Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Hezky sepsáno,dobře se to čte...

V rámci nekonečných debat o standardním modelu (nově teorie leptokvarku)

jeden z mála i pro laiky (včetně mé osoby) srozumitelných článků..

0 0
možnosti
JS

Zdravím Vás Dano:) vaše ZOO mě vždycky potěší :) zas nasdílím na své soc. sítě :)

...pod mým zmrazeným světlem, jsem se marně pokoušela včera i dnes přidat odpověď a zamyšlení o Star Treku - odešlu a zmizí, tak jsem zvědavá, jestli tento můj koment bude vidět

0 0
možnosti
Foto

Ahoj Jito,

pamatuješ si na mne ještě z Rybky, nebo jak se ta kavárna jmenovala? Scházeli jsme se tam s O.Neffem.

Tvé odpovědi v diskusi jsou. Ono to někdy trvá dost dlouho, než se zobrazí, žádné přenačtení stránky nepomáhá. Zkuz si si dát seřadit podle času. To mi vždycky pomůže.

0 0
možnosti
JB

Karma jako vždy Vám a nakonec i diskusním příspěvkům.

0 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova, Jirko. :-) Je tu opravdu skvělá diskuze a já jsem ráda, že lidi tohle téma zajímá. Schází se tu skvělí diskutéři. R^

Mějte moc hezký den. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Chapu, ze pisete vedecko-popularni clanky. Nektere (napriklad minuly) se mi velmi libily a poucil jsem se.

V tomto clanku jsou vsak podstatne a dle mne zbytecne nepresnosti. Mluvite o hmote, kdyz myslite hmotnost. Pokud se ctenar nenauci rozlisovat tyto dva pojmy, tak toho moc nechape. Hmota se nemeri, hmotnost ano.

Navic, existuje gravitacni a setrvacna hmotnost, ktere jsou presne stejne, a Einstein v OTR vysvetlil, proc jsou stejne.

Rozlisujeme klidovou a relativistickou hmotnost. Klidova hmotnost je pro kazdeho pozorovatele stejna. Relativisticka vsak ne. Ta zavisi nejen na klidove hmote, ale tez na rychlosti objektu/castice k pozorovateli.

Elektron ma klidovou hmotnost 0. Pokud se vsak rychlosti svetla pohybuje, tak sejeho relativisticka hmotnost spocita dle rovnice E je m * c**2.

Dano, doufam, ze Vam me opravovani nevadi.

0 0
možnosti
Foto

Elektron nemá klidovou hmotnost 0. Možná jste měl na mysli foton?

Naskýtá se zajímavé myšlenkové cvičení, jak by vypadal vesmír s takovým elektronem. Orbitaly, ve kterých elektron nějak dodržuje rychlost světla, divoké magnetické pole, které by za sebou zanechával...

1 0
možnosti
Foto

Zpomalení, zrychlení, změna hmotnosti, to je takové to E=mc^2? Tuhle kapitolu jsme bohužel na gymplu přeskakovali, nebyl čas... AR^R^

0 0
možnosti
DT

Tenhle vzoreček říká, že hmota a energie jsou ekvivalenty. Alespoň při našich fyzikálních podmínkách. Dnes se můj syn na gymnáziu učí dokonce, jak ty změny vypočítat. Skoro jsem spadla ze židle, když mi ukazoval, jak vypočítavají hodnoty částic v mexican-hut systému. Za nás neměli na škole o něčem takovém pojem, můj oblíbený profesor Lesch (německý "Grygar") na tom někdy v té době teprve dělal disertaci. :-)

Mějte moc hezký den, Kláro, mějte se moc hezky. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Jak už jsem někde psal, na chalupě metrová tráva, čistění okapů, příjezd do Nbg za průtrže, blesků a hromů a krup, teď je ze mě LAZAR, s námahou zvedám R^:-)

0 0
možnosti
DT

To věřím - to s tou metrovou trávou také znám. Naštěstí jem před pár lety měla dost prozřelnosti, že jsem si narodila pár synů - ti to za mě vyřídí. :-)R^

Doufám, že vám ty kroupy nic neponičily, držím palce, aby to tak zůstalo. Zdravím do Norimberku... R^ a díky za návštěvu. R^:-)

0 0
možnosti
DT

I vám díky, Petře. :-) Mějte se moc hezky. R^

0 0
možnosti
Foto

R^

P.S.: Kolik se vejde andělíčků na špičku jehly. A kolik částic;-)

0 0
možnosti
MS

A kolik částic tvoří špičku jehly?

1 0
možnosti
Foto

Není to trošku málo, co a v jakém rozsahu se podařilo zaznamenat v evropském urychlovači, aby se daly dělat takové závěry? Ještě by tu částici měly potvrdit i urychlovače jinde.

0 0
možnosti
Foto

To je pravda, každé měření by se mělo provést na více zařízení, už jen pro vyloučení chybné metodiky nebo nějakých nepředvídaných jevů. Problém je v tom, že jiné urychlovače zatím nedokáží takový pokus připravit. Časem jistě budou, ale do té doby je třeba vyčkat.

Na druhou stranu, nebylo provedeno jediné měření a nedělají se závěry z jedné rozpadlé částice. Ani ne ze sta částic, ani ne z tisíce. Řád neznám přesně, ale dovoluje určit takovou chybu měření, se kterou jsou i oponenti spokojeni. Chyba měření je jedním ze silných nástrojů, kterým se věda odlišuje od spekulací. Bohužel se na ni v novinách často zapomíná.

Máte pravdu v tom, že si nikdy nebudeme jisti na 100%. To je možné pouze v matematice. V ostatních vědách se musíme spokojit s nějakou pravděpodobností. Při publikaci objevu ale daleko převyšuje běžné občanské pravděpodobnosti, na základě kterých plánujeme den.

3 0
možnosti
Foto

R^Danko, to přirovnání k ZOO celý seriál o částicích přiblížilo a jaksi zlidštilo, i když i tak mi toho spousta zůstává nepochopitelného. Ale to je můj problém;-D Díky, přeji hezký den:-)

2 0
možnosti
DT

Děkuju - to jsem moc ráda, že to tohle téma povedlo trochu zlidštit. :-) A jestli jste se sem tam i pobavil, je to úplně nejlepší. R^ Mějte moc hezký zbytek večera, Honzo. A děkuju za všechny návštěvy mého blogu. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1323x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.