Kauza kečupů jenom dosvědčuje, že je ČR popelnicí Evropy

A do té doby, dokud si to zákazníci nechají líbit, tomu tak bude! Mnoho lidí si totiž hodně stěžuje v soukromí, ale pak jde a stejně si to zase koupí. Nevytváří tak aktivní tlak na obchodníky a na kvalitu jimi prodávaných potravin. Hodně se mluví, ale málo se koná. Tento způsob chování a jednání lze tak vysledovat v mnohých oblastech života v České republice, a proto to tu vypadá tak, jak to vypadá

Alfou a omegou je zde cena a to proto, že co nejnižší cena je zákazníky vyžadována, bez ohledu na kvalitu, respektive s kvalitou, kterou lze za nízký peníz očekávat. Několik příkladů:

Křehčené kuře je kuře napuštěné vodou a zmražené tak, aby voda nevytekla, čímž se dosahuje uměle vyšší hmotnosti.
Šunka se namáčí do vody a soli z podobného důvodu a například ve složení špekáčků najdeme i ptačí peří a rozemleté drápy.
Aby měly mnohé "jogurty" v ČR hezčí barvu a vzhled, přidává se k nim barvivo a v podstatě se o pravý jogurt ani nejedná.
Jahodová zmrzlina "albert quality" dle složení neobsahuje žádné jahody, kontaktovali jsme výrobce a jeho odpověď byla: žádný z našich zákazníků si na toto nestěžoval. Název jahodová zmrzlina to má prý proto, že to obsahuje jahodové aroma a je to obarvené červenou řepou.
Mnohé prodávané tmavé pečivo je zde barvené karamelem, místo toho, aby bylo vyráběné z celozrnné mouky.
Nejpopoulárnější český sýr eidam nemá nic společného se skutečným Edamem, byť drze využívá napodobeninu známého a kvalitního jména a mate tak mnoho spotřebitelů. Skutečný Edam je v ČR k dostání, ochutnejte jej a porovnejte s tím co se nazývá eidam...
Dříve zde prodávaný tuzemský rum, dnes tuzemák, taktéž využíval známé jméno rum, byť se o rum, tj. nápoj vyráběný z cukrové třtiny nejednalo. Tuzemák se vyrábí uměle, dochucením zředěného lihu (nejčastěji vyráběného z brambor) a rumovou esencí.
Jahodová přesnídávka Hamé má například 15-20% jahod, zbytek jsou laciná jablka a voda.
Tartare Gourmet s kousky lososa obsahuje 0,8% lososa, což jsou 1,2g ve 150g kelímku. Opět jsme kontaktovali výrobce, chcete znát jeho odpověď? Losos je velice aromatický, proto ho tam nemůže být víc...
Mnohé medy, které koupíte v obchodech nejsou skutečným medem, neboť skutečný med má po čase zcukrovatět, ale většina medů zůstane v tekutém stavu i po delší době.
Česnek z Číny je jenom parodií na skutečnou chuť česneku, tak jak ji mnozí znají ze svého dětství. Navíc i přes relativně vyšší cenu poctivého českého česneku, se vám tato investice vyplatí, neboť na jeden hrnec česnečky vám stačí 3 stroužky, kdežto toho čínského, abyste tam dali 2 paličky a stejně to nebude mít tu chuť.
Ve 100g džemu jahůdka od Hamé je například 19g jahod a 30g jablek, zbytek jsou pektiny, zahušťovadla, konzervanty apod.
Je známou věcí, že na náš trh míří zelenina a ovoce nižší kvality, ostatně projděte se po obchodech na západ od našich hranic a srovnejte to s pulty v našich prodejnách.
Takto bych mohl pokračovat se spoustou jiných výrobků, jako jsou prací prášky, žrádla pro psy, zubní pasty apod.
Pokud se lidé nezačnou aktivně zajímat u svých obchodníků nebo výrobců co kupují a jaké je složení, a neupraví své nákupní návyky, nezmění se vůbec nic. Žena například udělala domácí přesnídávky, které jsou mnohem lepší než ty kupované, jsou poctivé - jahodová je jahodová, švestková ze švestek a jablečná z jablek, navíc to vychází laciněji než v obchodě. To samé platí pro její džemy, povidla a jiné dobroty. Chleba a housky si čas od času upečeme sami, čínský česnek u nás nenajdete a mnozí výrobci a obchodníci dostávají od ženy e-maily se spoustou jim nepříjemných dotazů. A abych nezapomněl, občas vyrazíme na trhy, občas objednáme nějaké potraviny na internetu a něco roste na zahrádce. A jak je to u vás, co děláte vy proto, aby se situace zlepšila a ČR nebyla popelnicí Evropy? Jenom síla a úprava chování většinového spotřebitele, spolu s tlakem na kvalitu, přiměje obchodníky a řetězce ke změně.

Autor: Petr Čunderlík | pátek 21.10.2011 7:57 | karma článku: 34,20 | přečteno: 2802x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80