Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak, a je po Vánocích

Ne, nepletu si datumy, ani nejsme v Anglii kalendářně o týden napřed. Ale coby učitelka na londýnské základce už jsem zažila tolik vánočních aktivit a akcí, že mi přijde neuvěřitelné, že svátky samotné vlastně ještě ani nezačaly.

Každá správná škola totiž Vánoce vyždímá do mrtě, ba i tu mrť vyždímá, jak by pravil Moderní fotr. Přípravy na nejveselejší oslavy roku proto začínají nejpozději na začátku listopadu, kdy s mladšími dětmi zahájíme nacvičování kostýmované hry o narození Ježíše, a starší žáci se učí koledy a sezonní písně na vánoční koncert.

Těsně před začátkem adventu tradičně stavíme se školníkem jesličky; on nosí těžké krabice s keramickými postavami, já lezu po štaflích a k stropu připichuju černé dvouprostěradlo, na které jsem před lety nalepila stovky třpytivých hvězdiček, a společně pak hledáme slavnostní zlatý ubrus, na nějž betlém patří. Už deset let si říkáme, že by bylo šikovné ukládat ho do krabice s jesličkami. Naproti betlému buduje kolegyně „Santův polární příbytek“ s křeslem, na němž o jarmarku usedne sám velký rudý muž, Santa. Tak zvané Santa's grotto je v anglo-saských zemí naprostá nutnost; dává dětem šanci spatřit svého dárce a říct mu, co by si přáli najít pod stromečkem či v punčoše. Svatý Claus zde dá malému návštěvníkovi malý dáreček jako závdavek nadcházející konzumní žně a pomocník Elf za návštěvu rodiče skásne. 

"Kde se východ střetává se západem"

V prvním prosincovém týdnu si s malými odkroutíme tu hru (celý tým mi nejdřív nadával, že je to děsně brzy, a jak byli potom rádi, že to je z krku!), načež se vrhneme na vyrábění zboží pro školní jarmark. Léta zkušeností nás poučila, že dětmi vyráběné ozdoby na stromeček se ani se slevou neprodávají tak dobře jako o polovinu dražší žrádlo, a tak jsme letos všichni svorně pekli a matlali cukroví. Vlastní rukou jsem do šedesáti sobích muffinů narvala sto dvacet čokoládových parohů; sobi sice vypadali jako hnědí cvrčci křížení s masařkou, ale nikdo to neřešil a šli na dračku. 

V polovině prosince nás navštívila i místní divadelní společnost a sehrála nám panto. To není zkratka za nudnou němou pantomimu, ale veselé provedení klasické pohádky, kde muži často hrají ženské role a do děje vtahují i publikum. Dva dny poté jsme měli ve slavnostně vyzdobené jídelně vánoční oběd s papírovými „krekry“ (Christmas crackers), v jejichž kartonové tubě se skrývá papírová korunka, laciná hračka a vtip. Slavnostní menu v Anglii tvoří jak známo pečená krůta, opečené brambory a orožněná kořenová zelenina; pokrm je zakončen neslavně proslulým pudinkem, který se lidé mimo území Velké Británie bojí pozřít, ale ve skutečnosti je moc dobrý. (Britské děti se ho taky bály sníst a raději si daly zmrzlinu.)

Před pár dny jsme měli školní vánoční party, při které jsme nejen hráli tradiční hry typu hudební sochy či hudební židle, ale oět přišel Santa a přes rameno nesl velký pytel zabalených dárků (pro každé dítě kniha). Děti se na party převlékly z uniforem do vlastního oblečení, a to pochopitelně zvýšilo vzrušení a rozdováděnost, a tím pádem snížilo schopnost dobře se chovat a poslouchat. Z domova si též donesly něco na zub, což samozřejmě neznamená vynikající domácí cukroví, ale přeslazené koupené sušenky a přesolené smažené brambůrky. (Měli jsme i dobré sendviče, ale ty nikdo kromě učitelů nejedl.)

Do všech těch skoro každodenních školních vánočních aktivit samozřejmě sama nakupuju a balím dárky pro rodinu a přátele a halím byt do vánočního hávu. V každém obchodu a na každé webovce mě straší Santa, a protože jsem s radostí přejala britskou tradici nedělat o adventu generální úklid bytu, mám čas se na Netflixu podívat i na nějaký ten romantický vánoční film. Včera už byl ale poslední den školy a ještě před tím, než jsme odešli na slavnostní pedagogickou večeři (zase krocan...), strhli jsme ze zdí všechny dekorace, odstrojili třídní stromečky a uklidili jesličky. Cestou z učitelského večírku jsem si s úžasem všimla, že sousedi v naší ulici už dokonce vyhodili stromeček k popelnicím - co mě se tedy týče, letošní Vánoce jsou zdárně za námi!

 

 

 

Autor: Alena Damijo | pátek 20.12.2019 10:45 | karma článku: 21,37 | přečteno: 892x
  • Další články autora

Alena Damijo

Mickey Mouse ve východním Londýně

„Už mi ta korona fakt leze na bednu,“ říkala jsem si v pátek ráno poté, co jsme s říďou u vrat naší základky zodpověděly desítky rodičovských dotazů zda zavřeme školu, a proč by to (ne)bylo dobré. Člověk by se nejradši zaměstnal

16.3.2020 v 9:30 | Karma: 17,46 | Přečteno: 492x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

„Je tvoje sklenice poloprázdná, nebo poloplná?

zeptal se krtek. ‘Myslím, že jsem rád, že mám sklenici,‘ odpověděl chlapec“ (Ch. Mackesy). Nevím, čím to je, ale většina zpráv v médiích je špatná, smutná, depresivní a často až katastrofická. Není divu, že je pak většina lidí

2.3.2020 v 10:45 | Karma: 21,25 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Je libo Oxford?

Město s pouhými 150,000 obyvatel, čili jen o něco větší než náš Liberec, a přesto jej zná snad každý gramotný člověk. Oxford byl i tento rok vyhodnocen jako nejlepší univerzita světa, čemuž věřím – i já tam studovala,

21.2.2020 v 10:45 | Karma: 20,35 | Přečteno: 714x | Diskuse| Cestování

Alena Damijo

„Fuj, leden, ten nechci“ aneb Veselé Modré pondělí!

Dnes je třetí pondělí v lednu, kterému se v Anglii říká Modré pondělí. Je to statisticky nejdepresivnější den roku, vypočítaný podle vzorce, který bere v úvahu počasí, dobu uplynulou od Vánoc, porušení novoročních předsevzetí,

20.1.2020 v 10:45 | Karma: 20,31 | Přečteno: 494x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Londýnské vánoční trhy (s německou příchutí)

Britové, kterým se o bílých Vánocích může zdát jen v nejbláznivějším snu, milují idylické obrazy zasněžených plání plných sobů, nad nimiž letí sáně Santy Clause, ale také kontinentální vánoční atmosféru.

12.12.2019 v 12:05 | Karma: 21,24 | Přečteno: 707x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 111
  • Celková karma 8,79
  • Průměrná čtenost 2008x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com