Diskuse
Chemie v kuchyni - bezinkový jed
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D19a21n42a 14Š30u47m68o15v63á
Bezinky mám v paměti osmažené jako řízky v trojobalu - květy. Byly dobré, lehké jídlo na začátku prázdnin - a jedy nikdo neřešil. Kromě tohoto jsem květy používala jako dobrý prostředek na sražení horečky u našich dětí. Do litrovky sklenice jsem nacpala tolik samotných květů, co se vešly, a zalila stolním octem - 8%. Zavíčkovala a dala do špajzu do tmy. Po 6 týdnech byla tinktura hotová. Vydržela klidně roky. Jakmile se dětem začala zvedat teplota - a to je u nich fofrem - namazala jsem jim vnitřní části předloktí a lýtka touto tinkturou. Spolehlivě snížila teplotu. Sice to smrdí, ale pomáhá. Na těch místech vystupují totiž žíly těsně pod povrch pokožky a tinktura tu nejlépe zabírá. Doporučuji. Babské rady, řeklo by se, ale bojím se, že naše slavné zdravotnictví se k nim z důvodu nedostatku všeho bude zase jednou ještě rádo vracet. Zdravím Dani a dík za info. O bezinkách si vždycky ráda počtu a jejich marmeláda je famózní. Přeji hezký den.
D41a68n70a 78T41e64n61z33l78e96r
Díky za recept a tip na tinkturu! Mám taky takový pocit, že to třeba budeme jednou potřebovat. Byla bych radši, kdyby ne, ale člověk nikdy neví.
Přeju moc hezký večer, Dani, ať se vám hezky vydaří.

H47o55r28s11t 66A25n76t92o25n 24H35a65s39l39b34a73u26e13r
Dano, děkuji za informaci!
D66a24n29a 50T96e76n76z39l56e80r
Krásný den do Norimberku, ať se hezky daří, Horste.

D87a53n54a 53T89e37n75z38l41e54r
Jsem ráda, že se líbilo, přeju Vám krásný den, Janko.

P66a48v57e66l 63D77v95o58ř50á33k
A to si neumíte představit, jak vypadala místnost, kde mi bouchlo bezinkové víno!
M37i68l95a14n 51Š50ť82a36s24t41n81ý
Asi jako naše kuchyň, když má se žena pokoušela otevřít PETku červeného burčáku a z láhve se stala raketa s reaktivním pohonem.

K82l15á37r77a 70T73ů96m16o48v11á
Tak to otrava u dospělých nehrozí, stovky gramů bezinek běžně nesezobeme (a stejně nás maminky učily, že je jíst nemáme
). Ale ty zvědavé děti, tam něco hrozit může...
D10a24n35a 31T35e24n84z74l47e11r
Přesně tak - "bezinky se nejedí" má člověk zafixované z dětství. Dovedu si představit otravu v případě, že by si člověk udělal unikátní čerstvě vymačkanou šťávu z bezinek plnou vitamínů (a jedu), když na to člověk zapomene, proč se bezinky nejedí.
Asi by to bylo jen na proběhnutí, ale i tak...
Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.
D92a50n 85R48o29z57s49í11v48a54l
Nejen želé, džem či kompot, ale ve formě květů též vynikající sirup na limonádu.
D48a24n98a 72T83e42n30z87l92e13r
Sirup z květů musí být moc dobrý. Matně si vzpomínám, že něco podobného dělali příbuzní. Krásný den, Dane, ať se daří.
M98i51l11a32n 36Š53ť69a82s26t36n97ý
Z bezinek (po převaření) děláme likér, který chutná trochu jako griotka.
D61a75n40a 87T41e29n88z58l22e34r
Tipla bych si, že se to nejdřív odšťaví a povaří a pak míchá s alkoholem a cukrem? Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.
M94i66c93h61a84l 25S62e47d91m93í96k
Zajímavé. Slabé jedy jsou v řadě dalších potravin, ale k pozorovatelnému vlivu by jich člověk musel sníst obrovské množství. Některé druhy jedlých hub vyžadují důkladné tepelné zpracování, kdysi jste psala o solaninu v bramborách.
Nedávno jsem zmiňoval přednášku Tomáše Přibyla Kterak nás sežere čínský kosmický drak, pro případné zájemce je už k dispozici ke shlédnutí.
D80a44n11a 50T49e62n21z74l87e66r
Díky za link. Jste moc hodný.
Houbám se chci vlastně také věnovat. Tam je to asi ještě zajímavější - škoda, že tu nemáme blogera, který by chtěl zpopularizovat sběr hub - většiny hub se člověk bojí, protože je nezná.
Přeju krásný den a ještě jednou díky za ten link, tyhle přednášky jsou moc prima.
- Počet článků 1090
- Celková karma 18,44
- Průměrná čtenost 1261x