Děkujeme za pochopení.
D49a58n92a 83Š67u24m43o81v10á
Pokud se budou v naší civilizaci tenčit zdroje, tak to přiměje (konečně!) lidi začít šetřit a počítat. To bude jistě v potravinářství akcelerovat zvýšený podíl domácího zavařování. Ono to má další výhody - když se to umí, v rodině se vždy vybírají lepší suroviny a věnuje se procesu individuální péče, často jsou výsledkem potraviny neskonale chutnější, než průmyslově vyráběné. Proto moc oceňuji tyto blogy Dani, protože myslím, že je nejvyšší čas, oprášit znalosti a um našich babiček a prababiček. Ještě se to bude hodit, uvidíme všichni. Dík za nanejvýš užitečné a zajímavé téma. Moc zdravím.
D55a59n98a 29T98e73n95z86l61e32r
Já moc děkuju za milá slova, Dani!!! Uvítám jakékoliv prověřené rodinné recepty a receptury - sama nemám v tomhle ohledu vůbec nic a jsem odkázaná na net. Ony existují zdroje například v USA, tam se zavařuje hodně a jejich státní weby (a je jich spousta, každý stát má nějaký) jsou myslím také hodně dobré.
A přesně jak říkáte - považuju za lepší si zavařit vlastní věc, která člověku chutná a která není typu - vodička, ve které plavou dva smutné hrášky a dva kousky divného čehosi, co se tváří jako maso.
Zase ale člověk musí vědět, co dělá, aby se tím neotrávil... Sama jsem už při několika divokých laických pokusech myslím vyprodukovala dost botoxu na několik menších zkrášlovacích operací...
Krásný den, Dani, ať se vám hezky daří.
Š74T19Ě64P41Á13N 47B10I96C71E48R13A
Pokud myslivci střelí zvěř "na měkko" t.j. do břicha, dojde k prostřelení střev. Zvěř pomalu "zhasíná" a obsah střev se "barvou" krví může roznést po těle. To by se pak mohlo zasvinit touto bakterií. Zatím jsem ale o této otravě nedostatečně tepelně ošetřenou zvěřinou neslyšel.
D98a47n74a 94T37e81n27z30l17e56r
Asi to myslivci vědí a pak se podle toho mohou zařídit, tipla bych si... taky málo lidí zavařuje zvěřinu...?
Co se týká hromadného průmyslového zpracování masa, tam bych si taky netroufla říct, že je to bez problému. Třeba kuřata, ta prý projdou po desetitisících jednou a tou samou vodní lázní.....
Krásný den, Štěpáne, ať se vám vydaří.
K12l41á15r81a 43T67ů75m56o54v47á
Někoho by mohlo zajímat i to, že botulismus lze dostat i po aplikaci botoxu k léčebným nebo estetickým účelům. I když to nepatří k zavařování.
D70a10n86a 21T74e83n27z89l45e67r
To je zajímavé. Jak ono se to asi pak léčí?
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
M27i70l43a95n 56Š21ť33a33s71t90n77ý
Dobré téma. Mám dotaz: Znamená to, že do masa zvířete se bakterie, tvořící botulotoxin, dostanou jen náhodným protržením střeva, takže pokud to maso není těmito bakteriemi infikované, nemůže se stát, že by neodborným zavařením mohl člověk vyrobit konzervu s botulotoxinem?
D66a53n75a 71T77e59n59z68l79e34r
Ano, tak jsem to pochopila. V nějaké zelenině pak musí být spory té bakterie zákonitě, protože ta má prakticky vždycky kontakt se zeminou.
A pak je tu také jiná možnost - prostě všechno dostatečně okyselit. Kyselé prostředí jí vadí podobně jako kyslík...
Mějte krásný den, Milane, ať se daří.
D31a43n51a 84T62e68n14z56l21e48r
Děkuju a přeju krásný den, Horste, ať se hezky vydaří.
D64a57n60a 69T12e28n36z51l81e13r
Jsem ráda, že se líbilo - budou ještě 4 blogy na tohle téma. Krásný den, Josefe, mějte se moc hezky.
J46i40ř79í 50J33i47r45o81u63d63e40k
Riziko otravy lze poznat. Např. na konzervách, když jsou ,,vyduté". Říká se tomu bombáž
D37a51n48a 24T33e28n96z16l28e16r
Ale nějakou dobu to trvá. Existuje časové období, kdy se bakterie ještě nenamnožily natolik, aby to bylo vidět, ale otrávit vás už mohou. Přesně se nedá říct, jak dlouho to trvá, protože to záleží na původním počtu spor a na teplotě - ale zhruba se dá říct, že to trvá asi tak 4 týdny.
Krásný den, Jiří, ať se vám vydaří.
P59a87v63e53l 76V69é72b48r
Sice to není o vesmíru, paní Dano, ale přečíst by si to měl každý. Vrcholně užitečný seriál, protože, jak jste psala: Dnes se s tím málokdo setká. Ale když se setká, je zle.
Čumák dnes ráno před ostatními psy demonstroval své výlučné vlastnictví svého páníčka a výlučné vlastnictví svého frisbee. Takže za oním frisbee běhal tak usilovně, s tak nebývalým nasazením, že ho podbíhal a to mu potupně padalo na záda. Ale všichni věděli, že jsme jeho vlastnictvím.
Zlatý to pejsek!
D66a36n27a 32T52e73n17z26l82e42r
Když to takhle půjde dál, bude za chvíli zavařovat kde kdo.
To se stane, když je pes víc fit než jeho frisbee. Teď, když je trochu víc zima, tak se i náš Čumák hned cítí pět let mladší.
Mějte krásný den - oba dva. Ať se daří.
F82r29a59n24t88i12š36e16k 22K54š78í98r
Aha, proto se maso, při domácí výrobě, zavařuje na dvakrát.
Dík za info.
P38a44v62e95l 86V52é26b96r
Asi to bude obdoba pasterizace: Napřed zničit aktivní bakterie, potom nechat oživit spory a zničit tuto generaci bakterií.
I56v76a 71V43o95t37o23č15k97o74v17á
Mamka nás takhle celou rodinu otrávila cca před 40 lety. Prý to tedy nebyl úmysl, tvrdí ona. Do již hotového rizota vmíchala hrášek z konzervy. Bylo to v pátek, takže k lékaři jsme šli až v pondělí, kdy už jsme to nejhorší měli za sebou. Bylo nám řečeno, že jsme prodělali otravu botulotoxinem.
D17a44n63a 33T97e56n44z98l61e26r
Pamatujete si příznaky? Pokud mezi nimi bylo špatné a rozmazané vidění a neschopnost mluvit (ochrnutí příslušných svalů) tak to asi byl opravdu botulotoxin. Jinak se dá ale otrávit i různými jinými bakteriemi, po kterých je člověku jen tak běžně špatně.
Přeju krásný den, Ivo, ať se vám hezky vydaří.
- Počet článků 1046
- Celková karma 24,21
- Průměrná čtenost 1276x