Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Četl papež Bibli? A co na to ropovod?

Papež Benedikt XVI. v Paříži odsoudil zbožňování peněz a touhu po moci jako kořen všeho zla. [ČT24] Alespoň takový titulek jsem si mohl přečíst v běžícím pruhu našeho 24 hodinového zpravodajství během posledního víkendu. Inu odvážné tvrzení.

Papež Benedikt XVI ve Franciinewsimg.bbc.co.uk

Nabádá to k zamyšlení, co je kořenem zla. Mohou to být opravdu peníze a jejich zbožňování? Zamyslím-li se nad tím, kde je v Bibli popsán příběh, kde se zlo objevilo poprvé, ten příběh, který bude kořenu zla pravděpodobně nejblíže - tedy příběh o Člověku - Adamovi, resp o Adamovi a Evě, pak se automaticky nabízí otázka, zda Papež Bibli vůbec četl. V té době totiž přece nebyly žádné peníze. Nebyly totiž potřeba. Tak jakápak touha po penězích. Adam s Evou měli jen holé .... zadky a žádnou potřebu směnného obchodu. Peníze navíc vymysleli až Féničané, nebo se to alespoň o nich tvrdí. Měla-li to být zástupná touha po majetku, nebo po jeho hromadění, pak na co by mohlo být dvěma lidem hromadění majetku? Navíc bible nic takového jako hromadění majetku v knize Genesis nepopisuje. Naopak, dostatek majetku byl ve starém zákoně častokrát připisován požehnání. Změna přichází až s Ježíšem, kdy snáze projde velbloud uchem jehly, než bohatý do Nebeského království. To ale popisuje spíše nepřijemný důsledek finanční hojnosti, než příčinu a kořen všeho zla. Nezbývá tedy, než se nad tímto tvrzením rozpačitě pozastavit. Takové prohlášení by mělo smysl v chudé křesťanské zemi v Jižní Americe k usmíření chudých s jejich chudobou, ale ne ve Francii.

A může být kořenem všeho zla touha pomoci? Inu, to je značně pravděpodobnější. Uvážíme li snahy archanděla podvést první předky Lidstva a získat tak nad nimi kontrolu, pak toto jistě mohlo být původem a kořenem všeho zla. Následkem toho došlo k pádu člověka, za který byli Adam s Evou vyhnáni z Ráje - a některé prameny tvrdí, že za tím byl nedospělý sex, i když Katolická církev to v zásadě popírá. Pak došlo k první vraždě, resp. bratrovraždě, kdy Kain ubil Ábela. Ano, touha po moci nejenže může být kořenem všeho zla, ale zcela nepochybně jím dle Bible také je. Lidé dělají mnoho ošklivých věcí jen proto, aby mohli ovládat druhé. Podívejme se například na naší politickou scénu.

Co si pak tedy pomyslet o tomto rozporuplném tvrzení, které je zřetelně pravdivé jen z poloviny? Drbu se na hlavě a nevím... Je však možné, že to Papež myslel tak trochu jinak, než jak to páni novináři napsali. Jako vždy, když (ne)chtějí o něčem informovat. A tak pokud souhlasíme se špatností touhy po moci, ale na penězích nevidíme nic špatného, pak je důvod se distancovat od dalšího papežova prohlášení. Každopádně zpráva vrhá ne zcela příznivé světlo na neomylnost papeže a špatné světlo na peníze. Rozhodně však zpráva odvádí pozornost od podstatného. Totiž že moc nad ostatními v dnešním světě souvisí právě s penězi. Peníze pak přestávají plnit úlohu směnného prostředku a formy odměny za dobře vykonanou práci, ale stávají se prostředkem k prosazení moci. Pak ovšem nezbývá, než dát Papeži za pravdu. Ten pravděpodobně nemluvil o historických příčinách, ale o příčinách čistě aktuálních. Pak by bylo vhodné mluvit nikoliv o kořenech, ale o zdroji všeho zla. No třeba jsme narazili na tokový malilinkatý překladatelský oříšek, kdo ví.

Každopádně podíváme-li se například na současné dění na Rusko-gruzínské - Gruzínsko-ruské hranici, pak vidíme jen snahy Ruského impéria ovládnout sousední zemi za účelem získání peněz z ropy a plynu, které, pokud jim jejich záměr vyjde, zůstanou v Rusku a ne v Gruzii. Z toho důvodu v Gruzii dlouho dopředu rozdávali ruské pasy obyčejným Gruzíncům. Začíná boj o moc, protože ten, kdo bude vlastnit všechny trubky s ropou a plynem, které z východu plynou, tak vlastně bude ovládat celou Evropu. V tomto světle vypadá pozvání Papeže do Francie (vůbec první svého druhu) a prohlášení Papeže o příčinách zla jako ne zcela náhodné. Škoda, že v Rusku jsou skoro všichni pravoslaví.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Postcomment: Rozhodl jsem se trochu to novinářské hurá prověřit. Celá papežova cesta včetně všeho co řekl je zde: http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/travels/2008/index_francia_en.htm
Ano je pravda, že Papež mluvil i o tomto tématu. Ale takto doslova to opravdu nebylo. Takže: páni novináři! ... dejte si pozor!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dalibor Musil | čtvrtek 18.9.2008 13:00 | karma článku: 10,56 | přečteno: 1495x
  • Další články autora

Dalibor Musil

Kremloboti a Ruský autoterorismus reloaded

V četných internetových diskusích potkávám zanícené kremloboty praktikující vtip "ale vy zase mlátíte černochy", kteří na kritiku Ruska reagují výčtem špíny na Američany. Je ale třeba připomínat hlavně ruské máslo na hlavě.

10.2.2016 v 12:03 | Karma: 19,90 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Dalibor Musil

Není uprchlík, jako uprchlík, pane Gaucku

V článku o neúspěších Anděly Merkel na místním babiDnes se psalo o výroku německého prezidenta Gaucka směrem zemím východnímu bloku, jehož jsme součástí. Rád bych panu prezidentovi vzkázal něco, co si za rámeček nedá.

21.1.2016 v 12:15 | Karma: 42,43 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Politika

Dalibor Musil

Zamrzlí vědátoři hledají, proč se neotepluje...

Občas se stane, že se něco nepovede. Když se to ale povede opakovaně, bude asi něco špatně. A když se studium Globálního oteplování nepovede kvůli přemíře ledu na polárníích čepičkách, vypovídá to o oteplovacím konceptu samotném.

7.12.2015 v 12:16 | Karma: 36,09 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Věda

Dalibor Musil

Adopce dětí homosexuály?

Chystá se na nás změnový zákon hrubě zasahující do rodinného práva a především do práv dětí. Paní poslankyně Pavlína Nytrová se rozhodla to tak nenechat a zabránit přijetí drzého zákona. Podpořme jí.

14.9.2015 v 12:03 | Karma: 37,30 | Přečteno: 2985x | Diskuse| Politika

Dalibor Musil

Biopaliva v parlamentu - šaškárna na entou

Dnes brzo ráno jsem se náhodou podíval na přenos z Parlamentu ČR, kde se probírala dotace 100% bionafty z řepky olejky a nevycházel jsem z údivu.

10.4.2015 v 12:33 | Karma: 35,73 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
polokonzerva, aneb polokonzervativně o všem možném a někdy bohužel i zcela nemožném