Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státní úředníci by si zasloužili spíše přidat!

Spousta lidí háže veškeré státní úředníky do jednoho pytle, obecně haní jejich práci a nejradši by je všechny vyhodila na dlažbu. Nesouhlasím, státní úředník pouze vykonává práci, kterou po něm stát, potažmo občané chtějí. Bez některých státních úředníků to prostě nejde. To o čem by měla být řeč je počet státních úředníků a množství všelijakých úřadů. To je ovšem jiná písnička s úplně jinou melodií.

Lidé, kteří pracují na úřadech nejsou žádné pijavice, jsou to lidé, které DOBROVOLNĚ zaměstnal stát na nějakou činnost, ať už se jedná o smysluplnou práci, nebo tu méně pochopitelnou. Státní úředník pak pouze vykonává jemu svěřenou agendu. Veškeré plamenné výzvy na zeštíhlení státního aparátu, zefektivnění apod. je poté potřeba směřovat na osoby, které o tomto konceptu rozhodují. Nikoliv řadoví státní úředníci, ale právě tito rozhodovači určují jaké úřady vzniknou a kolik v nich bude pracovat státních úředníků. Vznikne-li tedy ve společnosti poptávka po štíhlejším státním aparátu, je potřeba apelovat pouze a jenom na politiky - ti jediní jsou zodpovědní!!

Souhlasím s tím, že náš státní aparát je přebujelý a vytváří mnoho zbytečných pozic, na druhou stranu však musím uznat, že stát zaměstnává také velmi potřebné, schopné a výkonné lidi, kteří odvádí svoji práci poctivě a mnohokrát nad rámec toho co jim zákon ukládá a ještě častěji v podmínkách a za plat, který by se styděl nabídnout i mnohý lichvář. Házet proto všechny státní úředníky do jednoho pytle je nesmysl. Je potřeba důsledně rozlišovat, kterého státního úředníka a jakou činnost stát potřebuje a co a koho už ne.  Ty nepotřebná místa a úřady zrušit, na druhou stranu ty potřebné úředníky však také slušně ohodnotit. Není možné, aby si vystudovaný, schopný a potřebný úředník, kterému zákon z titulu jeho pozice ve státní správě zakazuje soukromou výdělečnou činnost, odnášel domů po 20-ti leté kariéře za svoji poctivou, více jak 40-ti hodinovou stresovou práci 14tis. hrubého. To vše jenom proto, že politici nejsou schopni zajistit efektivní prostředí ve státním aparátu, nebo  že je někdo méně průbojný a nedokáže si tzv. dupnout, nebo má prostě jenom několik let do důchodu, a proto tzv. "drží hubu a krok" a domů si místo seriózního platu odnáší pocuchané nervy a almužnu. Ne všichni se rodíme se sebevědomím Aničky Dajdou - toto platí pro sféru státní i soukromou.

Vypisovat zde všechny neduhy státní správy, množstvím nesmyslných, nic neřídajících pozic počínaje, přes vytváření více vedoucích míst, než řadových úřednických míst, přesně ve stylu: na jednoho úředníka je potřeba dvou vedoucích, až po neefektivitu, buzeraci a hnidopišství jdoucí proti smyslu svěřené agendy, přesně ve stylu: pro výběr Kč 1,- popíšu stohy papíru, zaměstnám x lidí a ve finále mě to stojí 100x víc než případný výběr a nakonec nezískám ani tu Kč 1,- by bylo na dlouho a jistě si každý dokáže představit konkrétní situaci, kdy si klepal na hlavu a nechápal konání státního úředníka. Řadoví úředníci však toto dělat musí, neboť je jim to nařízeno, nikoliv proto, že by byli tak hloupí a nechápali nesmyslnost tohoto konání. Zeptejte se nějakého státního úředníka a vysype vám z rukávu spousty neefektivit a nesmyslů, které je nucen dělat a které ho dnes a denně odvádí od jeho skutečné práce, kterou by měl mít na starosti. Díky tomu je pak zaměstnáno více lidí, než by bylo potřeba, na činnosti které státu nic nepřináší a stát pak logicky nemá na to, aby slušně ohodnotil ty, kteří odvádějí potřebnou práci a udžuje tak uměle stav, kdy na jedné straně jsou nespokojení občané, kterým se logicky nelíbí úroveň práce a finanční zatížené spojené se státní správou a na druhé straně má frustrované státní zaměstnance, kteří za svojí poctivou práci dostávají almužnu, o "prestiži" státního úředníka ani nemluvím.

Chcete raději efektivní a výkonný, ale také dobře zaplacený státní aparát, nebo raději méně efektivní, méně výkonný, ale hůře ohodnocený státní aparát? Raději budu spolupracovat s úřady, kde budu mít x dobře placených , schopných, výkonných a efektivních úředníků se 30tis., než s úřady, kde je x úředníků, z nichž někteří dělají užitečnou práci a jiní jsou nuceni dělat nesmysly, ale všichni berou 12-15tis.

Svoje výtky je proto potřeba směrovat nikoliv proti řadovým státním úředníkům, ale vůči politikům, které si volíme, aby spravovali věci veřejné. Občané prostřednictvím svých volených zástupců rozhodují o tom, kolik úřadů a státních úředníků bude státem zřízeno a financováno. Politici  tak mají od voličů mandát a moc, ale také zodpovědnost. Je proto potřeba se ptát svých zástupců, jak hodlají řešit problematiku státního aparátu, a nespokojit se s obecnými odpověďmi. Naopak je potřeba požadovat konkrétní návrhy a jejich splnění poté po politicích vyžadovat a s jejich sliby je poté při volbách konfrontovat.

 

foto: idnes.cz

 

Autor: Petr Čunderlík | čtvrtek 7.10.2010 9:12 | karma článku: 21,97 | přečteno: 1876x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer