Jaromíre. :-) Takže vlastně, když to tak člověk vezme - by kolem nás opravdu inteligentní život měl udělat velký oblouk. Leda by je bavilo válčit... ouuu teď jsem vzpomněla na film "Predátor".

0 0
možnosti
Foto

Možné je všechno pokud uvažujete v měřítku Vesmíru.  Tedy i ty mimozemské civilizace nejde vyloučit.  Na jedné straně je to vzrušení, že nejsme sami a  určitě by bylo zajímavé srovnání naší a jejich historie, na druhé straně je zde obava, že oni by už mohli mít namířeno naším směrem ve stovkách či tísících obřích habitatů.   Asi bychom nemohli nic dělat, pokud by se nám rozlétli po naší Sluneční soustavě a začali využívat dosud ladem ležící materiál planet, měsíců, asteroidů a komet. 

Je na čase urychlit naši expanzi do Vesmíru.

2 0
možnosti
KK

Zdroje nacházející se ve Sluneční soustavě se nejspíše nacházejí i v jiných soustavách. A pokud sem doletí, asi je nebude zajímat nějaké uhlí v Zemi.

Ale mohlo by jim vadit, že se zde formuje konkurenční civilizace, která by časem mohla osídlit tuto oblast Galaxie ... nebo naši potomci, tedy stroje. A s tím už může být v historii civilizací v Galaxii neblahá zkušenost. Kdo ví ...

Proto expandovat co nejrychleji. Od toho tady ty zdroje jsou a také tu nebudou věčně ...

1 0
možnosti
Foto

Dano, četl jsem tak pozorně, že se mi o tom bude určitě zdát, děkuji!:-)

0 0
možnosti
DT

:-) Ať jsou ty sny hezké... žádné horory. :-) Krásný den a pozdravy do Norimberku. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,36
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.