Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

věčná otázka, ale často o svém mikrovesmíru víme zrovna tak málo.

3 0
možnosti
DT

To je fakt, ze kterého přímo mrazí, tak moc se s ním můžu ztotožnit. R^ Děkuju za návštěvu a přeju moc krásný večer. :-)

0 0
možnosti
MS

Ve stejném "nicu" se asi vesmír nacházel, když byl v nekonečně hustém, horkém a rozměrově nepatrném stavu. :-)

0 0
možnosti
DT

Ten, komu se to podaří prokázat, má Nobelovu cenu jistou. R^

Díky za návštěvu a příspěvek, přeju moc krásný den. :-)R^

1 0
možnosti
PR

Já jsem někde četl, že žádná hranice vesmíru neexistuje a tudíž nemůže nikde končit. Náš vesmír je sám o sobě omezen svým vlastním časoprostorem (a teď se nezabývám otázkou kam v tomto časoprostoru dokážem dohlédnout a co je případně za tím naším horizontem). Tento časoprostor je prý údajně zakřiven a nyní se spekuluje jaký tvar toto zakřivení má. Dlouhá léta se toto zakřivení popisovalo (při vynechání jednoho rozměru) obyčejnou koulí aby se názorně vysvětlilo, že kdybychom mohli cestovat neomezenou rychlostí, pravděpodobně bychom po letech dorazili do výchozího místa. Ale nedávno jsem četl, že toto zakřivení nebude tak jednoduché a jeho tvar bude daleko složitější.

0 0
možnosti
DT

Zakřivení prostoru se dá přeměřit - a zatím to vypadá, že vesmír je "plochý" plus mínus 2 % zakřivení. Přesněji - výsledky výzkumů se udávají 1,02 plus-mínus 0,02. To by například znamenalo, že vyslaný signál se už k nám nikdy nevrátí (v případě té koule by časem přilétl z opačné strany, než do které byl vyslán). Máte link na to, kde to psali? Díky moc už dopředu a přeju krásný den. :-)R^

0 0
možnosti

Je to pěkný blábol. To si jako autorka myslí, že když zavře oči, tak svět zmizí? Pozorovatelný vesmír je pouze virtuální hranice, neznamená to, že se galaxie co odplujou z našeho pozorovatelného vesmíru vypaří.

Navíc ani neodpovídá na otázku, jak je to s tou hranicí. Pokud je vesmír nekonečný, tak hranici prostě nemá. Ale je tu i možnost, že vesmír je konečný a přitom nemá hranici (3-sféra), ale to není vůbec v článku zmíňeno.

Jo a rychlost rozpínání vesmíru tak, jak je používána, je taky blábol. Co jako má znamenat "vesmír se rozpíná rychleji než je rychlost světla"? Vesmír se může rozpínat sebepomaleji, ale pokud v něm najdu 2 dostatečně vzdálené body, tak jejich rychlost vzdalování vyjde rychleji než rychlost světla.

0 2
možnosti
Foto

J40a57n95a 13M50a18j68o17v78á

26. 7. 2015 19:46

Špatně jste se vyspal? To se stane...

2 0
možnosti
Foto

K52a57r50e30l 27C17a68c60h

25. 7. 2015 23:09

Čas od času mám nutkání přemýšlet o nekonečnosti vesmíru. Vždy ho musím rychle zahnat, abych neměl pocit, že blázním. Věřící to mají snadnější. Mají svá dogmata o kterých se nepřemýšlí, kterým se věří. Mně musí stačit, že si dokážu přestavit vznik života, jako nejvyššího stádia organizovanosti hmoty. Tedy vlastnosti hmoty, která se projeví vždy, když jsou k takové organizovanosti příznivé podmínky. Proto jsem přesvědčen, že život ve vesmíru musí být vzhledem k jeho velikosti v různých formách hojně zastoupen. Ovšem nekonečnost vesmíru, to je na mou starou hlavu stále velké sousto. Na to je má představivost slabá.

2 0
možnosti
DT

Díky za návštěvu. R^ Také si myslím, že život bude zastoupen ve vesmíru hodně často, všude tam, kde je voda a uhlík a není tam moc záření. Díky těm obrovským vzdálenostem asi nikdy nebudeme kontaktováni, i když kdoví, třeba se je naučíme překonávat. R^

Přeju moc krásný zbytek víkendu. R^:-)

0 0
možnosti
VK

Díky za včerejší odpověď. Dnešní článek opět zajímavý. Ovšem nesouhlasím:

1) chápu co myslíte "koncem vesmíru", ale skutečný konec (bez uvozovek) vesmír nemá. Když řeknu, že vesmír je prostor kolem nás, vyplývá z toho, že je je nekonečný.

2) dle Vás za "koncem vesmíru" je nic kde nutně není prostor a čas. Když jsem výše definoval vesmír jako prostor kolem nás, znamená to, že tvrzení 'za "koncem vesmíru" není prostor' není pravda. Podobně je to s časem, je věčný.

Jsem si vědom, že Váš krátký článek a moje krátká poznámka nestačí na nějakou důkladnou výměnu názorů o dané věci (bylo by totiž nutno každé tvrzení vysvětlit, obhájit). Mějte se hezky a přeji vše dobré.

1 0
možnosti
Foto

ad 1) nevyplývá

stejně jako když stojíte v Polabí a řeknete, že Země je všechna ta plocha kolem nás, tak z toho ještě nevyplývá, že Země je nekonečná --- na to musíte znát geometrii Země (vesmíru)

vesmír nemusí mít nutně konec - stejně jako ho nemá Země - a přesto může být konečný

4 0
možnosti
Foto

Dobrá víkendovka. R^

Stejně mi ale přijde, že ten Velký Třesk je trochu odvážná extrapolace... :-)

3 1
možnosti
Foto

J56a54n33a 59M91a34j64o80v35á

25. 7. 2015 20:41

Jsme lidé. A jsme trošku nafoukaní a přesvědčení, že vše chceme, můžeme a umíme pochopit, popsat, spočítat a vysvětlit...

3 1
možnosti
Foto

J43a51n57a 12M57a28j43o17v68á

25. 7. 2015 20:28

A tohle je dobře napsáno, moc děkuji a předám mužské části rodiny.

Vesmír je u nás poslední dobou oblíbené téma (děti jsou ve správném věku pro nekonečno).

Asi byste si s námi včerejší diskusi při místní "black outu" (to se stává, když naprší do rozvodny párkrát do roka), kdy mládě nejdřív zmíralo smutkem po signálu internetu a následně nás vášnivě přesvědčovalo o všech svých vesmírných pravdách, užila :-).R^R^

1 0
možnosti
DT

Zdravím rodinu i vás, Jani. :-)R^ Musím se přiznat, že bych si to určitě užila, moje vlastní mláďata se tímhle zabývají jen se sebezapřením, zatím jsou ve fázi, kdy je Star Trek zajímavější. R^:-) Krásný víkend přeju vám i rodině, mějte se moc fajn. R^

0 0
možnosti
Foto

Danuš díky, díky Tobě jsem v Tvé diskuzi objevil jistého Kurta. Má dva roky víc a já myslel, že jsem tu nejstarší. Kurta z Tvého kurtu zdravím a přeji mu bezporuchové zdraví! A Tobě s rodinou povedený víkend!R^R^R^

1 0
možnosti
DT

Je to prima, když se lidi objeví. Objevům a objevování zdar. R^:-) Přeju moc hezkou neděli, už tam zase pálí sluníčko. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Opět moc zajímavý článek, Danko. Posílám dík a přání krásného večera:-)

1 0
možnosti
DT

:-) Hezký víkend celé rodině i zvířectvu. R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,83
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.