Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak, a je po Vánocích

Ne, nepletu si datumy, ani nejsme v Anglii kalendářně o týden napřed. Ale coby učitelka na londýnské základce už jsem zažila tolik vánočních aktivit a akcí, že mi přijde neuvěřitelné, že svátky samotné vlastně ještě ani nezačaly.

Každá správná škola totiž Vánoce vyždímá do mrtě, ba i tu mrť vyždímá, jak by pravil Moderní fotr. Přípravy na nejveselejší oslavy roku proto začínají nejpozději na začátku listopadu, kdy s mladšími dětmi zahájíme nacvičování kostýmované hry o narození Ježíše, a starší žáci se učí koledy a sezonní písně na vánoční koncert.

Těsně před začátkem adventu tradičně stavíme se školníkem jesličky; on nosí těžké krabice s keramickými postavami, já lezu po štaflích a k stropu připichuju černé dvouprostěradlo, na které jsem před lety nalepila stovky třpytivých hvězdiček, a společně pak hledáme slavnostní zlatý ubrus, na nějž betlém patří. Už deset let si říkáme, že by bylo šikovné ukládat ho do krabice s jesličkami. Naproti betlému buduje kolegyně „Santův polární příbytek“ s křeslem, na němž o jarmarku usedne sám velký rudý muž, Santa. Tak zvané Santa's grotto je v anglo-saských zemí naprostá nutnost; dává dětem šanci spatřit svého dárce a říct mu, co by si přáli najít pod stromečkem či v punčoše. Svatý Claus zde dá malému návštěvníkovi malý dáreček jako závdavek nadcházející konzumní žně a pomocník Elf za návštěvu rodiče skásne. 

"Kde se východ střetává se západem"

V prvním prosincovém týdnu si s malými odkroutíme tu hru (celý tým mi nejdřív nadával, že je to děsně brzy, a jak byli potom rádi, že to je z krku!), načež se vrhneme na vyrábění zboží pro školní jarmark. Léta zkušeností nás poučila, že dětmi vyráběné ozdoby na stromeček se ani se slevou neprodávají tak dobře jako o polovinu dražší žrádlo, a tak jsme letos všichni svorně pekli a matlali cukroví. Vlastní rukou jsem do šedesáti sobích muffinů narvala sto dvacet čokoládových parohů; sobi sice vypadali jako hnědí cvrčci křížení s masařkou, ale nikdo to neřešil a šli na dračku. 

V polovině prosince nás navštívila i místní divadelní společnost a sehrála nám panto. To není zkratka za nudnou němou pantomimu, ale veselé provedení klasické pohádky, kde muži často hrají ženské role a do děje vtahují i publikum. Dva dny poté jsme měli ve slavnostně vyzdobené jídelně vánoční oběd s papírovými „krekry“ (Christmas crackers), v jejichž kartonové tubě se skrývá papírová korunka, laciná hračka a vtip. Slavnostní menu v Anglii tvoří jak známo pečená krůta, opečené brambory a orožněná kořenová zelenina; pokrm je zakončen neslavně proslulým pudinkem, který se lidé mimo území Velké Británie bojí pozřít, ale ve skutečnosti je moc dobrý. (Britské děti se ho taky bály sníst a raději si daly zmrzlinu.)

Před pár dny jsme měli školní vánoční party, při které jsme nejen hráli tradiční hry typu hudební sochy či hudební židle, ale oět přišel Santa a přes rameno nesl velký pytel zabalených dárků (pro každé dítě kniha). Děti se na party převlékly z uniforem do vlastního oblečení, a to pochopitelně zvýšilo vzrušení a rozdováděnost, a tím pádem snížilo schopnost dobře se chovat a poslouchat. Z domova si též donesly něco na zub, což samozřejmě neznamená vynikající domácí cukroví, ale přeslazené koupené sušenky a přesolené smažené brambůrky. (Měli jsme i dobré sendviče, ale ty nikdo kromě učitelů nejedl.)

Do všech těch skoro každodenních školních vánočních aktivit samozřejmě sama nakupuju a balím dárky pro rodinu a přátele a halím byt do vánočního hávu. V každém obchodu a na každé webovce mě straší Santa, a protože jsem s radostí přejala britskou tradici nedělat o adventu generální úklid bytu, mám čas se na Netflixu podívat i na nějaký ten romantický vánoční film. Včera už byl ale poslední den školy a ještě před tím, než jsme odešli na slavnostní pedagogickou večeři (zase krocan...), strhli jsme ze zdí všechny dekorace, odstrojili třídní stromečky a uklidili jesličky. Cestou z učitelského večírku jsem si s úžasem všimla, že sousedi v naší ulici už dokonce vyhodili stromeček k popelnicím - co mě se tedy týče, letošní Vánoce jsou zdárně za námi!

 

 

 

Autor: Alena Damijo | pátek 20.12.2019 10:45 | karma článku: 21,37 | přečteno: 892x
  • Další články autora

Alena Damijo

Stoletý stařík, který (náhodou) vybral miliony pro charitu

Na konci dubna oslaví válečný veterán kapitán Tom Moore sté narozeniny. Ano, sté. To už je důvod k pořádné oslavě! Ta ale pochopitelně nebude, protože korona,a tak kapitán dostal jiný nápad – využít své století k benefiční akci,

16.4.2020 v 11:16 | Karma: 23,11 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Definice optimismu: Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř!

V Anglii nám začaly velikonoční prázdniny. Od současného školního roku se ale liší jen tím, že nevstávám se slepicemi, abych cizím dětem dala úkoly a jejich rodičům další práci, stejně jako cizí učitelky nepřidělávají práci mně.

8.4.2020 v 9:30 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Upéct, vyklidit, vycídit, vybílit!

Británie je v karanténě teprve týden, a tak se můžeme od okolních států inspirovat spoustou virálních nápadů na trávení přemíry času doma typu italský okenní zpěv oper či české šití. Roušky tu ale šijí jenom Češky,

31.3.2020 v 10:00 | Karma: 25,30 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Má anglická učitelská karanténa

Britské budování 'stádní imunity' se v posledních dnech změnilo ve starou dobrou sociální izolaci, a tak se mi splnil sen každého vyšťaveného introvertního učitele – učit z domova. Ne tedy, že by byly místní školy zcela uzavřeny;

24.3.2020 v 10:00 | Karma: 25,18 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Pečeme po anglicku aneb Piškotová pochoutka královny Viktorie

„Sem se za gastronomií nejezdí,“ prohlásil můj anglický kolega, zatímco si otvíral konzervu čehosi neidentifikovatelného a kydal to na připálený toust. Měl pravdu. Jestli je Anglie něčím slavná,tak je to zdejší neslavná kuchyně;

20.3.2020 v 10:00 | Karma: 21,38 | Přečteno: 1485x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 111
  • Celková karma 9,46
  • Průměrná čtenost 2008x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com