Za kolik peněz vyrobí proudu zasněžené panely?

Za kolik peněz vyrobí proudu zasněžené solární panely? Irelevantní otázka. Panely vyrobí akorát dvě věci z čehož ta slušná je nic, a nám to přinese úhrnem mínus 800 miliard.

Zapadlí paneli. Kolik proudu asi vyrobí?Dalobor Musil

Při toulkách českou vlastí po posledním sněžení, když jsem se vracel počátkem prosince z porodnice v Hořovicích narazil jsem na hustě zasněžený pozemek pěstitelů solárních panelů. Říkám si, kolik asi vyrobí proudu?

Jedu kolem za týden a koukám, koukám, sníh nikdo neuklízí - až si člověk říká: proč oni to neuklidí, vždyť takhle žádný proud nevyrobí. Navíc jim to namrzne a zledovatí a o to hůř se to bude později odklízet. A co.. stejně ještě napadne, že? Na druhou stranu, čištění panelů jistě taky něco stojí. Že by jim ten business case vycházel i v případě, že celou zimu nic nevyrobí? Kdo ví. Třeba jsou ty panely jen zástěrkou pro kdesi schovaný dieselagregát, jako na to posledně přišli ve Španělsku.

Každopádně se mohu jen zasmát zprávám z téhož Španělska, zprávám jistojistě podporovaných z Brusele, kde považují za ohromný úspěch, že padl rekord v pokrytí španělské spotřeby z větrných elektráren. To je totiž podobné jako u soláru - svítí/fouká, mám proud, nesvítí/nefouká, nemám proud. Poptávka však nezávisí ani na slunci, ani na větru, ale na tom, jestli si potřebuju uvařit, rozsvítit, ohřát se, nebo prostě jen napájet server v domácím datacentru. K čemu je takový rekord dobrý, když pro případ, že přestane svtit/foukat, si musí takové Španělsko držet rezervu v jiném typu energie, například v atomu, nebo ji pak draze nakupovat odjinud, kde tuto rezervu mají, třebas z JETE. Přitom takový transfer něco stojí - dráty musí být dost silné na to, aby to unesly, případně se staví energovody právě pro tento „typ“ energie.

Navíc: nebýt dotací a povinného odkupu nařízeným Bruselí, nikdo by si takovou energii za tu cenu nekoupil. Jak je to celé uhozené do hlavy asi nemusím nikomu vysvětlovat. No a vezměme si tu naší banánovou kotlinu. My místo abychom podporovali silové energie, abychom do budoucna mohli energii vyvážet, až bude celá Evropa v noci či pod sněhem a za naprostého bezvětří zcela bez proudu, tak místo toho si sem natáhneme ten solární nesmysl za odhadem a úhrnem 800 miliard korun dotací. To je blbost nad kterou by se člověku chtělo uronit slzu, pokud by se ovšem současně neotvírala kudla v kapse.

Proto nevím jak vy, ale já se rozhodně přidám k hromadné žalobě organizovanou panem Matějkou. Však bohužel, že bude mít její případné vyšetřování nějaké výsledky si příliš iluze nedělám, buzerovat, kasírovat a mlátit bohužel platí stále ještě více než pomáhat a chránit.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dalibor Musil | středa 15.12.2010 8:59 | karma článku: 32,22 | přečteno: 2420x