Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímalo by mě Dani, zda kamenec neobsahují také některá umělá sladidla. Vzpomínám, jak naše maminka a i babička, když zavařovaly okurky, tak lák sladily napůl cukrem a napůl sacharinem - tehdy byl k mání jediný T500. Je pravda, že jednou, když ho vynechaly, tak okurky byly jak bláto. :-) No, ony pak už ho tam dávaly vždycky. :-) Ostatní ingredience byly taky vždy stejné - ocet, sůl, trochu kuliček hořčičného semínka, pár kuliček pepře, snad i trochu nového koření celého, to nevím jistě, bobkový list a kořenová zelenina s koprem. Byly vždycky senzační a křupaly v puse. Já už teď nezavařuji, jsme doma jen dva, ale když tak vidím, co letos dělá cena zeleniny, tak možná zase začnu. :-/ Moc zdravím Dani, na pořezání po holení ho naši muži používají pořád. A ještě dotázek, není náhodou součástí vodního kamene v konvicích, když není voda dost měkká? A jak by asi reagoval při odvaření se sodou? Díky, jste vážně studnice informací. Hlavně těch, co si já nebyla schopna pořádně zapamatovat už v chemii na škole. ;-D Zdravím R^

0 0
možnosti
DT

R^ To je zajímavá věc - vůbec netuším jak to s tím sacharinem je. Teoreticky bych řekla že by to takový vliv mít nemělo, ale kdo ví?

U toho kamence jde o to, že se zpevní povrch, když se koaguluje bílkovina v něm.

Zavařovat se myslím určitě vyplatí, už jen proto, že si to člověk neodflákne a udělá si to přesně takové , jaké mu to chutná.

Vodní kámen je karbonát, ne sulfát. Tedy CaCO3. Když byste měla ve vodě sulfát vápenátý, tak je to stejná sloučenina, jakou znáte jako sádru. Kamenec má jiné kationty (hliník a draslík místo vápníku).

Myslím že ve vodě by kamenec disocioval na slabý rotok kyseliny sírové (tak jako vždycky), i ten karbonát by mohl být trošku rozpustnější v téhle společnosti - a z jednotlivých kationtů a aniontů by se pak mohlo sestavit ledaccos - nevím bohužel takhle z hlavy, jestli opravdu vznikne hydroxid nebo spíš ne, asi bude záležet na tom, kolik bylo původních ingrediencí.

Jsem moc ráda, že se vám blog líbil, Dani, mějte krásný večer. A díky za milou návštěvu. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

I55v38a90n 49M73a95r39e47k

31. 8. 2020 21:12

Tedy já zírám, co všechno dovede. A dík za radu paní Dano, bude se mi hodit při zastavení krvácení malých ran, jsem totiž trvale naředěn "jedem na krysy" - Warfarinem ;-(. . . . Karma. R^

0 0
možnosti
DT

R^ To jsem ráda, že vám pomůže.

Je tedy fakt, že ono to opravdu štípe, když ho použijete. Ale zase to funguje, to je pozitivní. A člověk si zvykne...

Mějte krásný den, Ivane, ať se daří. :-)

0 0
možnosti
PJ

P47a28v81e12l 75J28a12n53k43o

31. 8. 2020 17:18

Tak jsem zašel do koupelny a zkontroloval složení svého "přírodního" deodorantu. Je to ammonium alum, tedy kamenec amonný.

0 0
možnosti
DT

R^ Je to on! Někteří se ho bojí, že je v něm hliník, těžko soudit, lidi mohou být přecitlivělí a právě i na hliník, ale většině z nás nic nedělá - a když se k tomu nestravujeme z hliníkového nádobí, tak by to snad nemělo moc škodit. Rozhodně funguje. A člověk neví, co je všechno v těch ostatních chemických deo... Krásný den, Pavle, mějte se hezky a díky za návštěvu blogu. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Vida ho, co všechno umí.:-) I učebnice anorganiky se omezují na zastavení krvácení v případě, že se někdo pořeže při holení...

0 0
možnosti
DT

Potěšilo mě to uplatnění v kuchyni. Tak nějak to člověk tušil, že křupavé okurčičky a nakládané křupavé mrkvičky nebudou úplně "zadarmo". :-) Přesto to má člověk rád...

Mějte krásný den, Kláro, ať se daří. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Výborný blog, dávám karmu. Na kamenec jsem narazil až v Rakousku v Bille, stoji asi 5 euro a vydrží i jeden rok. Používám ho již 40 let jako deodorant, denně.

0 0
možnosti

Zkusil jsem zagúglit a je k mání ve spoustě e-shopů. Hned jsem jeden objednal. Doufám, že se z něj neopupínkuju.;-D

1 0
možnosti

Zajímavý článek.R^R^

Většina z nás zná kamenec asi jen jako prostředek k zastavení krvácení. Doma jsme kdysi dávno měli kamenec ve velikosti běžného mýdla. Je až neskutečné, na co všechno se dá kamenec použít. Kde se v přírodě (a v jaké formě) nachází?

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
Foto

Dano, Ty jsi naše STUDÉNKA vědomostí. To, jak píše Milena také znám. Asi se krvácení po holení musí likvidovat jinak. Hezký den vám oběma!:-)R^

0 0
možnosti
DT

Efektní je vata. Tedy když je jí hodně. :-) Krásný den, Horste, ať se daří a díky za milá slova. R^

0 0
možnosti
MK

Dík za článek. Kamenec používal můj táta na zastavení krvácení po holení. V domnění, že je to stále k sehnání, jsem ho šla koupit, bohužel v drogerii, ale ani v lékárně, vůbec nevěděli, o co jde.

Další využití jsem neznala, díky za objasnění:-)

1 0
možnosti
MA

Dnes se to jmenuje zastavovač.

0 0
možnosti
  • Počet článků 989
  • Celková karma 19,66
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.