Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Ty rozdíly teplot by mohly být dobrou zprávou, znamenalo by to, že měsíční prach je velmi dobrý izolant a zahrabaný habitat bude mít méně problémů udržet stálou teplotu.

0 0
možnosti
DT

A bude stačit méně než metrová vrstva.

Mimo jiné už také nalezli (ve vzorcích vypařených pomocí LIBS) všechny ty chemické prvky, které se tam předpokládaly - plus síru. Síra je zajímavá tím, že pravděpodobně pochází z vulkanické činnosti...

Krásný den, Petře, ať se vydaří.

1 0
možnosti

Moc Indům ten úspěch přeji, mám velkou radost, že ještě někdo i v takhle složitých projektech má smysl pro selský rozum. To s těmi šlápotami je prostě lidsky chytré. A taky mě překvapily ty teploty na povrchu a pod povrchem - docela velký rozdíl. Jsem ráda, že si raketu nepřeplácali přílišným počtem přístrojů, ono čím složitější technika, tím náchylnější k poruchám. Držím jim palce ze všech sil. Ale současně mě mrzí i neúspěch Rusů. Trochu mě štve, kolik lidí se zejména na jiných portálech vozí na neúspěších ruského výzkumu. Toto by mělo být apolitická záležitost. Je to příliš důležité pro celé lidstvo a příliš nákladné pro jedinou zemi na to, aby si mohli laici dovolovat kritizovat chyby. Ty přece děláme všichni. To co se děje na Ukrajině je věcí svědomí každého Rusa, ale i Ukrajince (zdaleka ne všichni jsou svatí) a koneckonců taky nás všech. Tomuto výzkumu věnoval celý život ten ruský vědec, co je dnes zničený v nemocnici. A nejen on, takových fandů bylo jistě mnohem víc. Nikdo z nich si posměch nezaslouží. A politici? Hodit do jednoho pytle a řezat - ty jejich i ty naše. To u nich nevidím mnoho rozdílů. Přeji Dani krásný víkend a těším se na další zajímavé informace z Vašeho pera...

0 0
možnosti
DT

Před válkou jsem se vždycky snažila o podobný postoj - ale dnes už na to nemám sílu. Díky internetu se k nám dostávají zprávy z té války přímo a hned - a člověk vidí takové věci, na které není vůbec psychicky připravený.

Ten jejich projekt byl propagandou a kdyby se povedl, tak by propagoval právě jejich společnost a manýry, kterými se právě prezentují na Ukrajině. Nemám sílu fandit ani lidem, kteří na něm pracovali.

Vlastně mám sílu fandit jen těm Indům. Taky to nemají doma lehké, spousta lidí tam žije v bídě, ale své malé zdroje věnují na rozvoj lidstva. S tím, že možná časem přinesou nějaký obzvláštní výhodu i jim.

Zanedlouho mimochodem odstartuje další mise - japonská /tentokrát státní a ne soukromá. A plánuje se budoucí Chandrayaan 4, ve které by měly obě země spolupracovat.

Děkuju a přeju moc krásný den, Dani, ať se vám vydaří.

2 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den

0 0
možnosti
Foto

CO? Indům se zase nepovedl crash test. To Rusům ...

0 0
možnosti
DT

Dřív bych asi oponovala, že politika do vědy nepatří, ale když vidím, co se děje na Ukrajině... tak asi chápu.

Každopádně Indové ukázali, že jsou vesmírnou velmocí - jejich sonda létá kolem Marsu a sedí na Měsíci. Co si přát víc?

Krásný den, Pavle, ať se daří.

2 0
možnosti
JZ

Indové umí, Rusové čumí

3 0
možnosti
DT

Příští sondu plánují Indové spolu s Japonskem. Ti mimochodem chtějí někdy teď odstartovat k Měsíci také, mají jen trochu zpoždění se startem.

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se vám líbilo. Přeju hezký den, Jane.

0 0
možnosti
PV

P62a76v96e90l 64V25é16b78r

28. 8. 2023 16:05

Velmi pěkné počtení, paní Dano. I já přeji Indům ten úspěch.

Čumák nás má poněkud na háku, neb je po injekcích a je z toho lehce ... neakční. Já ovšem zdravím z plna srdce a přeji příjemné dny.

0 0
možnosti
DT

Zaslouží si to, tedy ti Indové.

Co to? Nějaká antibiotika? Po nich byl náš Čumák taky takový... hodný... Doufám, že to není nic ošklivého. Krásný den vám oběma, ať se daří.

0 0
možnosti
Foto

Dano, hezký nový týden bez hicu a povodní!

0 0
možnosti
DT

My jsme tu na suchu, sledujeme váš příval vody z dálky. Hezký týden i vám, a ať voda není moc vysoko. Krásný den, Horste, ať se vydaří.

0 0
možnosti
MB

Indové jsou nesmírně šikovní opraváři a kutilové. Takže pokud by se jim ten přistávací modul rozbil, tak tam pošlou pár maníků a ti to v prachu opraví a dají dohromady

https://www.youtube.com/watch?v=QPI2X_rkFEI

0 0
možnosti
DT

Hezké video. Ono se jim to spíš vybije a pak zamrzne. Bude to fungovat jen jeden měsíční den - všechno ostatní by bylo velké překvapení, ale stejně...

Krásný den, Mirku, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
ZZ

Já ten úspěch těm Indiánům přeju !

1 0
možnosti
DT

Rozhodně si ho zaslouží. Investovali opravdu hodně práce, předělali sondu, předělali přistávací rutinu - a vyplatilo se. Mějte krásný den, Zdeňku, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,63
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.