Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

A tady se mohou zas rozvinout debaty o potřebnosti a efektivitě základního výzkumu. Osobně jsem přesvědčen, že v rukou opravdu erudovaných vědců je základní výzkum (nejen ve fyzice a chemii) velmi potřebnou silou postrkující lidstvo vpřed. A to za ty prostředky určitě stojí. Mnohem víc než například finance věnované na zbrojení. I když, abych byl spravedlivý, i tam se občas objevilo něco, co bylo lidem skutečně prospěšné. Díky za článek, vrátil mne trošku do školních let VŠ strávených v laboratoři. Pak se ale život otočil jinam.

0 0
možnosti

Možná že její reakce na podněty jsou "viditelné" v dalších rozměrech, které nemáme možnost sledovat v našem trojrozměrném vesmíru. Možná proto je pro nás neviditelná. Je to jako bychom vnímali jen očima a ušima, a nebyli si vědomi např. rozměru času. Možná hloupý příměr, ale časový posun může znamenat mnoho. Co teprve čtvrtý, pátý... desátý rozměr. Dani díky za toto téma, je vzrušující a tajemné - pro vědce nepochybně přitažlivé, i když musí být zklamaní, že ji zatím nemohou snáze prokázat. Přeji krásný víkend...

1 0
možnosti
DT

To s těmi rozměry je zajímavé, a nejspíš jich opravdu bude víc, vždyť tady máme i spřažené částice - a to už vyloženě volá po nějaké další dimenzi. Jsem ráda, že se vám líbilo, Dani, mějte také krásný víkend, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti
MF

Proč se pořád hledají objekty, které interagují jinak než ryze gravitačně? Některé prostě podléhají všem 4 interakcím (např. protony), na některé silná interakce nepůsobí (elektrony), na některé nepůsobí elektromagnetická (neutrina) a na některé bude působit jen gravitační. A ty prostě nebudou vidět. Mě by spíš zajímalo, zda existují experimenty, ze kterých plyne, že ta temná hmota musí interagovat i jinak než gravitačně.

1 0
možnosti
DT

Teorie na to existuje, experiment svého druhu myslím také, ale nepochopila jsem úplně, čeho se vlastně týkal. Šlo tam (jestli se nepletu) o poměry v časném vesmíru a rozložení hodnot reliktního záření. Na mě už to bylo moc komplikované, proto to nemůžu ani vysvětlit ani zjednodušit.

Krásný den, Marceli, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
DP

Ze by treba bylo potreba najit nejakou od nasi tradicni fyziky se radikalne odlisujici fyziku, abychom mohli pochopit a vysvetlit napriklad velky tresk tech par kvintilionu sekundy od nuloveho okamziku, temnou hmotu a rozlustit dalsi vesmirne zahady?

0 0
možnosti
DT

To by byl obrovský krok kupředu. Možná to bude jednoho dne nejdůležitější objev, který kdy lidstvo udělalo. Krásný den, Dane, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti

Tohleto pátrání vědcům nezávidím. Objevovat něco, co se vzápětí ukáže něčím jiným, to není moc motivující.

1 0
možnosti
DT

Navíc člověk neví, jestli ta práce vůbec má nějaký výsledek. Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den.

0 0
možnosti
Foto

Takže už v zásadě víme, jak ji najít, ale nevíme, co jsme našli... Zdravím z vlaku - a jdu na pondělní článek. Člověk o té dovolené normálně zapomíná i číst blogy.🙈

0 0
možnosti
DT

Mějte prima dovolenou, Kláro, a hezké počasí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,37
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.