Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GH

G44e38o96r88g90e 96H23o45l59y

14. 2. 2021 21:21

Zajimave...diky,,zde je clanek o letech sond ze 3 zemi na planetu Mars v techto dnech:

https://www.ctvnews.ca/sci-tech/united-arab-emirates-publishes-first-photo-from-mars-probe-1.5308498

0 0
možnosti

Zajímavý článek i diskuse.R^R^

0 0
možnosti
TT

No, když se tak dívám na Fosilní příkopy (Noctis Fossae, bez ověření) kolem těch čtyř kráterů, tak bych Muska s jeho raketou na Mars poslal pěkně někam, než abych mu za to ještě platil zápisné. Mars je pěkné místo - pro roboty. ;-)

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Díky za aktualizaci informací Dani, je zvláštní uvědomit si, že lze mluvit o momentální situaci na Marsu slovníkem jeho pojmů, ale sledováním dění, jako teď na Zemi. Dost věcí si při tom uvědomuji dodatečně. Srdečně zdravím a přeji hezký víkend. R^:-)

0 0
možnosti
PV

P75a13v61e49l 80V93é61b25r

28. 1. 2021 11:48

Tedy, paní Dano, přemýšlím, jestli nejste ve spojení s někým na Marsu (a který, či které, se, na základě vašich rad, úspěšně vyhýbá objektivům). ;-)

Pěkné čtení. Škoda, že si ho Čumák nevychutná, protože se, jako vždy, povaluje v křesle.

0 0
možnosti
DT

Taky si někdy připadám, že nejsem z téhle planety, když se dívám kolem sebe. :-)

Děkuju za milá slova a krásný den Vám i Čumáčkovi, který do dělá správně. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji za další informace! Jestlipak je na Marsu také sníh! Hezký den!R^:-)

0 0
možnosti
DT

Je! Je sice z pevného ledu (ponejvíce) ale je - a to na pólech.

Krásný den, Horste, ať se daří a zdraví slouží! :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Víte, co by mě zajímalo? Vezměte si, kolik prazvláštních fotek už máme z všelijakých sond snímajících z výšky. Jsou tam vidět podivné zelenkavé útvary připomínající stromy. Jsou tam zvláštní vyvřeliny připomínající bůhvíco (fantazii se meze nekladou). Jsou tam místa s různými barvami, místa, kde je pravděpodobně voda, různé objevující se a mizející fleky a vůbec všelijaké zajímavé oblasti, které vyvolávají spoustu otázek. A teď si vezměte, že jste vědec či organizace, jejímž hlavním úkolem – nebo snad zájmem – by mělo být hledání stop života, v jakékoli formě. A místo toho, aby se roboti posílali na takováto místa, z nichž už máme fotky, neustále se posílají... kam? Do pouště a skal. Proč? Argument, že některé z oblastí jsou nedostupné či je tam špatný terén apod., přece nelze použít ve všech těchto případech. A zvlášť ne po takové době, co už Mars zkoumáme.

Je to, jako kdybych poprvé v historii opakovaně přelétal nad Afrikou, a místo abych pak za účelem průzkumu přistál u nějaké oázy, neustále bych veškeré snahy směřoval někam mezi duny Saharské pouště. Divné... Nevěřím tomu, že se to dá všechno odbýt nějakou jednoduchou odpovědí. Nemusím být vědec, abych mohl shledat, že aktivita této agentury se zdá býti poněkud podivná. A to už vůbec neřeším všelijaké zvláštní útvary na fotkách přímo z povrchu od robotů, které zjevně nikdo blíže nezkoumá. Je jich spousta a ne všechno se dá svést na hru stínů či pareidolii apod. Dívejme se na to přísně objektivně, žádné nesmyslné škatulky.

Měli bychom zapojit víc kritického myšlení a míň nábožného respektu před autoritou, byť by byla jakkoli technicky pokročilá.

To jen tak pro doplnění. :)

0 0
možnosti
DT

Děkuju za zájem o věc! Co se týká toho přistávání... ono je to opravdu asi tak, že to není moc jednoduché. Na Měsíc se dá doletět a prostě si vybrat, kam přistanete. Na Marsu máte úplně jinou příchozí rychlost a navíc atmosféru. Máte tam úplně jiné podmínky, musíte mít tepelný štít a oni používají ještě navíc také padáky, prostě každou dostupnou možnost, aby se při přistání nerozbili a tu obrovskou rychlost nějak utlumili. Jednou z těch možností je přistávání do nížiny - a bez toho to nejde. Kdyby chtěli do hor, tak nemají dostatečnou vrstvu atmosféry na pohlcení rychlosti. Kdyby chtěli rychlost rušit pohonem přistávacích motorů, bude sonda tak těžká, že se nedá odstartovat od Země.

Čína, která tam taky přiletí za pár týdnů, použije aerobraking, bude brzdit mnoha oblety planety a částečnými vstupy do atmosféry. Proto přistane až v řádu měsíců, i když použila to samé startovací okno. Při těch obletech se rozhodnou, kde přistanou - a možná vás i mě překvapí a vyberou si nějaké místo v pohoří. Oni sami zatím ještě neví, kam to bude, tak musíme s tím překvapením počkat.

Přeju krásný den, díky za návštěvu a zájem o blog. (když zabrousíte do minulých blogů, je jich tam hned několik o Marsu, kdybyste měl zájem... nejlíp se to hledá přes google, mé jméno, idnes, mars)

4 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se líbilo. Krásný den přeju! :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 989
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.