Diskuse
Chemie v kuchyni - bezinkový jed
Děkujeme za pochopení.
D75a27n30a 84Š51u42m25o68v43á
Bezinky mám v paměti osmažené jako řízky v trojobalu - květy. Byly dobré, lehké jídlo na začátku prázdnin - a jedy nikdo neřešil. Kromě tohoto jsem květy používala jako dobrý prostředek na sražení horečky u našich dětí. Do litrovky sklenice jsem nacpala tolik samotných květů, co se vešly, a zalila stolním octem - 8%. Zavíčkovala a dala do špajzu do tmy. Po 6 týdnech byla tinktura hotová. Vydržela klidně roky. Jakmile se dětem začala zvedat teplota - a to je u nich fofrem - namazala jsem jim vnitřní části předloktí a lýtka touto tinkturou. Spolehlivě snížila teplotu. Sice to smrdí, ale pomáhá. Na těch místech vystupují totiž žíly těsně pod povrch pokožky a tinktura tu nejlépe zabírá. Doporučuji. Babské rady, řeklo by se, ale bojím se, že naše slavné zdravotnictví se k nim z důvodu nedostatku všeho bude zase jednou ještě rádo vracet. Zdravím Dani a dík za info. O bezinkách si vždycky ráda počtu a jejich marmeláda je famózní. Přeji hezký den.
D85a58n98a 57T85e36n70z73l30e65r
Díky za recept a tip na tinkturu! Mám taky takový pocit, že to třeba budeme jednou potřebovat. Byla bych radši, kdyby ne, ale člověk nikdy neví.
Přeju moc hezký večer, Dani, ať se vám hezky vydaří.
H68o85r46s87t 80A62n31t36o94n 79H77a18s10l64b64a86u92e40r
Dano, děkuji za informaci!
D97a31n73a 92T74e37n89z59l34e39r
Krásný den do Norimberku, ať se hezky daří, Horste.
D31a30n16a 29T87e64n77z58l43e91r
Jsem ráda, že se líbilo, přeju Vám krásný den, Janko.
P97a42v40e74l 97D91v75o21ř19á96k
A to si neumíte představit, jak vypadala místnost, kde mi bouchlo bezinkové víno!
M31i38l91a24n 17Š83ť48a10s13t33n53ý
Asi jako naše kuchyň, když má se žena pokoušela otevřít PETku červeného burčáku a z láhve se stala raketa s reaktivním pohonem.
K58l62á90r75a 11T67ů72m85o71v22á
Tak to otrava u dospělých nehrozí, stovky gramů bezinek běžně nesezobeme (a stejně nás maminky učily, že je jíst nemáme). Ale ty zvědavé děti, tam něco hrozit může...
D10a89n46a 23T54e64n63z18l14e64r
Přesně tak - "bezinky se nejedí" má člověk zafixované z dětství. Dovedu si představit otravu v případě, že by si člověk udělal unikátní čerstvě vymačkanou šťávu z bezinek plnou vitamínů (a jedu), když na to člověk zapomene, proč se bezinky nejedí. Asi by to bylo jen na proběhnutí, ale i tak...
Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.
D98a29n 42R26o92z38s90í22v13a26l
Nejen želé, džem či kompot, ale ve formě květů též vynikající sirup na limonádu.
D76a54n20a 47T49e79n48z98l96e34r
Sirup z květů musí být moc dobrý. Matně si vzpomínám, že něco podobného dělali příbuzní. Krásný den, Dane, ať se daří.
M13i35l46a83n 30Š47ť54a11s62t28n84ý
Z bezinek (po převaření) děláme likér, který chutná trochu jako griotka.
D91a98n67a 54T38e29n74z82l72e75r
Tipla bych si, že se to nejdřív odšťaví a povaří a pak míchá s alkoholem a cukrem? Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.
M60i81c55h45a55l 79S98e72d73m26í63k
Zajímavé. Slabé jedy jsou v řadě dalších potravin, ale k pozorovatelnému vlivu by jich člověk musel sníst obrovské množství. Některé druhy jedlých hub vyžadují důkladné tepelné zpracování, kdysi jste psala o solaninu v bramborách.
Nedávno jsem zmiňoval přednášku Tomáše Přibyla Kterak nás sežere čínský kosmický drak, pro případné zájemce je už k dispozici ke shlédnutí.
D20a79n61a 73T82e57n94z55l83e88r
Díky za link. Jste moc hodný.
Houbám se chci vlastně také věnovat. Tam je to asi ještě zajímavější - škoda, že tu nemáme blogera, který by chtěl zpopularizovat sběr hub - většiny hub se člověk bojí, protože je nezná.
Přeju krásný den a ještě jednou díky za ten link, tyhle přednášky jsou moc prima.
- Počet článků 1035
- Celková karma 22,97
- Průměrná čtenost 1274x