Útok Smola, Nespravodlivosť, Piskot versus Jágr, Štěstí, Náhoda

Pokud si nechtějí Slováci utrhnout na domácím mistrovství světa v hokeji ostudu, nezbývá jim nic jiného, než začít konečně, místo stěžování si na rozhodčí a zaklínání se vlastní smůlou a štěstím soupeře, vyhrávat důležité zápasy - tým na to mají dobrý a podporu v hledišti jakbysmet. Zítra se na mistrovství světa v hokeji odehraje další z dějstí "bratrovražedných" soubojů mezi reprezentacemi Česka a Slovenska. Oproti našim hokejistům jsou ti slovenští letos v mnohem horší situaci a potřebují toto utkání nutně vyhrát, naši si mohou naopak zajistit přímý postup do čtvrtfinále a zároveň i výhodnou pozici pro toto klíčové utkání, o to víc bude zápas sledovaný a vyhecovaný. Největší "boj" však jistě zažijí všelijaká internetová fóra, kde to již několik dní jiskří a "ostrými" se pálí z obou stran.

Fanoušci v hledišti jsou letos opravdu fantastičtí, vnímají to nejenom slovenští hráči, ale i naši reprezentanti, kteří se mohou díky neuvěřitelné podpoře cítit taktéž jako doma. Jedinou kaňkou je tak snad pouze buranské pískání při vítězné hymně Ruska v zápase se Slovenskem - prostě křupani, kteří nemají základní vychování žijí i na Slovensku.

Co se ovšem nemění a zůstává stále stejné, je schopnost některých slovenských hokejistů a jisté části jejich fanoušků a médií nalézt chybu všude jinde, než u sebe. A když už ani svalení viny na všechny a všechno kolem neuleví bolavé slovenské duši, je potřeba se alespoň otřít o úspěchy české reprezentace. Budiž, mezi oběma národy panuje velká rivalita, nicméně od rozdělení obou republik získala česká reprezentace šest titulů mistrů světa, jedno druhé, tři třetí a 18 čtvrtfinále z 18 účastí, a to pouze o náhodě, ani štěstí rozhodně nebude.

Slováci naopak získali jeden titul, jedno druhé, jedno třetí a pouze 10 čtvrtfinále z 15 účastí. Byť na MS přivezou vždy, alespoň podle jmen, velmi kvalitní výběr, nedokázali se například za poslední tři roky ani jednou probojovat alespoň do čtvrtfinále, natož do bojů o medaile a bohužel to vypadá, že ani letos se do bojů v play-off části turnaje nedostanou. Rád se budu mýlit, ostatně slovenští hokejisté to mají stále ve svých rukou a příklad našich reprezentantů z minulého roku je proto více než na místě. Případné zopakování finále Česko-Slovensko z roku 2000 by bylo určitě krásným vyvrcholením 75. světového šampionátu na Slovensku.

Nejprve se však musí Slováci dostat do čtvrtfinále. Cesta pro ně bohužel vede taktéž nejpíše přes úspěch s naší reprezentací a jelikož s nami dokázali Slováci bodovat na MS všeho všudy 3 krát z 12 pokusů (dvě vítězství a jedna remíza), budou to mít s postupem do play-off naši "východní bratia" velmi těžké. Teoreticky Slovákům nemusí stačit ani 3 výhry a 9 bodů, na druhou stranu mohou postoupit i se 4 body - tabulka a bodování umožňuje skutečně nepřeberné množství kombinací a výsledků.

Tou nejrealističtější, nabízející téměř 99% pravděpodobnost postupu Slováků do čtvrtfinále je však varianta se 3 výhrami za 3 body, o něco méně šancí na postup nabízí případné 3 bodobé výhry nad Finy a Dány a vítězství nad našimi za 2 body v prodloužení, variatami na hraně jsou poté 3 bodové vítězství nad Finy a Dány a pouze 1 bodový, nebo žádný zisk v utkání s námi. Ostatní varianty zahrnující zisk 6 a méně bodů poté nabízí Slovákům jenom velmi malou pravděpodobnost, že by proklouzli do bojů o medaile. Pravidla a systém bodování a postupu je popsán na stránkách mezinárodní hokejové federace IIHF.

Těším se proto na páteční hokejovou bitvu a doufám, že to bude souboj na vysoké úrovni, ve kterém se nepíská při soupeřově hymně, ani jeden tým, fanouškové a média se nebudou vymlouvat na smůlu, štěstí druhého, či nespravedlnost, ale naopak zde bude hrát hlavní roli bojovnost, um a nasazení po celou dobu utkání.

 

Každopádně Češi, Moravané a Slezané do toho!!!! :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Čunderlík | čtvrtek 5.5.2011 7:51 | karma článku: 24,97 | přečteno: 2914x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80