Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé informace - i ty čerstvé o objevení černé díry (možném), Dani díky, zase jsem Vaší zásluhou víc v obraze. :-)R^V

2 0
možnosti
Foto

Tak už i komety jdou najít.8-oR^

1 0
možnosti
DT

Díky tomu, že ta soustava leží tak příhodně a dá se dobře sledovat. Můžeme se těšit, až začne naplno fungovat James Webb, co všechno se nového dozvíme. Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří. :-)R^

2 0
možnosti

ZajímavéR^ Že jsme schopni detekovat i tak malé objekty (1-1,5 km) jen podle přechodu nad kotoučem mateřské hvězdy, to je neskutečné. Když jsem to narychlo spočítal, je to jako kdyby milimetrové zrnko písku přeletělo nad koulí o průměru 2 km.:-)

3 0
možnosti
DT

R^ Tak strašně citlivá technika, s tou se už dají dělat zajímavé věci. Je to obdivuhodné, co lidi umí udělat. Krásný den, Milane, ať se daří. :-)R^

1 0
možnosti
MS

R^ Jak asi poznali, že jde o komety? Nejspíš pozvolnější změnou světelné křivky než u planet a neopakováním úkazu se stejnou charakteristikou.

Na 12.5. je ohlášena prezentace výsledku pozorování Event Horizon Telescope objektu v naší Galaxii, takže se nejspíš můžeme těšit na obrázek centrální černé díry.

1 0
možnosti
DT

Ano stejné charakteristiky jako u těch našich vlastních komet.

Jsem také zvědavá, vidět asi nemohlo být nic, i když i to je možné. Ale slyšela jsem, že je to prý v naší galaxii strašně zřídkavý jev, prý maximálně jednou za 10 000 let nebo spíš za 100 000. To by byla opravdu skvělá náhoda, kdyby se to stalo právě ve chvíli, kdy to sledoval EHT.

Za pár dní budeme vědět víc. :-)R^ Mějte krásný den, Michale, ať se daří.

1 0
možnosti
Foto

Jsem zvědav, jestli někdy bude určitá kometa nazvána PUTIN?Dano děkuji za další info rmace!!R^

0 0
možnosti
MS

To spíš planetka na kolizním kurzu se Zemí. :-P

2 0
možnosti
PV

P95a59v83e54l 44V64é21b84r

9. 5. 2022 8:23

No jo, paní Dano - ta kosmická témata, tam je to (od vás) ono! Abych pravdu řekl, tak tohle je pro mě udivující příklad, z jak mála údajů se dá hodně odvodit. Pěkné, moc pěkně.

P.S. Čumák byl včera notně pokárán. Povedlo se mně totiž v parku zavěsit na strom balónek na šňůrce (to jsem se pokáral sám). Pár dni si tam visel a včera ráno se mně podařilo ho sundat. Nicméně, hned odpoledne Čumák s ním utekl (asi za fenou) a vrátil se bez balónku. Krucaj, kdyby ten balónek aspoň den vydržel!

2 0
možnosti
DT

Také to obdivuju, moc chytrých lidí má moc chytrých nápadů, co se dá zjistit jen z trošky světelných fotonů, nasbíraných teleskopem.

Balonek byl feně předán coby zásnubní dar? To se mají fenky u vás dobře. R^

Děkuju za milá slova a krásný den Vám i Čumáčkovi. :-)

1 0
možnosti
Foto

Co všechno dnešní člověk nedokáže vytvořit a poznat a přesto se mezi sebou pořád zabíjí jako když byl ještě pračlověk.

1 0
možnosti
MS

Jenže to zabíjení dokáže daleko efektivněji než pračlověk.

2 0
možnosti
  • Počet článků 980
  • Celková karma 18,63
  • Průměrná čtenost 1285x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.