Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Co když nastane současně něco jako pád meteoritu, či letadla na JE - a blackout? Není toto souběh malérů, který by mohl vést k reakci jako v Černobylu? Jinak Dani díky za články, jsem teď o dost klidnější. :-)

0 0
možnosti
WW

:-) Blackout už by byl případný důsledek toho pádu, takže pravděpodobnost blackoutu je ještě menší, než samotný pád letadla a to by muselo být ještě naslepo, protože cíleně, střemhlav na cíl, z několika km, se letadlo rozpadne ještě ve vzduchu. V horizontálním směru je to lehčí, ale po neblahých zkušenostech se nebude váhat s nasazováním stíhaček s raketami, takže můžete být naprosto klidná.:-) Kromě toho, beton nad reaktory je tak odolný, že když dělali zkoušku se stíhačkou, na běžné dopravní rychlosti a na raketových saních proti bloku betonu určeného pro atomové elektrárny (plant wall) , tak z té stíhačky nezůstalo nic - skutečně se vypařila, zatímco blok se jenom trochu bez poškození posunul. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=l7eI4vvlupY

Meteor už by byl asi horší, ale spíš spadne někomu na hlavu, což je také málo pravděpodobné. :-)

2 0
možnosti

Ono je to sporné. Klasická ukázka mezního případu kdy se rozebírá jev s mizivou pravěpodobností a dramatickým efektem. Vychází se z teoretického principu matematické jistoty, tedy součinu pravděpodobnosti a 'výhry'. Jenže ta teorie platí pouze v matematice. Pravé Gaussovo rozdělení v praxi neexistuje, stejně jako nekonečno. Je to známý paradox teorie her, při hodu mincí. Když pokaždé prohrané hře zdvojnásobím sázku, nemohu prohrát. Ano, pokud mi nedojdou peníze!

Samozřejmě souhlasím s názorem, že jde o velice nepravděpodobný cíl. Principem terorizmu je vydírání. To konec konců splňoval i útok 2001. 'Můžeme to udělat znovu' Ale u JE by to bylo víc než těžké, není jich dost ;-).

Přesto bych to riziko nepodceňoval, jsou nehody, letadla padají, a Fukušima ukázala, že i skvěle zabezpečená technika může mít slabé místo na které se zapomnělo. Připomenu, že havárii skvěle zvládla. Jen se nepodařilo dostatečně rychle obnovit napájení. Prostě nebylo jak tam dopravit techniku.

Tohle nemá nahrávat jaderným alarmistům. Jen upozornit, že u extrémně vysokých 'výher' není opatrnosti nikdy dost! Konec konců i v Cern rozsáhle počítali, jestli miniaturní 'černá díra' v urychlovači opravdu dostatečně rychle zanikne. A nikdo se nespokojil se 4 sigma ;-)

0 0
možnosti
DT

Ano, ale u té Fukušimy se stalo ještě něco "navíc" - kromě poškození chlazení reaktoru. Zpustošilo se celé okolí, načež byly problémy s nouzových chlazením. V případě spadlého letadla tahle komplikace odpadá. Aby letadlo způsobilo vůbec nějakou škodu, muselo by se trefit přesně do určité budovy a v rámci té budovy do určitého cíle s rozměry několika metrů. Když spadne vedle reaktoru, nic se mu nestane. K úniku radioaktivních látek by pak mohlo sice dojít následkem přerušeného chlazení - ale nebude to hned (dejme tomu v rámci hodin, dní a co se týká lávy, tak týdnů nebo měsíců). Při neporušeném okolí elektrárny (náraz letadlem do budovy reaktoru) nebude složité nouzové to chlazení nahradit.

Zemětřesení ani Tsunami neumí teroristi nasimulovat, naštěstí. :-)

Děkuju za zájem o věc a návštěvu blogu, mějte hezký den. R^

3 0
možnosti

Jenom k motivaci, proč by někoho mohlo napadnout zaútočit na JE: existují lidé, kteří se domnívají, že zhroucení SSSR mohlo být způsobeno Černobylskou havárií, a že by tedy stálo za to vyzkoušet, zda by se stejným způsobem nezhroutila i EU. Jeden takový článek byl zařazen i do "2083".

0 0
možnosti
WW

Zhroucení komunistického Ruska nastalo kromě jiného více z ekonomických příčin a Černobyl to jen urychlil, protože bylo nutné k odstranění následků sáhnout hluboko do kapsy. Ke zhroucení EU stačí neomarxistická vítačská politika a nikdo nepochybuje o tom, že migrace je organizovanou akcí s nějakým záměrem.

4 0
možnosti
Foto

R^Spíš než útoku letadlem, bych se bála hacknutí řídicích počítačů.;-)

1 0
možnosti
WW

:-)R^ Pouze přes flash, jako např. v Íránu při aktualizaci sw obohacovacího závodu. Sítě už jsou oddělené, takže je možné z venčí maximálně hacknout účtárnu. ;-)

4 0
možnosti
Foto

Po návratu udřený z české chalupy děkuji za článek. Jdi se podívat na můj poslední blog, abys věděla, jak se ráno připravit do zaměstnání...R^R^

0 0
možnosti
DT

Podívám. :-) Krásný večer Horste, ať se vám všem hezky daří. R^

0 0
možnosti
PV

P15a37v36e88l 63V35é80b21r

10. 6. 2019 16:46

Opět pěkný článek a opět ti, kteří by ho měl číst, ho číst nebudou ... a kdyby četli, šmahem by ho prohlásili za propagandu příznivců jádra.

Ale snad jednou zdravý rozum zvítězí a pokud ano, bude tam i vaše zásluha, paní Dano.

4 0
možnosti
DT

Moc děkuju za milá slova a jako vždy milou návštěvu. Pokud máte jak a kam, budu ráda, když budete tyhle projaderné blogy sdílet, pokud máte chuť. Ráda bych tyhle myšlenky a argumenty dostala pokud možno mezi co nejvíc lidí. Lidi se toho tématu bojí - a v naprosté většině případů zbytečně, protože jim aktivisté lijí do hlav nesmysly....

Krásný večer, mějte se moc hezky, Pavle. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju za milou návštěvu, Waldo, mějte moc hezký večer. :-)R^

0 0
možnosti
MS

Souhlas.R^ Jaderné elektrárny jsou navíc v přísně hlídané zóně (hlavně po zkušenostech s WTC), takže letadlo by pravděpodobně bylo sestřeleno dříve, než by se dostalo do těsné blízkosti JE. To je asi taky jeden z důvodů, proč se o něco takového teroristé nepokoušejí.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

Ano, velice s vámi souhlasím. Pokud by si hypotetičtí útočníci vybrali letadlo jako zbraň, v podstatě se jim vyplatí trefit cokoli jiného, než jadernou elektrárnu. Ta by se dala přirovnat k bunkru a daleko lepší stavební ochranou.

2 0
možnosti
DT

R^ Ano, přesně tak jsem to myslela. Argumentace odpůrců ohledně padajícího letadla nedává smysl, protože by si logicky mohli vybrat daleko měkčí a méně chráněné cíle - s více lidmi a potencionálními obětmi.

Přeju krásný den, Vladimíre, a díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 990
  • Celková karma 20,52
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.