UPC znemožňuje svým zákazníkům přístup k části internetu

Jste zákazníkem UPC a máte problém se od včerejška dostat na část českého internetu, třeba některé servery Mladé Fronty? Tak to je mi vás upřímně líto, sám jsem takto postižen. Proč? Protože si UPC vzalo své zákazníky za rukojmí a ve své touze po zvýšení zisku odstřihlo tyto zákazníky od jisté části českého internetu, respektive cestu k němu jim mnohdy zkomplikovalo natolik, že se pro ně stal nedostupný. Chtít zisk není nic nemravného, ale určitá úroveň a hranice je nutná. UPC ji dle mého názoru překročilo.

Problém se nachází mezi sítí UPC a Master Internet. V NIXu, což je místo, kde se vzájemně propojují sítě českých internetových operátorů, si UPC začalo diktovat nehorázně vysoké a nesmyslné poplatky za to, že zachová přímé propojení mezi svojí sítí a sítí jiného operátora, v tomto případě společnosti Master Internet. V důsledku požadavků na nesmyslně vysoké platby za "obyčejný" propoj, který funguje roky, došlo k odpojení tohoto propoje a tím došlo k přerušení spojení mezi sítí MI a UPC. Zákazníci UPC, kteří chtějí přistupovat na obsah umístěný v síti MI, musí jít přes zahraniční konektivitu. Jednoduše řečeno, v normální situaci by vedla cesta např. pražského zákazníka UPC přistupujícího na obsah umístěného na serveru MI následujícím způsobem:

jeho domácí počítač - síť UPC - NIX - síť MI - požadovaný obsah, za UPC si můžete dosadit jakéhokoliv operátora

nyní vede cesta ze sítě UPC tímto způsobem:

jeho domácí počítač - síť UPC - mezinárodní peerovací bod kdekoliv po světě - síť zahraničního operátora - síť MI - požadovaný obsah

Toto samozřejmě popírá smysl vzniku a provozu národních peeringových center jako je český NIX, neboť nutí poskytovatele obsahu, aby přijímali datové toky od zákazníků UPC přes jejich zahraniční linky. Místo toho, aby se národní provoz řešil v rámci ČR, odvádí tento provoz mimo ČR a tím úmyslně znekvalitňuje a zpomaluje přístup svých zákazníků k určité části obsahu. Je nechutné, jakým arogantním způsobem se UPC chová ke svým zákazníkům a fakt, že je ochotno si brát takto své zákazníky za rukojmí mi vadí natolik, že podávám výpověď z jejich služeb.

 

Autor: Petr Čunderlík | čtvrtek 1.9.2011 16:56 | karma článku: 25,01 | přečteno: 3945x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80