EL: Česká ostuda, baltská senzace a hořkosladké vítězství Linfield FC

Včerejší zápasy třetího předkola Evropské ligy UEFA přinesly několik zajímavých resultátů, po kterých zaplesalo nejedno srdce fotbalového fanouška. Vyjma toho českého. A právem.

Zarazilo mě, s jakým despektem se chovali hráči a představitelé českých klubů, hrajících předkola evropských soutěží po losu závěrečného play-off Champions League a Europa League UEFA. To samé ovšem platí i pro české sportovní novináře. Stará moudrost praví: Kdo se povyšuje, bude ponížen. A přesně to se stalo včera jak plzeňské Viktorii, tak pražské Spartě a Mladé Boleslavi, která zcela podcenila nevýrazné výkony Steauy Bukurešť v rumunské lize a zapomněla, že favoritem je šestadvacetinásobný rumunský mistr, který Champions League již jednou vyhrál.

Čtvrtý zástupce českého klubového fotbalu, Slavia Praha, na svou chvíli teprve čeká. Los jí přisoudil rumunského mistra CFR Cluj, který poslal do play-off Evropské ligy Celtic Glasgow. I v tomto případě si představitelé Slavie nezakousli do jazyka a po losu se už viděli ve vzájemném duelu o postup do Champions League s Celtikem. Možná se jim přání splní a s Celtikem si zahrají v základní skupině Evropské ligy. Tedy, pokud skotský mistr projde přes švédský AIK Stockholm.

Největším překvapením je ovšem postup baltských týmů, konkrétně litevského mistra FK Suduva Marijampole (vyřadil izraelského favorita Maccabi Tel-Aviv) a lotyšského šampiona FC Riga (vyřadil po heroickém výkonu finského mistra HJK Helsinki na jeho půdě). Oba tak čeká zasloužená odměna v podobě závěrečného play-off o postup do skupinové fáze Evropské ligy, ve kterém se utkají s nejslavnějšími kluby fotbalové historie.

Suduvu čeká slavný Ferencváros Budapešť a FC Riga si změří síly s dánským velkoklubem FC Kodaň. Všechny čtyři týmy ovšem mají jednu zásadní výhodu - krátkou cestu ke svým soupeřům.

Opačně je na tom severoirský mistr Linfield FC z Belfastu, kterého čeká úmorná, téměř devítihodinová cesta letadlem do Ázerbajdžánu, kde se na stadionu FC Baku utká o postup s FK Karabach Agdam.

Zda by měly kluby ze zemí, jako je Ázerbajdžán, Kazachstán, Arménie a Gruzie hrát evropské poháry, je otazné. Osobně jsem spíš proti, s ohledem na kluby, které nemají zas tolik finančních prostředků, aby si mohly dovolit cestu letadlem na druhý konec světa.

Autor: Dalibor Kurbel | pátek 16.8.2019 13:15 | karma článku: 9,65 | přečteno: 310x