Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J38o56s91e79f 90P32o44t50r

28. 5. 2016 1:16

Ve Velkém třesku se objevily čtyři fundamentální částice - kvarky ( šest druhů, pro současný život jsou důležité pouze dva z nich ) elektrony, neutrina a fotony. Současně se objevily čtyři fundamentální síly - silná interakce, která bezprostředně po Velkém třesku slepila kvarky do jader nukleonů - neutronů a pozitronů, za dalších 30 tisíc let začala působit další síla - elektromagnetické síla, která slepila nukleony a elektrony do atomů a molekul. Tím se otevřela cesta další síle - gravitaci - která z atomů a molekul vytvořila nebeská tělesa, protoslunce, planety, komety ...

Po 2 milionech let, kdy se vytvořila temná protosluneční tělesa, začala působit čtvrtá síla, slabá interakce ( popisovaná v tomto článku), která překonává odpor elektromagnetické síly ve spojování heliových jader a tím umožňuje zažehnutí termonukleární reakce a tím objevení hvězd včetně našeho Slunce.

Jak již jsem minule naznačil , NÁHODA, jak si zahrála při vytvoření našeho Vesmíru, není jen tak něco, a asi byste ji měli navrhnout na Nobelovu cenu.

0 0
možnosti
DT

Nebýt té náhody, nemůžeme ji obdivovat.

Za vznik vesmíru v našem slova smyslu je zodpovědné i higgsovo pole a gravitace, která během obrovské expanze krátce po začátku Všeho nedovolila, aby se vesmír zase smrštil (říká se). Experimenty jsou plném proudu, jsem optimista, mohlo by se to všechno brzo konkretizovat. Bude to nejspíš smůla pro všechny obdivovače Boha jako centrální síly, které stvořila vesmír. Ale možná zvládne církev ještě včas přestoupit a ponechá si Boha jako stvořitele supervesmíru. To už asi definitivně ověřitelné nebude.

1 0
možnosti
Foto

Koukám, že i tato Zoo je druhově pestrá.:-)R^ Heliový vesmír je zajímavá myšlenka.;-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu téhle Zoo, :-), do skutečné se nedostanu, tak si vymýšlím imaginární. Ale už se to krátí, už jen asi dva-tři pavilóny a malá výstavka nakonec. :-) Mějte moc hezký den, Kláro. R^:-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu, ať se vám dnes daří, Honzo. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Vesmír je ve svém celku nepochybně živou soustavou a my "drobečkové" její nedílnou součástí. Je to důmyslný organický systém.

1 1
možnosti
PR

Taky si myslím. A vše souvisí se vším.

1 0
možnosti
Foto

Zrovna, když jsem četl Váš článek, proletěl kolem mě W boson ;-) Díky za další a skvělé řádky R^

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
Foto

Opět Ti, Dano, děkuji za zatřesením mého mozku! A dneska budeš mít den podle svých představ, co se týká počasí. To ostatní bude také PARÁDNÍ, uvidíš.R^

1 0
možnosti
DT

:-) Hlásím, že mám nabílenou fasádu! :-) A už taky sklep a garáž v úplně jiné pastoušce. Může začít pršet a taky že začalo.

R^ Přeju jen to nejlepší do Norimberku! :-) A děkuju za návštěvu a jako vždy milá slova, Horste.

0 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 19,76
  • Průměrná čtenost 1323x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.