Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavý článek.R^ Překvapuje mě, že chrom způsobuje zelené zbarvení smaragdu a červené rubínu. Člověk by čekal, že to budou mít na svědomí různé příměsi.

0 0
možnosti
Foto

R^;-D

Ještě jsem četla o dichroismu: kámen má různou barvu z různých úhlů (třeba tanzanit nebo kunzit...)

0 0
možnosti
JH

J81a72n 26H85u86r13k61a

29. 6. 2020 0:05

žena je nejdražším drahokamem který muže zdobí a pokladem který v životě hledá...mno ale vepsat to do rovnic bych si netroufl...

0 0
možnosti
TT

To je pěkný, že jsou zase na řadě nové články - v tomto případě zajímavý seriál (už se těším na krystalické struktury). To víte Dano, řekl bych, že jsem přečetl všechny Vaše články, a když není času nazbyt, nechtělo se mně to opakovat - a už mně chyběly. :-)

0 0
možnosti
DT

Hned zítra bude další a pak pokaždé v pondělí a čtvrtek. Děkuju za přízeň a přeju vám krásný den, Tomáši. :-)R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti

Skoro bych řekla, že mám raději pro svou úžasnou barevnost polodrahokamy, než mnohem dražší šperkové drahokamy. Tuhle jsem příteli vysvětlovala pojem žulvas - moc se mu líbil. Takových mám doma hodně, protože při každé dovolené, hlavně v horách - a že jich bylo, jsem vždycky domů přitáhla malou kolekci kamínků, někdy i kamenů (žulvasů), které mi padly do oka na vysokohorských cestičkách. Mě se líbily a také jsem to byla já, kdo se s nimi dovláčel až domů. :-) Jo, a některé perfektně pasují do praku :-):-):-) Přeji krásný víkend Dani, a už se těším na pokračování...R^

1 0
možnosti
DT

:-)R^ Výraz žulvas jsem neznala, ale jako přítel kamení to tahání v ruksaku znám. Ještě se to dá vylepšit tím, že jdete pro kamení do lomu, kde se dají najít zkameněliny. U bavorského Sonthofenu je takových lomů otevřeno hned několik a pokaždé si člověk odnese něco opravdu hezkého.

Krásný den, Dani, mějte se moc hezky a díky za milá slova. :-)

1 0
možnosti
Foto

Lidi? Protože pro přírodu to je šutr jako šutr. A ta plejáda barev pod vzorcem SiO2 mě fascinovala snad už na základce.:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Úplně všechny jsou pro mě krásné, i ty, co vlastně nejsou. Mě pustit do muzea s kameny, vyfotím si každý z nich (dvakrát). :-)

Krásný večer, Kláro, doufám, že se vám budou další kameno-seriálové blogy líbit. Už dávno jsem je slíbila a teď jsou konečně na řadě.

1 0
možnosti
Foto

Každý má svůj DRAHOKAM - v někom! Dano R^

2 0
možnosti
DT

:-) Krásný den, Horste, ať se vám všem pospolu hezky daří. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 990
  • Celková karma 20,53
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.