Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D34a80n35a 46Š87u68m22o68v37á
Pokud se budou v naší civilizaci tenčit zdroje, tak to přiměje (konečně!) lidi začít šetřit a počítat. To bude jistě v potravinářství akcelerovat zvýšený podíl domácího zavařování. Ono to má další výhody - když se to umí, v rodině se vždy vybírají lepší suroviny a věnuje se procesu individuální péče, často jsou výsledkem potraviny neskonale chutnější, než průmyslově vyráběné. Proto moc oceňuji tyto blogy Dani, protože myslím, že je nejvyšší čas, oprášit znalosti a um našich babiček a prababiček. Ještě se to bude hodit, uvidíme všichni. Dík za nanejvýš užitečné a zajímavé téma. Moc zdravím.
D67a78n79a 93T72e36n59z27l58e42r
Já moc děkuju za milá slova, Dani!!! Uvítám jakékoliv prověřené rodinné recepty a receptury - sama nemám v tomhle ohledu vůbec nic a jsem odkázaná na net. Ony existují zdroje například v USA, tam se zavařuje hodně a jejich státní weby (a je jich spousta, každý stát má nějaký) jsou myslím také hodně dobré.
A přesně jak říkáte - považuju za lepší si zavařit vlastní věc, která člověku chutná a která není typu - vodička, ve které plavou dva smutné hrášky a dva kousky divného čehosi, co se tváří jako maso.
Zase ale člověk musí vědět, co dělá, aby se tím neotrávil... Sama jsem už při několika divokých laických pokusech myslím vyprodukovala dost botoxu na několik menších zkrášlovacích operací...
Krásný den, Dani, ať se vám hezky daří.

Š23t18ě92p97á96n 20B36i86c62e65r81a
Pokud myslivci střelí zvěř "na měkko" t.j. do břicha, dojde k prostřelení střev. Zvěř pomalu "zhasíná" a obsah střev se "barvou" krví může roznést po těle. To by se pak mohlo zasvinit touto bakterií. Zatím jsem ale o této otravě nedostatečně tepelně ošetřenou zvěřinou neslyšel.
D14a32n47a 19T47e54n33z32l21e97r
Asi to myslivci vědí a pak se podle toho mohou zařídit, tipla bych si... taky málo lidí zavařuje zvěřinu...?
Co se týká hromadného průmyslového zpracování masa, tam bych si taky netroufla říct, že je to bez problému. Třeba kuřata, ta prý projdou po desetitisících jednou a tou samou vodní lázní.....
Krásný den, Štěpáne, ať se vám vydaří.

K58l15á28r32a 26T20ů48m35o55v55á
Někoho by mohlo zajímat i to, že botulismus lze dostat i po aplikaci botoxu k léčebným nebo estetickým účelům. I když to nepatří k zavařování.
D19a82n72a 52T24e41n82z37l36e60r
To je zajímavé. Jak ono se to asi pak léčí?
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
M80i58l13a55n 63Š55ť42a83s34t81n36ý
Dobré téma.
Mám dotaz: Znamená to, že do masa zvířete se bakterie, tvořící botulotoxin, dostanou jen náhodným protržením střeva, takže pokud to maso není těmito bakteriemi infikované, nemůže se stát, že by neodborným zavařením mohl člověk vyrobit konzervu s botulotoxinem?
D93a47n43a 64T12e73n74z80l98e86r
Ano, tak jsem to pochopila. V nějaké zelenině pak musí být spory té bakterie zákonitě, protože ta má prakticky vždycky kontakt se zeminou.
A pak je tu také jiná možnost - prostě všechno dostatečně okyselit. Kyselé prostředí jí vadí podobně jako kyslík...
Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

D70a76n64a 10T73e29n25z45l38e87r
Děkuju a přeju krásný den, Horste, ať se hezky vydaří.

D83a42n94a 48T87e28n19z40l97e86r
Jsem ráda, že se líbilo - budou ještě 4 blogy na tohle téma. Krásný den, Josefe, mějte se moc hezky.

J26i64ř10í 11J16i20r31o32u60d41e89k
Riziko otravy lze poznat. Např. na konzervách, když jsou ,,vyduté". Říká se tomu bombáž
D55a85n31a 15T82e48n64z48l68e85r
Ale nějakou dobu to trvá. Existuje časové období, kdy se bakterie ještě nenamnožily natolik, aby to bylo vidět, ale otrávit vás už mohou. Přesně se nedá říct, jak dlouho to trvá, protože to záleží na původním počtu spor a na teplotě - ale zhruba se dá říct, že to trvá asi tak 4 týdny.
Krásný den, Jiří, ať se vám vydaří.
P96a55v19e88l 36V74é38b75r
Sice to není o vesmíru, paní Dano, ale přečíst by si to měl každý. Vrcholně užitečný seriál, protože, jak jste psala: Dnes se s tím málokdo setká. Ale když se setká, je zle.
Čumák dnes ráno před ostatními psy demonstroval své výlučné vlastnictví svého páníčka a výlučné vlastnictví svého frisbee. Takže za oním frisbee běhal tak usilovně, s tak nebývalým nasazením, že ho podbíhal a to mu potupně padalo na záda. Ale všichni věděli, že jsme jeho vlastnictvím.
Zlatý to pejsek!
D80a64n87a 27T57e22n32z21l65e11r
Když to takhle půjde dál, bude za chvíli zavařovat kde kdo.
To se stane, když je pes víc fit než jeho frisbee. Teď, když je trochu víc zima, tak se i náš Čumák hned cítí pět let mladší.
Mějte krásný den - oba dva. Ať se daří.

F45r15a50n67t20i12š37e56k 73K42š15í79r
Aha, proto se maso, při domácí výrobě, zavařuje na dvakrát.
Dík za info.
P53a90v38e10l 28V19é89b22r
Asi to bude obdoba pasterizace: Napřed zničit aktivní bakterie, potom nechat oživit spory a zničit tuto generaci bakterií.

I79v44a 91V55o79t76o11č38k37o18v82á
Mamka nás takhle celou rodinu otrávila cca před 40 lety. Prý to tedy nebyl úmysl, tvrdí ona. Do již hotového rizota vmíchala hrášek z konzervy. Bylo to v pátek, takže k lékaři jsme šli až v pondělí, kdy už jsme to nejhorší měli za sebou. Bylo nám řečeno, že jsme prodělali otravu botulotoxinem.
D70a81n62a 13T63e45n38z45l16e61r
Pamatujete si příznaky? Pokud mezi nimi bylo špatné a rozmazané vidění a neschopnost mluvit (ochrnutí příslušných svalů) tak to asi byl opravdu botulotoxin. Jinak se dá ale otrávit i různými jinými bakteriemi, po kterých je člověku jen tak běžně špatně.
Přeju krásný den, Ivo, ať se vám hezky vydaří.
- Počet článků 1080
- Celková karma 18,56
- Průměrná čtenost 1266x