Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Elektrické náboje v prádle? Já jsem se vždy domníval, že za hrubost prádla je zodpovědná tvrdost vody. Když jsme cestovali po Chorvatsku, kde je nedostatek pramenité tvrdé vody, takže tamní obyvatelé mají vybudovaný složitý systém, k samlování dešťovky. Poprvé jsem tam zažil, že při mytí hlavy deštovkou a mýdlem, se vytvořila bohatá pěna a vlasy jsme měli hebké, jako po kondicionéru. Když žena vyprala v dešťovce ručník, tak byl absolutně měkký a výborně sál vodu.

0 0
možnosti

Jestli to třeba není tak, že ta tvrdost vody souvisí s jevy, které popisuje paní Dana.:-)

0 0
možnosti

Tak už vím konečně, co je to elektrický stres. Nějak podvědomě jsem se zbavila stresů spojených s praním prádla s nákupem naší první automatické pračky. A jsem za to svým holčičkám (jak jim mazlivě říkám) celá léta vděčná. Po druhém dítěti vím, že čistoskvoucí bílé prádlo na šňůrách je iluze, zcela podle tvrzení našeho bývalého premiéra Standy Grosse. A tak mám jednu zásadu - barevné oblečení z umělin, co se lepí nepříjemně na nohy v silonkách, avivážuji. Jinak nic. No a když občas - velice zřídka - nastane situace, že potřebuji opravdu bílou plochu (např. dečku po babičce ap.), použiji bělidlo. Jinak každý prací den děkuji svým holčičkám, že tu dřinu odpracují za mně. Já totiž ještě do svých 13 let s maminkou a babičkou asistovala u praní na valše. Fakt.R^ A automatickou jsme si mohli první dovolit, až když začali vyrábět tu s úsporným programem na spotřebu vody. Voda ve studni ubývala jinak geometrickou řadou, a na veřejný řád nás připojili až v r. 2013. Na Rakovnicku je totiž tzv. Krušnohorský stín - a když tu leje, peču štrůdly a organizujeme doma malé posvícení. :-) Zdravím Dani. Ať žije fyzika!R^

1 0
možnosti
DT

R^ Automatická pračka je naprosto skvělý vynález. R^ A také myčka na nádobí - dva nejlepší spotřebiče. Víte, někdy si představuju, jak by se asi tvářili všichni ti pokrytci, co vykřikují, že se máme vrátit zpátky k přírodě a že civilizace je fuj-fuj... kdyby měli jednou umýt nádobí nebo nedejbože vyprat celorodinné prádlo v ruce. Vždyť už dnes ani pořádně nevíme, jak se to má dělat. :-)

Já osobně si civilizace vážím a vážím si toho, že máme dnes možnost to využívat. Vážím si zásobení elektrickou energií a možnostmi, které mi dává. Třeba tím, že místo dřiny mám čas na příjemné věci, na hledání zajímavostí na netu a na blogy. :-)

Krásný den, Dani, mějte se moc hezky ... a v dnešní době - dávejte na sebe pozor. :-)R^

0 0
možnosti
JB

:-)R^ Tak konečně vím proč mně někdy ručníky drhnou a jindy se nemohu utřít.

1 0
možnosti
DT

R^ Dobrá rada nad zlato. Pomáhá (pokud máte tu možnost) je pověsit na šňůru do větru. Ono je to pomele a tím se mechanicky toho zbytečného náboje zbaví (nebo něco v tom smyslu).

Krásný den a díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
Foto

Aviváž. A VY VÁŽNĚ? Dano, zatím mám zákaz přiblížit se k pračce na metr. :-)R^

1 0
možnosti
DT

:-) Hlavně na sebe dávej pozor, Horste. R^ Vám všem pospolu krásný večer.

0 0
možnosti
Foto

Taky na každém funkčním sportovním kousku máte napsané, že se nemá avivážovat.;-)R^

0 0
možnosti
DT

R^ Ano. R^ Fascinuje mě, jak všechno souvisí se vším. Krásný večer, Kláro, mějte se moc hezky. :-)

1 0
možnosti
JM

Rád Vaše članky čtu. V zasadě v tomto připadě máte pravdu. Je třeba zduraznit, že o hebkost se stará mastný řetězec kationaktivního tenzidu. Ten zpusobí i hydrofilitu. Zajimava je i historie vzniku potřeby avivaže. Ta je spojená s ústupem mýdla pro praní. Hebkost dřive praného prádla zpusobovaly vápenaté soli mastných kyselin z mýdla. Rozšířením moderních tenzidu vznikla nutnost použití avivaže. A aktualně kationaktivní tenzidy maji antibakterialní vlastnosti, lze je použit jako desinfenci. Jejich učinnost je maximalní, pokud obsahuji aromatický kruh. Na to je založen Ajatin. Tak jak naskáče na pradlo, tak naskáče na bakterie a viry a znemožní jejich funkci

2 0
možnosti
Foto

R^Věci vyprané v mýdle jsou měkoučké, ale zase nejsou zářivě bílé. Holt něco za něco.

1 0
možnosti
  • Počet článků 989
  • Celková karma 20,13
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.