Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Patří sebeobrana do školních osnov?

Je mnoho věcí, které do školních osnov nepatří a na druhé straně hodně věcí, které ve školních osnovách postrádám. Sebeobrana je jednou z nich. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč nás školní systém neučí sebeobranu? Učí nás matematiku, český jazyk, cizí jazyk, dějepis, zeměpis, atp., ale sebeobranu nikoliv. Proč?

Domnívám se, že odpovědí může být jedině fakt, že systém nechce podporovat společnost, ve které by se jedinci uměli bránit fyzickému napadení svépomocí. Systém (státní aparát) nám nabízí alternativu v podobě policie, která by nám, podle svého hesla, měla pomáhat a chránit nás.... Nevím jak vy, ale já bych se, při vší úctě k práci policie, v okamžiku napadení raději spoléhal na sebe, než na pomoc policie. Ostatně zkuste při napadení požádat útočníka, ať chvíli počká a zavolejte si pomoc... absurdní, že?

Další variantou jak se bránit je použití zbraně. Tato varianta je velmi účinná, ale má svá omezení v podobě zákonů ČR. Zbraň nemůžete použít vždy, když se cítíte být ohroženi, ať už oprávněně či neoprávněně. Dle mého názoru je účinná sebeobrana přesně tím doplňkem do skládačky mezi použitím zbraně a voláním policie.

Sebeobranu se samozřejmě můžete naučit sami na vlastní pěst, oddílů kde mohou děti a dospívající trénovat je jistě mnoho. Proč ale systém nepodporuje toto vzdělání u  dětí a dospívajících přímo ve školních osnovách, stejně tak jako podporuje výuku matematiky apod? Je snad umění sebeobrany jedince pro systém nepodstatné, či dokonce nežádoucí? Sebeobrana je dle mého názoru minimálně stejně důležitá, jako encyklopedické znalosti, kterých se na našich školách dětem dostává. Dovolím si spekulovat, že v případě zavedení sebeobrany do školních osnov by pravděpodobně ubylo šikany na škole, možná by byli lidé sebevědomější , možná by byli i odpovědnější (ostatně výuka sebeobrany, bývá dost často i jistou filozofií) a v neposlední řadě, by se dokázali účiněji bránit. Jsem přesvědčen, že ve společnosti, která by vychovávala a učila své děti a dospívající účinné sebeobraně již od mala, by ubylo násilí, neboť by si většina lidí útok rozmyslela, kdyby věděla, že proti nim stojí s velkou pravděpodobností člověk, který sebeobranu ovládá. Toto funguje a příkladem, byť se to netýká přímo sebeobrany, je americké městečko Kennesaw. Na stránkách gunlex.cz je zajímavý článek, cituji:  

V roce 1981 se Morton Grove ve státě Illinois stalo prvním městem ve Spojených Státech, které zcela zakázalo držení krátkých zbraní na území města, vyjímaje pouze policisty a vojenský personál při plnění služebních povinností. Jako reakci na toto schválilo v roce 1982 město Kennesaw v Georgii svoji vlastní zbraňovou vyhlášku. Ta byla téměř přesným opakem nařízení z Morton Grove. Místo zákazu krátkých zbraní vyžadovala od každé hlavy domácnosti mít v domě alespoň jednu zbraň a odpovídající střelivo – vyjímaje pouze ty, kdo měli náboženské nebo filosofické zábrany vůči držení či používání zbraní. Jinými slovy, držení zbraní bylo povinné kromě lidí, kteří zbraň mít nechtěli (a kromě pachatelů trestných činů, pozn. překl.)


Zatímco Morton Grove se okamžitě stalo miláčkem médií, Kennesaw se stalo otloukánkem a terčem vtipů. Komici a „reportéři“ žertovali a dělali divoké předpovědi o krvi, která brzy poteče ulicemi malého města severně od Atlanty. Toto „trefování“ lze stále občas slyšet ve zprávách nebo nočních talkshow, ale veškeré předpovědi o „Divokém Západě“ a přestřelkám kvůli zahradním plotům se prostě nevyplnily. Tento nedostatek katastrof, stejně jako skutečné výsledky tohoto malého srovnávacího experimentu, většina médií prostě ignorovala.


Srovnávat Kennesaw a Morton Grove nebylo na začátku experimentu úplně férové. Kennesaw bylo venkovské městečko, zatímco Morton Grove bylo předměstí. Kennesaw čítalo pouze kolem 5500 obyvatel, zatímco Morton Grove téměř 23 000. A Kennesaw mělo statistiky kriminality výrazně vyšší než celonárodní průměr, zatímco Morton Grove se těšilo relativně nízké kriminalitě. Kennesaw tedy bylo na začátku tohoto srovnávání ve značné nevýhodě. Během tří desítek let účinnosti těchto vyhlášek nevýhoda Kennesaw spíše rostla než klesala. Zatímco populace Morton Grove zůstala na zhruba stejné úrovni, počet obyvatel v Kennesaw narůstal, až Morton Grove předčil. Zatímco věkový průměr obyvatel Morton Grove je poněkud vyšší než celonárodní průměr, Kennesaw je výrazně mladší. Obě města mají převážně bílé obyvatele, ale v Kennesaw je více zastoupena černá a hispánská menšina, zatímco minority v Morton Grove jsou zejména asijské. Z hlediska statistik vykazují Asiati nejmenší kriminalitu ze všech menšin, zatímco černoši a Hispánci nejvyšší.


Při všech těchto nevýhodách, které pracovaly proti Kennesaw, jak tedy srovnání dopadlo?


Po vyhlášení zákazu stoupla relativně nízká kriminalita v Morton Grove o víc než 15% (12% více než okolní území) a od té doby se drží o chlup pod celonárodním průměrem. Na statistikách kriminality v Morton Grove není vidět žádný pozitivní vliv zákazu.


Kennesaw je ovšem úplně jiný příběh. V roce 1982, kdy byla povinnost držet zbraně vyhlášena, bylo v Kennesaw zjištěno o 74% méně trestných činů proti osobám oproti předchozímu roku. Tato statistika pak mezi roky 1982–83 klesal o dalších 45%. Je pravda, že statistiky vykazující procentuální zvýšení nebo snížení zločinnosti mohou být velmi nejisté, zejména je-li počáteční populace a kriminalita nízká.


Ty statistiky, které jsou skutečně průkazné, jsou srovnání místních, okresních, regionálních a celonárodních průměrů. Když kriminalita ve městě kopíruje celonárodní a/nebo regionální průměr (ať už nad nebo pod ním) a pak se po vyhlášení nového zákona prudce odchýlí, je to výrazné znamení, že zákon má silný dopad na kriminalitu. Zatímco statistiky kriminality v Morton Grove po zákazu zbraní výrazně vyskočily a značně se odchýlily od průměru, kriminalita v Kennesaw se odchýlila opačným směrem, a mnohem výrazněji. Po schválení vyhlášky kriminalita v Kennesaw prudce klesla, mnohem rychleji než federální, státní i místní trendy, a ustálila se hodně hluboko pod celonárodním průměrem. Populace Kennesaw v této době vzrostla z 5000 na skoro 30 000, a přesto statistiky zločinnosti zůstávají výrazně níže než celonárodní nebo místní průměr. A obyvatelé Kennesaw nemuseli své zbraně ani použít, aby dosáhli této dramatické změny. Pouhé vědomí zločinců, že provádění jejich „profese“ v Kennesaw znamená prakticky jistý střet s ozbrojeným obyvatelstvem, stačilo k tomu, aby si hledali místo působnosti jinde.


Po přijetí vyhlášky trvalo 15 let, než se v městě stala první vražda se střelnou zbraní. Pokud si pamatuji, šlo o případ, kdy se v motelovém pokoji hádali dva návštěvníci města. Jeden trval na tom, že střela ráže 6,35mm nedokáže proniknout tak mohutnými hrudními svaly, jako jsou ty jeho, a druhý se rozhodl vyřešit hádku experimentálně a prokázal nade vší pochybnost, že byli oba idioti.


Po 25 letech zde Kennesaw a Morton Grove stojí jako důkazy, že jediné zbraňové zákony, které mají šanci snížit zločinnost, jsou takové, které slušným lidem dají možnost se bránit, místo aby je odzbrojily.

Tedy závěrem, přeji si, aby byla sebeobrana zavedena do školních osnov, přeji si, aby se mé děti byly schopny účinně bránit případnému napadení a nemusely se spoléhat pouze na pomoc ostatních...

 

 


Autor: Petr Čunderlík | středa 11.11.2009 9:17 | karma článku: 25,11 | přečteno: 1603x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer