Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuju a přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti
Foto

Zde bych jen připomněl, že dnešní plastové brýlové čočky mají neméně srovnatelné vlastnosti, ale hlavně jsou mnohem lehčí a rozbít je dá opravdu dost práce.

Moje známá si v r. 1979 musela zajet do SRN, protože jen tam sehnala brýlové čočky se speciálním výbrusem (kvůli cylindrické vadě). A byly - plastové.

0 0
možnosti

Vždyť se absolutně nikde nepopírá, že se převážně nepoužívají polykarbonátové čočky pro jisté vlastnosti a už dlouho, ale stále vedle nich existují minerálové, které se nejen hodí do slabších dioptrických brýlí, ale i do laserové optiky (konkávní, konvexní, mnoho druhů powellových čoček, hranolů, děličů atd.), kde je třeba minimálních optických vad a minimální tepelné roztažnosti.

3 0
možnosti

Děkuju a přeju moc hezký večer. :-)R^

0 0
možnosti

Vida, této dámě vděčím za hodně. Mám dosti silná skla a přesto jsou brýle, které nosím většinou lehké. Až na jedny proti slunci, které mají zvláštní zabarvení skel - v Jeně mi je udělali klasicky. I když se mi oči trochu změnily (dioptricky) ta hnědozelená barva mi sedí pořád. Ale jsou těžší. Moc zdravím Dano, bylo to hezké čtení - "dáma kulový blesk" - to zní zajímavě. :-)

1 0
možnosti
Foto

A nemáte tam čočky plastové, jako já?

Skleněné jsem měl kdysi za mého mládí, a to je hodně dávno. Dneska skleněné už většina optiků ani nenabízí.

0 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavou informaci R^

0 0
možnosti

Díka za milou návštěvu, Kamilo. :-) Mějte krásný večer. R^

0 0
možnosti

P96e59t39r 51S35k58á34c60e57l

30. 5. 2019 17:39

Nic proti zásluhám oné dámy, ale jsou víkendové kurzy správného používání očí (když to tak technicky nazvu) a absolventi odkládají brýle. Tohle se ale nebude líbit výrobcům ani prodejcům brýlí. Extrém - pan Břetislav Kafka z Červeného Kostelce znal metodu, jak naučit lidi se špatným zrakem vidět plochou těla. Tvrdil, že naše kůže od ramen směrem k lokti má schopnost vidět. Někde má vystřižený článek z novin z roku 1998, i s fotografií žáků, kteří umí číst noviny apod. zátylkem. Jak jsem koupil, tak prodávám. O tomto se nesmí informovat veřejně, co by potom dělali všichni ti, co se kolem zdraví lidí živí, že?

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Velebím ji vaší zásluhou, neměla jsem o ní ani páru, brýle nosím skoro celý život...

1 0
možnosti

P55e51t40r 56S72k36á19c89e62l

30. 5. 2019 17:30

Též velmi chválím autorku této informace, paní Marga Faulstich byla jistě skvělá vynálezkyně (40 vynálezů o něčem svědčí). Což mi připomnělo - po roce 2000 se na stanici Čro Brno bavili a posluchači jim volali, koho nominovat na osobnost 20. století. Zavolal jsem, aby to byl pan Otto Wichterle. Vynálezce kontaktních čoček, "baťovec" ze Stražiska u Prostějova (https://cs.wikipedia.org/wiki/Otto_Wichterle). Paní redaktorka ve studia tohle komentovala: "Vidíte, já čočky nosím, ani tohle nevím". A já jen dodávám, že pan Wichterle by byl nejbohatším člověkem, pokud by tehdy u nás byl jiný politický systém. Pokud paní autorka tohoto článku má informace, ať napíše též něco o našem vynálezci (měl patent i na silon, z něho mj. punčochy pro vás, dámy).R^

2 0
možnosti

Děkuju a přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti

Ideální materíál na brýle by měl být: lehký= malá hmotnost, pevný a odolný, nerozbytný, odolný poškrábání, snadno vrobitelný a opracovatelný, levný, Z optického hlediska, naprosto čirý se 100% viditelného propustností světla a nulovou pro UV záření, s co nejvyšším indexem lomu, s minimální(nulovou) disperzí. to jsou požadavky tak protichůdné, že se to nedá získat a proto se stále snaží o získání co nejlepšího kompromisu. V současnosti převážily plastové čočky s ochrannými vrstvami. Viz odkaz

Disperse - světla různé vlnové délky (barvy) se lámou odlišně (duha)= dochází k nežádoucím rušivým barevným vadám.Disperze se vyjadřuje Abbeovým ěíslem, uněhož platí: čím menší disperze tím větší Abbeovo číslo.

Optická skla se dělí podle indexu lomu a Abbeova čísla na skla korunová a flintová jejich kombinací se dají do jisté míry korigovat optické vady. Flintová mají větší index lomu, nižší Abbeovo číslo a větší hmotnost.

Vice o brýlových materiálech a jejich vývoji najdete zde: https://slideplayer.cz/slide/14695368/

Název flintové sklo je odvozen z dříve používaného čistého a světlého křemenu, který se dobýval blízko města Flint ve waliském hrabství Flintshire.

SF 15 - Vysokolomivé těžké flintové sklo (n=1,704; Abb.č.= 29,8; ρ=4,06g/m³) obsahuje hodně oxidu olovnatého PbO.

Kvůli své velké hmotnosti bylo začátkem 70. let 20. stol. nahrazeno těžkým flintovým sklem s obsahem oxidu titaničitého, pod výrobním označením SF 64 (n=1,711; ρ=2,99g/m³; Abb.č.= 30,6).

Kvůli velké disperzi bylo nahrazeno těžkým flintovým sklem obohaceným oxidem baria. Výrobní označení je BaSF 64 (n=1,706; Abb.č.= 39,3; ρ= 3,19 g/cm³).

Přidáním lanthanu bylo možno vyrábět brýlové čočky označené LaSF 32A (n=1,8; Abb.č.= 35,4; ρ=3,62 g/cm³), resp. čočky označené LaSF 39 (n=1,893; Abb.č.=30,4; ρ=4,02 g/cm³). Čočky sice mají vysokou disperzi a odrazivost, tloušťka je však výrazně menší, což je vhodné pro vysoké myopické korekce.

Na čočky je třeba vždy nanést

0 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

R^Ještě radši, než lehké brýle, mám vynález pana Wichterleho.;-)

2 0
možnosti