Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Opožděně mi, Dano, jde hlava kolem. A to tady u tebe, se jeden může zlepšit v češtině. R^R^:-)

0 0
možnosti

Když jsem se dnes - dobře naladěn - pustil do čtení tohoto článku, měl jsem už pevně v plánu, že po delší době pozdravím a poděkuji za všechny pěkně popsané zajímavosti, což tímto také činím a přidávám extra poděkování za decentní rýpnutí do Velkého Vizionáře.

Ovšem už od začátku článku mě pronásledovala myšlenka, že na Vás také musím apelovat: prosím, netitějte alespoň Vy! Přece nechcete mít svoji češtinářku na svědomí! Hrubka *"v 80-ti km výšce" je z nejhrubších. Stručně: číslice vyjadřují číslovky ve všech skloněných tvarech, základní, jak jsou, řadové s tečkou. Žádné koncovky stylu -ti nebo -tých k nim nepatří v žádném případě. No a o level výše to platí i ve složených slovech: ve slově 12letý nahrazuje číslice stejně důsledně číslovku vypsanou slovem. A když člověk postoupí ještě o krok dále, nic se nemění a číslice se řídí stejnou logikou jako zkratky. "km" zastupuje nejen základní tvar "kilometr", ale i odvozené přídavné jméno "kilometrové", že ano, a "80" současně nahrazuje "osmdesáti" (genitiv jednotného čísla číslovky "osmdesát"). Proto vypadá slovo "osmdesátikilometrové", jež si zkrátíme číslovkou a zkratkou, takto: 80km, celé spojení tedy: "v 80km výšce".

A to Vám říkám se 100% jistotou i náklonností. :-)

0 0
možnosti

Budu si to pamatovat, díky za tip! Opravím v blogu.

Mějte krásný den - jsem ráda, že se vám blog líbil a díky za milou návštěvu. :-)R^

0 0
možnosti

Pěkný článek.

Akorát hloubka vrtu popsaná větou "Nebude to příliš hluboko" mi nepřišla jako moc přesná ;-).

0 0
možnosti

Je to dostačující, protože se bude "vrtat" krtkem, tedy nepůjde o klasické vrtání, jaké provádí např. Curiosity do skal a kamenů malým vrtáčkem, nebo soupravou nastavovacích tyčí Bruce Willise, ale o protlačování rázem a je známý možný dosah, tj 5m (podle max délky kabelu).Není zaručeno, že to těch 5m bude - záleží na okolnostech. ;-)

3 0
možnosti

Děkuju, mějte hezký večer, Jirko. :-)

0 0
možnosti

Náměty na články se kupí, bylo zveřejněno pozorování okolí černé díry v centru Galaxie přístrojem Gravity. Byly pozorovány emise plynu pohybujícího se 30% rychlosti světla v blízkosti ČD.

https://www.eso.org/public/czechrepublic/news/eso1835/

https://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1835/eso1835a.pdf

3 0
možnosti

R^ To je fakt, to by se dalo zpracovat... R^ Děkuju za námět a milou návštěvu, mějte krásný večer, Michale. :-)

1 0
možnosti
Foto

P63e23t56r 37O36m52e64l52k49a

1. 11. 2018 10:37

Díky za článek. R^ Trochu mimo téma a možná také trochu naivně. Zajímalo by mne, jakým způsobem byla výška hory Olympus Mons určena? Výška Everestu je přece v m.n.m.(Baltu) :-) Takže to srovnání mi připadlo zvláštní.

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

R^:-) Pěkný blog o InSight, který určitě "potěší" zeměnafukovače a spolek Elonkult. ;-D Sonda přistane osvědčeným způsobem, tj s padákem v kombinaci s raketovými motory těsně před dosednutím. Sondu doprovázejí dva cube satelity, které budou přenášet data v průběhu přistávání. Jejich další účel už s Marsem nesouvisí. Snad se vše podaří.

3 0
možnosti

J97i94ř35í 41U74r54b87a53n

1. 11. 2018 14:45

Překvapuje mne, že na Marsu se vzhledem k hustotě atmosféry počítá s použitím padáků.

0 0
možnosti

Přejme misi úspěch. A doufejme v co nejdřívější realizaci dalších misí, zejména stěžejní Mars sample return.

Nepřímých důkazů o nepřítomnosti deskové tektoniky na Marsu je habaděj, jedna řada z nich souvisí s marsovským slabým a rozptýleným magnetickým polem, které jasně ukazuje, že planeta nemá rotující vnitřní a vnější jádro vytvářející elektromagnetické pole takzvaným dynamovým efektem, jako má Země. Odtud je vyvozováno, že tektomagmatické procesy Marsu jsou z větší části nebo snad úplně vyhaslé.

K článku: Trošku matoucí je to srovnání velikosti hor Olympus Mons, Mont Everest a Mauna Kea. Matoucí je ten modrý pruh dole, který správně ukazuje, že podstatná část Mauna Kea je pod vodou a tak je tato hora vlastně nejvyšší na světě (pokud se pamatuji dobře, tak kolem 11 kilometrů), avšak stejně by se dala pochopit i kresba Mont Everestu, který se tak nesprávně jeví jako mohutnější těleso, než je Mauna Kea.

0 0
možnosti

R^ Chystají se také měřit marso-třesení, tedy seismiku. Sice tam už jeden přístroj měli, ten byl ale špatně umístěný (ne dole u povrchu ale na špici konstrukce) a měřil proto spíš odchylky, způsobené atmosférickým prouděním. Ta nová varianta bude sedět přímo na povrchu a má mít omračující přesnost. R^

Díky za návštěvu blogu, mějte hezký den, Lukáši.

1 0
možnosti
Foto

Dano, musíte do

Brna a půjdem spolu do hvězdárny. Teď vše nově v 3D kvalitě

0 0
možnosti

R^ To máte skvělé! Berlínská hvězdárna je trochu vybledlá... ale zase tu máme nejdelší čočkový teleskop na světě - a ve foyer je papírový Spock, se kterým se dá vyfotit. :-)R^

Krásný den, užívejte si pozdní léto, mějte se moc prima, Alžběto. :-)

2 0
možnosti

Pekně napsáno, těším se na výsledky. Nicméně pan Mestan Vás za deskovou tektoniku nejspíš nepochválí. ;-)

2 0
možnosti

:-) A něco mi říká, že mu neudělají radost ani ty výsledky měření z Marsu. :-) Krásný den, Michale, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.