Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

>hliník-26 v naší současné Sluneční soustavě už prakticky nevyskytuje ve významném množství

myslím, že se dá napsat nevyskytuje se vůbec. z původního množství by dnes zbylo 1/2(exp 6428) - kalkulačka mi oznámila error :-)

kdyby byl poločas rozpadu desetinásobný =7000 let, tak by zbylo 10(-192) a už to je snad spolehlivé nic.

0 0
možnosti
ZZ

Dodnes nechápu, jak lidé mohli v dávné minulosti přijít na to, že se dá v zemi něco hledat, kutat, to pak vypálit, či roztavit za teplot, které se nedají běžným hořením ohniště dosáhnout a výrobek pak dále zušlechťovat a nějak používat.

Cín, zinek, měď, bronz, železo, vápenec, cihla ......... vždyť to jsou přímo zázraky využití přírodních surovin - na které by ani dnes člověk, pokud by nechodil do školy a neznal písmo, vůbec nepřišel.

0 0
možnosti
PP

kdybyste sledoval "receptář nejen na neděli" Přemka Podlahy, tak byste se nedivil

0 0
možnosti
Foto

V sídlištích z mladší doby kamenné byly nás nacházeny hroty šípů ze sopečného skla. A v lokalitách, kde se hojně vyskytují vltavíny, tak také z nich.

1 0
možnosti
DT

Rozumím, ten materiál by prostě dostupnější. Lidi používali co se dalo...

Krásný den, Petře, díky za návštěvu blogu, mějte se moc hezky.

1 0
možnosti

Dani, já myslím, že se v tom odkazu spletli s desetinnou čárkou. Není možné, aby objekt tohoto rozměru, tedy skoro 4 cm, vážil jen 2.9g a byl z prvků typických pro meteorit. Sedělo by to spíš na 29g. Já když solím, tak 2.9 v odpovídá váze špetky soli ani ne na 2 prsty. Vzpomeňte si, jaký tenoučký plíšek byl v sadě závaží ten 5 g. Měli jsme doma takovou sadu na lékárnické váhy. A tam to zdaleka nebylo meteoritické "železo". Jinak je to všechno moc zajímavé a díky . Meteority bývají vždy plné záhad a tajemství. Moc zdravím.

0 0
možnosti
DT

Vidíte, Dani, to mě nenapadlo, ale máte asi pravdu!!! To by bylo skutečně hrozně málo. Bude to spíš těch 29 gramů.

Je fascinující, že mohli díky tomu objevu šípu a jeho přiřazení k tomuhle meteoritu dokázat, že nespadl před dejme tomu 7000 nebo až před 400 roky - to byly totiž také odhady jeho stáří, i když s menší pravděpodobností.

Jedna věda pomáhá jiné...

Krásný den, Dani a díky za postřeh - samotnou mě to nenapadlo. Ať se vám daří.

0 0
možnosti
Foto

Pralidi holt netušili, co našli, a že si to mají dát do vitríny nebo rovnou do muzea.

1 0
možnosti
TT

V době bronzové už se nedá mluvit o pralidech.

0 0
možnosti
DT

Kdysi jsem tu měla blog o meteoritech - v poušti (Sahara) jich muselo ležet hodně, protože tam nerezivěly. Předchozí civilizace je vysbíraly, takže není divu, že se dostalo i na faraona. Krásný den, Lumíre, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti

Je otázka, zda si tehdejší obyvatelé mohli dát do souvislosti pozorovaný světelný a akustický jev s pozdějším nálezem "zajímavých" kamenů. Nejspíš ne, protože pak by se takový "hvězdný" kámen nestal hrotem šípu, ale spíš nějakým šperkem, nebo kultovním předmětem.

0 0
možnosti
MS

No, mohla by to být případně zbraň s magickou mocí.

0 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji za další VÁRKU zajímavosti

2 0
možnosti
DT

Já děkuju za milou návštěvu, krásný den, Horste. Ať se vydaří.

0 0
možnosti
MS

Zajímal by mne mechanismus, jak se hliník z nedávné supernovy mohl odstěhovat do vnitřních vrstev meteoritu ve sluneční soustavě. Napadá mne jedině formování meteoritu nějakou srážkou a promícháním tekutého kovu. Jednodušší by to bylo u nějaké mladé hvězdy, ale o možnosti mezihvězdných meteoritů se ve zdroji nepíše. Tam by ale musely být další výrazné odchylky složení.

1 0
možnosti
DT

Chápu to tak, že to je materiál, ze kterého se ty objekty tvořily. Dnes už se toho speciálního izotopu nachází jen velmi malé množství. U větších těles je ho míň než u malých, protože u malých pomáhá sekundárnímu vzniku izotopu kosmické záření. Proto te odhad o velikosti původního tělesa.

Krásný den, Michale, ať se daří.

0 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,57
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.