Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
JS

Nemůžu, než opět konstatovat - další zajímavý článek, jako všechny předcházející.

Krásně ucelený pohled na mikrosvět, budu si muset vaše články setřídit. :-)

Díky za poučení v této stále "tajemné"oblasti.

0 0
možnosti
DT

Já děkuju vám, za návštěvu, zájem i za milá slova. :-) Těší mne, když se vám blogy líbily. R^ Přeju moc hezký den, Jiří. R^

0 0
možnosti
Foto

R^Elektron je sympaťák.:-) Danko, díky za článek, přeji krásný večer:-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Budu ho v budoucím blogu docela týrat, ale on je nad věcí. :-) Asi za to může fakt, že si může zanikat a zase vznikat. :-) Přeju moc hezký den, Honzo, mějte se krásně. R^

1 0
možnosti
Foto

Atom vodíku mě pobavil.;-DR^ Takový by mohl být i v opravdové zoo. V sobotu tam jdeme, aspoň doufám!:-)

0 0
možnosti
DT

Přeju moc hezký výlet. R^:-) A nejpozději v pondělí slibuju další výlet do částicového Zoo (poslední dobou nějak nestíhám dva blogy v týdnu). R^ Mějte krásný den, Kláro. :-)

1 0
možnosti
DT

:-) Nevím jestli dokonalá, ale mám skvělé a výtečné "publikum". Jste na mě všichni hrozně hodní. R^

Přeju moc hezký den, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Co je to vlastně ten elektrický náboj částice a co je to ta částice? Jsou známé vlastnosti a chování různých částic, ale o jejich podstatě a vzniku se neví nic. Stejně tak jako o podstatě veškerého bytí. Ale i to je dost, když umíme jejich vlastností různě použít a využít.

0 0
možnosti
PJ

furt lepší částicový zoo než 100+1 článek o staroměstský radnici...

0 0
možnosti
Foto

R^ Nedávno jsem četl, že hmoty ve vesmíru je jen nepatrné množství. Že pokud by se například z lidských těl podařil vytěsnit prázdný prostor, pak by se hmota všech lidí planety vešla do kostky cukru. Nemáte článek na toto téma? Pokud ano, prosím odkaz.

0 0
možnosti
Foto

Na první pohled by se mohlo zdát, že to není těžké odhadnout. Poloměr atomu je v řádu 10^-10m, poloměr atomového jádra 10^-15m. Rozdíl pěti řádů na každý rozměr, poměr objemů bude (10^5)^3x, čili 10^15x. Centimetr krychlový vody by tedy vážil cca 10^15g, což docela dobře koresponduje s hustotou neutronové hvězdy. To je možná to, s čím operoval autor článku, o kterém píšete.

Je tu ale jiný problém. Poloměr atomu jak je definován odpovídá chemické vazbě, potud v pořádku. Je sice pro každý prvek jiná, ale zatím nám stačí řádový odhad. Co ale poloměr jádra atomu? Když se na něj budu dívat jako na kuličku, už tady bude problém s definicí. A je to ještě složitější. Co když půjdu hlouběji a vypustím veškerý volný prostor mezi neutrony a protony? A i ty se skládají z kvarků a volného prostoru... A co je vlastně poloměr elementární částice? Definice máme ale jsou spíše dané dohodou. Poloměr částice mohu brát také tak, jak moc se k ní mohu přiblížit. (To je to, nač se vlastně ptáte.) A platí, že čím větší energii použiji, tím blíže. Chyba je v tom, že máme tendenci si elementární částice představovat jako kuličky. Nic lepšího nemáme, smysly nemají zkušenost s mikrosvětem. Ale je to principiálně špatně.

2 0
možnosti
Foto

Fascinující. R^

Elektron je pro mě jednoznačně Miss Particle :-)

0 0
možnosti
DT

:-) Naprosto vás chápu. Ale příště bude dost trpět, jednak ho nechám explodovat, jednak přijde o peří a bude oholen. R^ Mějte moc hezký den, Honzo. R^

1 0
možnosti
Foto

Pekny poucny clanek, nadherne ilustrace.

1 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova, Jaroslave a za virtuální návštěvu. :-) Mějte moc hezký den. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 19,75
  • Průměrná čtenost 1323x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.