Diskuse
Chemie v kuchyni - bezinkový jed
Děkujeme za pochopení.
D42a87n85a 88Š57u39m42o35v53á
Bezinky mám v paměti osmažené jako řízky v trojobalu - květy. Byly dobré, lehké jídlo na začátku prázdnin - a jedy nikdo neřešil. Kromě tohoto jsem květy používala jako dobrý prostředek na sražení horečky u našich dětí. Do litrovky sklenice jsem nacpala tolik samotných květů, co se vešly, a zalila stolním octem - 8%. Zavíčkovala a dala do špajzu do tmy. Po 6 týdnech byla tinktura hotová. Vydržela klidně roky. Jakmile se dětem začala zvedat teplota - a to je u nich fofrem - namazala jsem jim vnitřní části předloktí a lýtka touto tinkturou. Spolehlivě snížila teplotu. Sice to smrdí, ale pomáhá. Na těch místech vystupují totiž žíly těsně pod povrch pokožky a tinktura tu nejlépe zabírá. Doporučuji. Babské rady, řeklo by se, ale bojím se, že naše slavné zdravotnictví se k nim z důvodu nedostatku všeho bude zase jednou ještě rádo vracet. Zdravím Dani a dík za info. O bezinkách si vždycky ráda počtu a jejich marmeláda je famózní. Přeji hezký den.
D32a54n84a 88T66e67n67z43l49e59r
Díky za recept a tip na tinkturu! Mám taky takový pocit, že to třeba budeme jednou potřebovat. Byla bych radši, kdyby ne, ale člověk nikdy neví.
Přeju moc hezký večer, Dani, ať se vám hezky vydaří.
H53o28r13s96t 27A76n64t53o48n 34H15a56s14l90b83a19u40e57r
Dano, děkuji za informaci!
D40a89n76a 72T90e85n81z10l67e13r
Krásný den do Norimberku, ať se hezky daří, Horste.
D79a73n87a 86T29e27n97z80l96e82r
Jsem ráda, že se líbilo, přeju Vám krásný den, Janko.
P57a37v84e18l 68D79v80o36ř27á25k
A to si neumíte představit, jak vypadala místnost, kde mi bouchlo bezinkové víno!
M27i18l61a72n 47Š23ť10a32s87t12n69ý
Asi jako naše kuchyň, když má se žena pokoušela otevřít PETku červeného burčáku a z láhve se stala raketa s reaktivním pohonem.
K34l51á85r60a 26T87ů84m70o67v82á
Tak to otrava u dospělých nehrozí, stovky gramů bezinek běžně nesezobeme (a stejně nás maminky učily, že je jíst nemáme). Ale ty zvědavé děti, tam něco hrozit může...
D29a70n30a 32T72e35n95z64l45e18r
Přesně tak - "bezinky se nejedí" má člověk zafixované z dětství. Dovedu si představit otravu v případě, že by si člověk udělal unikátní čerstvě vymačkanou šťávu z bezinek plnou vitamínů (a jedu), když na to člověk zapomene, proč se bezinky nejedí. Asi by to bylo jen na proběhnutí, ale i tak...
Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.
D66a72n 54R71o22z24s49í16v27a75l
Nejen želé, džem či kompot, ale ve formě květů též vynikající sirup na limonádu.
D91a94n23a 33T84e97n57z52l91e94r
Sirup z květů musí být moc dobrý. Matně si vzpomínám, že něco podobného dělali příbuzní. Krásný den, Dane, ať se daří.
M64i58l41a96n 47Š41ť50a73s86t14n66ý
Z bezinek (po převaření) děláme likér, který chutná trochu jako griotka.
D52a92n82a 66T78e41n88z13l73e45r
Tipla bych si, že se to nejdřív odšťaví a povaří a pak míchá s alkoholem a cukrem? Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.
M64i50c16h36a74l 16S98e87d36m47í21k
Zajímavé. Slabé jedy jsou v řadě dalších potravin, ale k pozorovatelnému vlivu by jich člověk musel sníst obrovské množství. Některé druhy jedlých hub vyžadují důkladné tepelné zpracování, kdysi jste psala o solaninu v bramborách.
Nedávno jsem zmiňoval přednášku Tomáše Přibyla Kterak nás sežere čínský kosmický drak, pro případné zájemce je už k dispozici ke shlédnutí.
D53a23n31a 18T40e56n34z80l72e74r
Díky za link. Jste moc hodný.
Houbám se chci vlastně také věnovat. Tam je to asi ještě zajímavější - škoda, že tu nemáme blogera, který by chtěl zpopularizovat sběr hub - většiny hub se člověk bojí, protože je nezná.
Přeju krásný den a ještě jednou díky za ten link, tyhle přednášky jsou moc prima.
- Počet článků 976
- Celková karma 19,37
- Průměrná čtenost 1320x