Bursíkojáda české energetiky

Zatímco firmy v době krize obyčejně nasazují úsporné programy, ministr Bursík chce investovat peníze ČEZu doma do zcela nevyzkoušené "chytré" energetiky.

Wikimedia koláž DMusil

ČEZ je firma dravá a investuje v zahraničí a to tam, kde může získat nejvíce. Navíc je součástí státního majetku, takže když si povede dobře v dalších zemích, bude to dobré i pro Česko. ČEZ, chce-li uspět v době krize, bude investovat jen tam, kde to má opravdu smysl a kde je nejvyšší účinnost investic.

Ministr Bursík však vidí pro ČEZ jiné využití. V době krize chce stáhnout investice ČEZu do Čech, tedy jeho investice -regulovat-, aby tak stimuloval ekonomiku. Rád by touto regulací investoval do "chytré" energetiky, tedy věci, bez které jsme se zatím docela dobře obešli. Hezké, ale nepraktické.

Jakákoliv regulace nasazovaná na firmy, kterým se daří, mi připadá jako úplná zlodějina.

Jestli ono to nebude tím, že by pan Bursík rád přihrál nějaký ten tendříček svým kámošům ze zelené energetiky, kteří mu "chytře" ukázali, jak si na dálku v pokoji zhasnu lampu. A že by za to připluli nějací kapříčci? Ale jó, ať je klidně přihraje, ale ať si je také sám zaplatí. Za objevování Ameriky by se v 21. století veřejné peníze rozhazovat neměly.

Pozor, zelené nebezpečí...!

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

 

Autor: Dalibor Musil | čtvrtek 29.1.2009 9:43 | karma článku: 18,64 | přečteno: 1432x