Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

:-) Díky Dani, i já si pamatuji jen hydrant. :)))))) Pěkný den. R^

0 0
možnosti
Foto

Celý profesní život se zabývám ( kromě jiného) i měřením na PZP - podpovrchových zásobnících plynu. Nu a tam je hydrát velmi nepříjemnou záležitostí - ucpává tlaková zařízení a komplikuje měření. Tudíž přiznávám určitou nechuť k této "věci".

Zajímavé je , že na některých vrtech se hydrát opakovaně tvoří a na některých nikdy ne. Přitom ložiskový tlak , vlhkost plynu i chemické složení je všude prakticky totožné.

3 0
možnosti
MB

Metanový klatrát (hydrát) je česky řečeno - metan za katrem. Neboli za mříží, latinsky clathrus.

Vypadá třeba takto:

http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/energsur/hydr%C3%A1ty%20metanu.html

A v dnešní době, kdy mít na zahradě bazén je skoro povinné, se v bazénové chemii používá taky jeden hydrát, a sice modrá skalice - pentahydrát síranu měďnatého.

Hydrátů je prostě spousta, ale ty s plynama za katrem jsou celkem zajímavé.

1 0
možnosti
DT

:-) Když to tak vezmete, tak je to vlastně kriminální. Voda normálně jde, domluví se jinými vodami a klidně ten plyn ukradne. Některé vody jsou poměrně skromné a ukradnou jen ty malé molekuly, jiné vody ale nemají ničeho dost a tak udělají větší bandu a mají zálusk na ty velké. A to všechno se děje na dně oceánů, kam není vidět.

Do toho bazénu alespoň vidět je, a tak víte, kolik ho tam máte. :-)

Krásný den a díky za ten link, Mirku, mějte se moc hezky! :-)R^

1 0
možnosti
Foto

R^Tak ono to může znít exoticky. I když je to docela uvěřitelné.:-)

0 0
možnosti
DT

Asi nejlepší na tom je, že se to tvoří znovu a znovu, takže vlastně víceméně nevyčerpatelný zdroj. I když ta obnova asi nebude v řádu jednoho lidského života.

Takže bychom měli zajímavý a na velkých hráčích nezávislý zdroj energie, který je prakticky všude (velká konkurence). A co myslíte, co na aktivisti... :-) Ano, těm se to samozřejmě nelíbí. To je dnešní doba. :-)

Krásný den, Kláro, ať s vám vydaří. :-)R^

3 0
možnosti
MS

R^ Další pěkně popsaná problematika. Hydráty jsou dokonce v Bajkalu, který je dostatečně hluboký a dají se tam studovat jednodušeji než na moři. Další oblastí s hydráty je permafrost, při jehož tání se metan uvolňuje.

Experimentální technologii těžby metanu z hydrátů vyzkoušeli v roce 2013Japonci, kteří všechna fosilní paliva musí dovážet.

https://www.3pol.cz/cz/rubriky/bez-zarazeni/228-metanove-hydraty-opet-na-scene

2 0
možnosti
DT

Děkuju za link! Zajímavé to s tím Bajkalem.R^ Dokonce jsem v rámci rešerše četla, že se uvažuje, že by mohly být v nějaké dostupné hloubce i na Marsu, takže až se tam jednoho hezkého dne vydáme... bude tam už zdroj energie. Krásný den, ať se vydaří, mějte se moc prima, Michale. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Znal jsem jen hydrant. Dano, děkuji za hydrát!!R^ Ať rodina nenarazí do hydrantu a den se povede!

1 0
možnosti
DT

Děkuju! Krásný den Horste, ať se také povede. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 988
  • Celková karma 19,36
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.