Odstraňování značek upozorňujících na radar je nebetyčná hloupost

Tyhle značky fungují bezvadně, není důvod je odstraňovat, vlastně jeden důvod by zde byl, ale bezpečnost na silnicích to určitě není. Jde zase jenom o prachy a o ospravedlnění existence mnohých městských, či obecních policií. Z něčeho prostě musí být financovány a pokuty jsou nejjednodušším způsobem, jak si na sebe městští a obecní strážníci mohou vydělat. Otázkou zůstává, zdali je to tak správně...

Mnozí si poklepou na hlavu a řeknou: "vždyť je to nesmysl, upozorňovat na měření rychlosti". Tímto uvažováním však sami sebe usvědčují z nepochopení smyslu této značky. Vždyť právě díky této značce šlápne drtivá většina řidičů v označeném úseku na brzdu a zpomalí. Daný úsek tak projedou povolenou rychlostí a toto poté přispívá k mnohem větší bezpečnosti na našich komunikacích. Řidiči se prostě tuto značku naučili respektovat a je proto škoda o ni přijít.

Upozornění na radar je běžné v celé civilizované Evropě, například ve Skandinávii jsou tyto značky poměrně časté a zároveň jsou úseky měření vybrané velmi citlivě a rozumně na místech, která si skutečně zaslouží zvýšenou pozornost (zatáčky, školy, nebezpečné křižovatky, apod.) a i díky nim a známým "neúprosným krabicím" spolu s přísnými pokutami proto nepotkáte strážníka, kterak by někde za bukem, nejlépe pět metrů za nesmyslně umístěnou 50 na čtyřpruhu, měřil rychlost a tím vydělával do obecní kasy. Prostě nemají zapotřebí buzerovat řidiče, ale jde jim skutečně o bezpečnost provozu. Zjistili totiž, že díky umístění značky upozorňující na radar, řidiči v drtivém počtu případů skutečně sníží rychlost a daný úsek projedou pomaleji a díky tomu ubylo ve vybraných úsecích nehod, což samozřejmě přispívá k mnohem větší bezpečnosti na silnicích a o to jim jde v prvé řadě.

Obvyklým způsobem upozornění na radar například v Norsku je cedule, že v úseku cca následujících pěti kilometrů je umístěn radar. Vy nevíte zdali jeden, dva či více, každopádně si dáváte větší pozor a to opět přispívá k větší bezpečnosti na silnicích.

O co tedy jde českým a moravským městským a obecním strážníkům, chtějí-li doopravdy značky označující měření radarem odstranit? O skutečné zvýšení bezpečnosti, nebo spíše o naplnění obecního rozpočtu a ospravedlnění vlastní existence? Osobně jsem za zachování značek upozorňujících na radar a klidně ať těch radarů je více, věřím totiž, že toto opatření má skutečnou schopnost zvýšit bezpečnost na silnicích a to jako řidič, cyklista i chodec přivítám všemi deseti!

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Čunderlík | pátek 29.7.2011 13:45 | karma článku: 26,23 | přečteno: 2273x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80