Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Možná že všechna ta technologická úskalí budou snáze řešitelná, než domluva investorů, kdo to bude platit a následně - kdo bude šéf. 😊 Zkrátka taková civilizační otázka. 🤗🤗 Díky Dani. Krásný a ušlechtilý blog. Jen dosavadní zkušenost mě nutí připomenout, že prachy jsou až na prvním místě. Aspoň zatím. 🤚👍 Moc zdravím 🌹✨

0 0
možnosti
DT

Doufejme, že tu cizí a náhradní planetu nebudeme potřebovat mnohem dřív. Každou chvíli může přiletět asteroid, který jsme předtím neviděli.

Až půjde do provozu Vera Rubin teleskop ( a to už by mělo být brzo), který bude scanovat oblohu systematicky, pak teprve budeme mít trochu jistotu, že nás nic nepřekvapí.

Krásný den, Dani, ať se vám hezky vydaří.

0 0
možnosti
TT

Trurl a Klapaucius to vyřeší.

2 0
možnosti
DT

Teď jsem si to musela nagooglit. Je to ostuda, že tohle neznám.

Krásný den Tomáši, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den, Jiří.

0 0
možnosti
Foto

A co nějaká vesmírná zahrádka na těch lodích?

0 0
možnosti
DT

Určitě bude, spíš jen na potěšení a pobavení, protože pěstovat věci, které nechtějí vyrůst jen tak samy od sebe, asi bude náročnější, než dělat potraviny z předem vyrobených zásob, které se jen vhodně smíchají a obarví. Jak to bylo v Návštěvnících? Amarouny?

Krásný den, Kláro, ať se vám hezky vydaří.

1 0
možnosti
MK

Ještě asi bude potřeba zvládnout výrobu umělých potravin. Určitě bude zvažována i eventualita, že na cílové planetě potraviny nebudou.

0 0
možnosti
DT

Tipovala bych si na potravinovou tiskárnu. Nějaký dobře zvládnutý proces s chemickou výrobou. Pozemské pěstování je vlastně hrozně neekonomické a náchylné na problémy - viz dole zmiňovaná Biosféra.

Krásný den, Michale, ať se vám hezky vydaří.

0 0
možnosti
Foto

Slepá bulharská vědma předpověděla na rok 23, že se zeměkoule buď přiblíží k slunci nebo od slunce vzdálí. Tak buď se upečeme nebo umrzneme... Nevím, co by mi bylo milejší... Tobě děkuji za lety!

1 0
možnosti
Foto

To předpověděla správně. Země se každý rok vždy od ledna do začátku července od Slunce vzdaluje a druhou půlku roku se zase přibližuje. To už je taková pěkná vlastnost její eliptické dráhy.

3 0
možnosti
LH

Pro pohon hvězdoletu by se dala využít černá mikrodíra. Vychází z předpokladu, že čím menší černá díra, tím silnější je Hawkingovo záření. Četl jsem o tom už několik zajímavých článků.

Pravda má to několik "drobných" technických problémů jako například: vytvoření mikroskopické černé díry, odstínění gama záření, "krmení" černé díry během letu aby nedocházelo k nekontrolovatelnému nárůstu energie záření a pod.

Budoucí Muskovi inženýři si určitě s těmihle "drobnostmi" poradí.

Pěkný den paní Dano a díky za pěkný blog.

Tady je takové malé shrnutí včetně nějakých výpočtů:

https://arxiv.org/abs/0908.1803

0 0
možnosti
DT

Zajímavé, díky za link! Stahuju a studuju.

Vykládám si to tak, že Muskovi inženýři se budou muset přestěhovat k Romulanům. Ti totiž něco takového používají. (Star Trek) Ale mají s tím občas docela potíže. Ostatně ani to není muskovým inženýrům cizí...

Krásný den, Lumíre, ať se vám hezky vydaří.

0 0
možnosti
Foto

mně fascinuje už jen termín světelný rok a různé násobky...no to už vůbec

0 0
možnosti

Třeba, že průměr disku naší Galaxie je 100 tisíc světelných let. A takových galaxíí jsou miliardy.

1 0
možnosti
MB

Zabývá se nějaký model budoucnosti Země tím, že rotace zeměkoule zpomaluje a může nastat vázaná rotace, t.j. ke Slunci bude trvale otočena stále stejná strana? Tak, jak je tomu nyní u Měsíce ve vztahu k Zemi.

Brian Wilson Aldiss už na toto téma napsal scifi Skleník.

Ke hvězdám tam nikdo nelétá. Zbytek lidstva živoří v zelené džungli.

A co se týče umělého ekosystému v kosmické lodi, tak o něco takového se pokoušel projekt Biosféra 2 v devadesátých letech v Arizoně. Dopadlo to tak, že se lidská posádka v tom skleníku málem udusila. Fotosyntéza prostě nedodávala dostatek kyslíku a hnilobné procesy v půdním substrátu tvořily příliš mnoho CO2.

Ale vize ke hvězdám letícího terária je pěkná...

0 0
možnosti
PV

P54a72v41e13l 11V71é65b84r

12. 6. 2023 15:22

Myslím, že vázaná rotace je nevyhnutelným výsledkem při vzájemném obíhání dvou těles. Holt to občas ale dost dlouho trvá.

0 0
možnosti
Foto

Země se jednoho vzdáleného dne stane neobyvatelnou. Slunce zestárne a změní se v červeného obra.

Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802824

To se stane za strašně moc dlouho. Oceňuji, že se tím zabýváte. Na druhou stranu, není vůbec jisté, že lidstvo v té době ještě bude existovat.

0 0
možnosti
PV

P70a25v14e33l 40V73é44b36r

12. 6. 2023 10:16

Možná lidstvo bude existovat, možná nebude. Tohle ale nechejme na dobu "až to přijde" a do té doby vycházejme z předpokladu, že existovat bude a že bude potřebovat cestovat ke hvězdám. Defenzivní úvahy typu "tohle je zbytečné, nezabývejme se tím" spolehlivě utlumí každý pokrok a vede ke stagnaci a ve svém důsledku k rozpadu civilizace - sice nedokonalé, ale je na nás ji zdokonalit a odstraňovat chyby.

Pěkná série článků, paní Dano, a já i Čumák ji se zájmem sledujeme, i když, pravda, Čumák měl větší radost z nálezu ztraceného tenisáku - potupně jsem na něj (na ten tenisák, ne na Čumáka!) šlápl, místo abych ho v trávě nalezl pomocí svého (notně omšelého) bystrozraku.

Pěkně pozdravení a pěkné dny!

4 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,40
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.