Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlavně radostně!

Jsem přeučený cynik a pesimista. Jako puboš jsem si myslela, že je fakt vtipné všechno ironicky komentovat; že to ale ne všem připadá zábavné se ukázalo ve chvíli, kdy na mě nejflegmatičtější spolužák vyjel, že tím všechny s*#u. 

Přestože jeho slova zabolela a tnula do živého, přivedla mě k zajímavému poznání – i když nekradu, nevraždím a snažím se žít jako poctivý a pracovitý skaut (rovná se jsem vlastně celkem dobrý člověk), charakter v hloubi srdce má do ryzosti vážně daleko. Mé černé duši se ulevilo až pár měsíců poté, co jsem poprosila Ježíše o odpuštění všech svých špatností a rozhodla se žít podle něj, což bylo mimochodem nejlepší rozhodnutí mého života, a navíc ho korunoval pokoj a radost.

Cynismus a pesimismus však stále ještě někdy vystrkovaly své ošklivé růžky, i když jsem rychle pochopila, že člověk má sice svobodu říkat všechno, co si myslí, ale není to vždy ani moudré, ani taktní. Zápasila jsem i s negativními myšlenkami a vyčítala si je, ale pak jsem si někde přečetla, že nemůžu zabránit ptákům, aby létali kolem mé hlavy, ale můžu jim zamezit v tom, aby si na ní udělali hnízdo. A potom jsem v knihovně potkala Pollyanu, a ta je od té doby má nejlepší kámoška.

Pollyana, hrdinka stejnojmenné knihy americké spisovatelky Eleanor H. Porterové, je po celém světě známá svou „hrou na radost“. Tu ji naučil její tatínek, když působili jako chudí misionáři v zahraničí: Pollyana si jednou moc přála dostat panenku, ale v misijním barelu dorazily jen dvě berle. Holčička byla samozřejmě strašně zklamaná, ale její tatínek ji utěšoval: „Neplakej, že nemáš panenku. Zkus se místo toho radovat, že ty berle nepotřebuješ.“

Od té doby spolu začali hrát hru na radost, což spočívá v tom, že v každé situaci se musí najít něco, z čeho se člověk raduje. Pollyana ve hře pokračuje i poté, co se jako sirotek ocitne u své přísné a upjaté tety Polly, která o dítě vůbec nestojí.

Pollyana tetu navíc neskutečně dráždí svým pozitivním přístupem k životu, a zakrátko celá vesnice nemluví o nikom jiném než o této energické dívčině, která hru na radost učí všechny kolem, a tím mění jejich pohled na svět.

Protože mě kniha velice zaujala, rozhodla jsem se hru vyzkoušet v praxi, a zírala jsem, jak dobře se člověk cítí, když zjistí, že do té doby poloprázdná sklenice je vlastně poloplná. Najednou jsem taky viděla, jak jsem vlastně ohromně bohatá a šťastná, i když třeba majetkově a finančně možná nedosahuju ani průměru, a „jenom-chleba-se-sýrem“ začal být „sláva, chleba-a-dokonce-se-sýrem“.

Navíc mám kde bydlet, co si oblékat, a můžu si dokonce vybírat! Žiju v míru, kolem mě se nestřílí, nepadají bomby, netřese se země a nebouchají sopky. Jsem zdravá, můžu chodit, vidím, slyším, cítím vůni květin i sladkou chuť čokolády. A můžu si tu čokoládu dokonce i koupit! Jsem vlastně úplně štastný člověk! Angličtina tomu říká „count your blessings“ (počítej svá požehnání), a často platí, že ne každý šťastný člověk je vždy vděčný, ale každý vděčný člověk je šťastný.

Pollyanin princip ale rozhodně není takové to laciné pozitivní myšlení či popírání a ignorování toho špatného, naopak. U Pollyany se dá dokonce s trochou nadsázky říct, že vlastně nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř, a proto by člověk měl být rád za všechno dobré, co mu ještě zbývá. Je ale v pořádku si někdy postěžovat, poplakat a zlobit se. Ale všichni asi máme ubíjející zkušenost s nějakým kolegou či kolegyní, která si od rána do večera stěžuje jak Trautenberk, kdy je kyselo moc kyselý a bramboráky moc bramborový.

Včera jsem se bavila s londýnskou známou, která má příbuzné v Mexiku, a opatrně se jí zeptala, jestli jsou po tom ničivém zemětřesením v pořádku. S úlevou odpověděla, že všichni přežili, načež dodala, že ale přišli úplně o všechno, a i ti, jejichž domy nespadly, tak se zpět stejně vrátit nemůžou, protože byla narušena statika. Ale povolili jim vyzvednout si tam pár věcí! Pak ještě zmínila, že v místě vládne  skvělá atmosféra komunity, a spousta lidí pomáhá, jak může. Kde ale budou bydlet a z čeho žít, to zatím nikdo neví. „Ale aspoň to přežili!“, dodala optimisticky na závěr, a já ji i ty lidi tam za to v tu chvíli nesmírně obdivovala.

Optimismus a radost je někdy hodně tvrdá práce, a když se přistihnu ve spirále negativních myšlenek, musím je někdy vysloveně vědomě zarazit a přinutit se děkovat za všechno dobré, co mám. Jakmile začnu, seznam se rozrůstá, s každou vyjmenovanou věcí je mi líp, a mraky jako by se trochu rozehnaly. Inu, radostná mysl, půl zdraví!

Před léty jsem učila v soukromé škole, blížil se konec školního roku, já byla těhotná, přetažená, unavená, nevyspalá a zápasila s ranními nevolnostmi. Děti byly nesoustředěné, utržené ze řetězu a svítící slunce, proměňující místnost v malou pec, mělo na jejich chování také neblahý dopad. Celkem brzy bylo jasné, že pokud nedojde k radikální změně, vzájemně se ve škole buď pozabíjíme, v lepším případě aspoň sežereme.

Vzpomněla jsem si na kámošku Pollyanu a představila ji dětem. „Hra na radost“ je také velice zaujala, a každou hodinu jsme začínali „radostnou chvilkou“. Během půl dne se atmosféra ve třídě proměnila a najednou zase byla radost tam být (i když jsem furt byla unavená, přetažená a hlavou napůl v míse).

Děti dostávaly bod za každou zmíněnou věc, ze které se můžeme radovat, a vítěz dostal na konci týdne malý „radostný diplom“. Totální vítězkou se nakonec stala holčička, která dostala o přestávce pět minut na „trestné lavici“, protože při hodině neskutečně vyrušovala (ale radovala jsem se, že byla jediná, kdo vyrušoval!). Byla z toho chvíli smutná, ale po chvíli vyšvihla ruku do vzduchu (já se samozřejmě radovala, že teď už nevykřikuje), a když jsem ji vyvovala, tak hrdě a s úsměvem prohlásila: „Mám sice o pět minut času méně na hraní, ale raduju se, že to není minut deset!“

 

 

Autor: Alena Damijo | úterý 26.9.2017 11:00 | karma článku: 21,30 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Alena Damijo

Stoletý stařík, který (náhodou) vybral miliony pro charitu

Na konci dubna oslaví válečný veterán kapitán Tom Moore sté narozeniny. Ano, sté. To už je důvod k pořádné oslavě! Ta ale pochopitelně nebude, protože korona,a tak kapitán dostal jiný nápad – využít své století k benefiční akci,

16.4.2020 v 11:16 | Karma: 23,11 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Definice optimismu: Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř!

V Anglii nám začaly velikonoční prázdniny. Od současného školního roku se ale liší jen tím, že nevstávám se slepicemi, abych cizím dětem dala úkoly a jejich rodičům další práci, stejně jako cizí učitelky nepřidělávají práci mně.

8.4.2020 v 9:30 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Upéct, vyklidit, vycídit, vybílit!

Británie je v karanténě teprve týden, a tak se můžeme od okolních států inspirovat spoustou virálních nápadů na trávení přemíry času doma typu italský okenní zpěv oper či české šití. Roušky tu ale šijí jenom Češky,

31.3.2020 v 10:00 | Karma: 25,30 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Má anglická učitelská karanténa

Britské budování 'stádní imunity' se v posledních dnech změnilo ve starou dobrou sociální izolaci, a tak se mi splnil sen každého vyšťaveného introvertního učitele – učit z domova. Ne tedy, že by byly místní školy zcela uzavřeny;

24.3.2020 v 10:00 | Karma: 25,18 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Pečeme po anglicku aneb Piškotová pochoutka královny Viktorie

„Sem se za gastronomií nejezdí,“ prohlásil můj anglický kolega, zatímco si otvíral konzervu čehosi neidentifikovatelného a kydal to na připálený toust. Měl pravdu. Jestli je Anglie něčím slavná,tak je to zdejší neslavná kuchyně;

20.3.2020 v 10:00 | Karma: 21,38 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 111
  • Celková karma 9,88
  • Průměrná čtenost 2008x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com