Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Z temné hmoty mám zvláštní pocit.

Vědomí, že jakási neznámá podstata hmoty tvoří jakousi konstrukci vesmíru, na níž se teprve váže a koncentruje naše známá hmota mi nedá spát. Že i naše těla existují jen proto, že atomy hmoty našich těl se shlukují na temné hmotě, prostupující vše co kolem sebe pozorujeme.

0 0
možnosti
DT

Já tomu rozumím tak, že přímo a aktivně se temná hmota účastní jen jevů ve velkých měřítcích. Chápu to tak, že její struktura se dá vysledovat v rámci halo galaxie. Jestli to správně chápu, je hodně rozptýlená, takže i když je jí víc, než běžně pozorované hmoty, je její lokální koncentrace spíše malá. Můžu se mýlit... 

Mějte moc hezký víkend a díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
PL

P36e16t42r 18L21u62k18e97š

15. 10. 2015 8:29

Letos jsem absolvoval přednášku o temné hmotě, z které jsem si vzal následující:

Víme, že temná hmota existuje a víme to trochu oklikou. V porovnání s hmotností viditelnému vesmíru je to pěkný macek. Nevíme, co to je.

Tak si říkám, že počkám na černočernou tmu, vytáhnu dalekohled a zůstanu u viditelných objektů. Jsou krásné a pochopitelné. Jsem ale zvědav, jestli nakonec někdo posune hranice poznání dál. Budu mu držet palce.

Těším se na další příběhy. Vyprávíte je pěkně:-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova i návštěvu. :-) Těší mě, že se vám líbilo. Přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

Danuš, měli by tu zavést vědeckého blogera roku. Na mnoho let bys tu kralovala. Zdravím tam, kde se zrovna nacházíte!:-)

1 0
možnosti
DT

Zdravím do Norimberku. :-) Děkuju moc za milá slova i za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
Foto

temná hmota...to nezní moc lákavě, ale karmu jsem i tak dal.:-)

0 0
možnosti
DT

:-) Děkuju. Za sebe i za temnou hmotu. :-)

0 0
možnosti
Foto

J30a32n 38P48r79a63ž70á98k

14. 10. 2015 14:30

R^Tajemná temná hmota - moc zajímavé. Zdalipak z ní mohou být složeny temné hvězdy a temné planety třeba i s temnými formami života?:-)

0 0
možnosti
DT

Nejspíš ne, na to by musela mít nějaký mechanismus ke zhušťování. Zatím nikdo takový mechanismus neobjevil. Naše "běžná" hmota se zahušťuje tím, že vyzařuje teplo, takže se může smršťovat, protože snižuje tím vyzařováním vnitřní "protitlak" (tepelný pohyb molekul, který působí opačně než gravitace). Ale víme o ní zatím jen hrozně málo, v podstatě jen to, že působí gravitací. 

Přeju krásný den celé rodině. :-)

1 0
možnosti
JC

Temnou hmotu už někdo objevil?

A nedostal Nobelovku?

Já mám za to, že je to pořád jen hypotéza, jak byl kdysi flogiston a étér...

0 0
možnosti
DT

Ano, je objevena. Funguje jako gravitační čočka (láme světlo za ní ležících objektů) a díky tomu mohli vědci prozkoumat její množství a přibližné rozložení. Existuje docela zajímavá mapa.

0 0
možnosti
Foto

Mně se hlavně líbí, jak ten skutečný objev přišel na svět. Máma, co nechce opouštět děti:-)R^

0 0
možnosti
DT

R^:-) Ano, to je na ní krásné. Je to úžasně skromná ženská. 

Celý život se pak angažovala pro "ženskou vědu". Dřív vlastně prakticky ani ženy na těch teleskopech pracovat "nemohly", v těch budovách nebyla ani dámská WC, například. Prostě s tím nikdo nepočítal, že by ženy mohly dělat takovouhle práci. :-) Dnes je to samozřejmost. 

A přesto to není žádná agresivní feministka, všeho, čeho dosáhla, dosáhla jako matka čtyřech dětí, která si své rodiny a úlohy ženy jako matky cení.

2 0
možnosti
  • Počet článků 973
  • Celková karma 19,67
  • Průměrná čtenost 1324x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.