Diskuse
Chemie v kuchyni - bezinkový jed
Děkujeme za pochopení.
D58a78n19a 20Š21u39m69o75v40á
Bezinky mám v paměti osmažené jako řízky v trojobalu - květy. Byly dobré, lehké jídlo na začátku prázdnin - a jedy nikdo neřešil. Kromě tohoto jsem květy používala jako dobrý prostředek na sražení horečky u našich dětí. Do litrovky sklenice jsem nacpala tolik samotných květů, co se vešly, a zalila stolním octem - 8%. Zavíčkovala a dala do špajzu do tmy. Po 6 týdnech byla tinktura hotová. Vydržela klidně roky. Jakmile se dětem začala zvedat teplota - a to je u nich fofrem - namazala jsem jim vnitřní části předloktí a lýtka touto tinkturou. Spolehlivě snížila teplotu. Sice to smrdí, ale pomáhá. Na těch místech vystupují totiž žíly těsně pod povrch pokožky a tinktura tu nejlépe zabírá. Doporučuji. Babské rady, řeklo by se, ale bojím se, že naše slavné zdravotnictví se k nim z důvodu nedostatku všeho bude zase jednou ještě rádo vracet. Zdravím Dani a dík za info. O bezinkách si vždycky ráda počtu a jejich marmeláda je famózní. Přeji hezký den.
D71a92n32a 81T88e50n34z64l42e30r
Díky za recept a tip na tinkturu! Mám taky takový pocit, že to třeba budeme jednou potřebovat. Byla bych radši, kdyby ne, ale člověk nikdy neví.
Přeju moc hezký večer, Dani, ať se vám hezky vydaří.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/102022/22102022AA15CF0C668F4026852D9A4A7C67FBA2.jpg)
H23o23r40s45t 57A21n62t36o49n 64H61a79s70l82b98a58u23e77r
Dano, děkuji za informaci!
D93a32n45a 66T12e14n15z83l93e61r
Krásný den do Norimberku, ať se hezky daří, Horste.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/092022/2909202239A57CC03EB9A91B45E4A13FA3ABA852.jpg)
D98a58n12a 29T20e77n90z32l49e81r
Jsem ráda, že se líbilo, přeju Vám krásný den, Janko.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/042014/11042014F9D1736E640F1942A4F4CBD777D10F56.jpg)
P40a36v55e69l 19D83v56o21ř35á40k
A to si neumíte představit, jak vypadala místnost, kde mi bouchlo bezinkové víno!
M73i26l10a39n 90Š58ť93a72s71t19n81ý
Asi jako naše kuchyň, když má se žena pokoušela otevřít PETku červeného burčáku a z láhve se stala raketa s reaktivním pohonem.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/022013/17022013A3A382133972946375367C7065288B1E.jpg)
K40l80á26r94a 73T42ů46m90o36v23á
Tak to otrava u dospělých nehrozí, stovky gramů bezinek běžně nesezobeme (a stejně nás maminky učily, že je jíst nemáme
). Ale ty zvědavé děti, tam něco hrozit může...
D60a54n79a 65T32e58n96z96l24e26r
Přesně tak - "bezinky se nejedí" má člověk zafixované z dětství. Dovedu si představit otravu v případě, že by si člověk udělal unikátní čerstvě vymačkanou šťávu z bezinek plnou vitamínů (a jedu), když na to člověk zapomene, proč se bezinky nejedí.
Asi by to bylo jen na proběhnutí, ale i tak...
Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.
D16a91n 12R86o81z57s72í38v60a82l
Nejen želé, džem či kompot, ale ve formě květů též vynikající sirup na limonádu.
D28a59n39a 10T10e55n38z74l44e50r
Sirup z květů musí být moc dobrý. Matně si vzpomínám, že něco podobného dělali příbuzní. Krásný den, Dane, ať se daří.
M19i30l98a26n 22Š71ť30a72s68t10n95ý
Z bezinek (po převaření) děláme likér, který chutná trochu jako griotka.
D74a57n91a 74T47e77n39z23l26e69r
Tipla bych si, že se to nejdřív odšťaví a povaří a pak míchá s alkoholem a cukrem? Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.
M18i39c52h94a11l 24S79e65d75m29í32k
Zajímavé. Slabé jedy jsou v řadě dalších potravin, ale k pozorovatelnému vlivu by jich člověk musel sníst obrovské množství. Některé druhy jedlých hub vyžadují důkladné tepelné zpracování, kdysi jste psala o solaninu v bramborách.
Nedávno jsem zmiňoval přednášku Tomáše Přibyla Kterak nás sežere čínský kosmický drak, pro případné zájemce je už k dispozici ke shlédnutí.
D62a72n17a 85T92e84n74z19l36e98r
Díky za link. Jste moc hodný.
Houbám se chci vlastně také věnovat. Tam je to asi ještě zajímavější - škoda, že tu nemáme blogera, který by chtěl zpopularizovat sběr hub - většiny hub se člověk bojí, protože je nezná.
Přeju krásný den a ještě jednou díky za ten link, tyhle přednášky jsou moc prima.
- Počet článků 996
- Celková karma 21,05
- Průměrná čtenost 1281x