Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J49a76n 23P23r33a39ž79á49k

12. 10. 2015 13:29

R^Je to pěkné, Danko, jako obvykle, ale tentokrát by si dovolil trochu polemiky:

"Na samém počátku věků stála Superkočka. Zrodila se z prahmoty, byla všemocná a tak obrovská, že si to ani nelze představit. Srst měla celou bílou, oči jí zářily světle zeleným přísvitem. Byla však samotná, bylo jí smutno, a tak se rozhodla, že si bude hrát. Jediným prudkým mávnutím tlapky rozčísla svými ostrými drápky prostor, a najednou se okolo ní počal rozpínat čerstvě zrozený vesmír. Krouživým pohybem svého hebkého dlouhosrstého ocasu začala roztáčet spirály galaxií, září svých očí v nich zažehala jednotlivé hvězdy. Když se jí nějaká neposlušná hvězda omylem připletla pod drápek, Superkočka ji zlehoučka napálila, a ta se pak změnila na černou díru. Nepřála si, aby hvězdy zůstaly samotné jako ona, a proto z některých udělala dvojčata, dalším opatřila planety jako koťátka."

(O Superkočce)

:-)

0 0
možnosti
DT

Jé.... ty planety jako koťátka se mi líbí úplně nejvíc. :) Máme v systému jednoho medového pruhovaného (Jupiter), a také modrou dlouhosrstou (Neptun), nazrzlého Saturna a samozřejmě nezapomeňme májové koťátko Zemi. R^

1 0
možnosti
PC

A pokud bych mohl, ještě jeden dotaz.

Uvádíte, že nejstarší jsou eliptické galaxie. Rovněž uvádíte, že dochází ke kolizi galaxií. Někde jsem četl nebo shlédl dokument, že výsledkem kolize např dvou spirálních galaxií jsou většinou galaxie eliptické (což se má údajně stát i po kolizi Mléčné dráhy s galaxií Andromeda). Rozumím tomu dobře, pokud předpokládám, že eliptické galaxie nejsou převážně prvotními galaktickými útvary a jako nejstarší se jeví jen proto, že jsou v nich malé hvězdy a nové už moc nevznikají (což je ale důsledkem toho, že ty velké hvězdy a vznik dalších proběhl již v těch předchozích galaktických útvarech)?

0 0
možnosti
DT

Po té teorie se po srážce galaxií nejprve vytvoří nepravidelný útvar, který se později přemění do eliptického tvaru. Díky srážce se v něm  počechrá plyn a prach, vznikne hodně nových hvězd, které po čase dozáří. Takže plyn, který byl v původních dvou galaxiích a nevytvořil hvězdy, může začít být aktivní, když na něj zapůsobí gravitace při setkání s jinou galaxií. 

Vývoj jde jednoznačně k eliptickým galaxiím, které mají velkou hmotu a vznikly srážkami menších galaxií a obsahují už jen načervenalé hvězdy, které jsou dlouhověké, proto pořád ještě spalují palivo a dávají světlo. 

Jestli si dobře vzpomínám, četla jsem někde, že objevili galaxii z prvních dob vesmíru (tedy v pravém slova smyslu starou) a ta byla také eliptická. To nemusí nic znamenat - respektive to může znamenat, že už i ona za sebou měla nějakou tu srážku s některou svou kolegyní.

0 0
možnosti
PC

Díky za přehledné členění galaxií. Což jsem si dovolil vyjádřit "karmou".

Nicméně, mohu se přeptat? Uvádíte, že hvězdy v galaxii rotují. Kde se tato rotace vzala? Čím je dán smysl/směr této rotace?

Díky za info. A hezký večer

0 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu i milá slova. Jestli to chápu správně, pochází ten podíl rotace z procesu smršťování a zhušťování plynu v momentě, když se galaxie tvoří. Přeju moc hezký večer. :)

0 0
možnosti
JB

Karma, jako vždy.

0 0
možnosti
DT

Děkuju moc - a jako vždy přeju moc hezký zbytek večera. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.