Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sir Humprey XXXI

21. 10. 2011 16:35
Na Božkov mi nesahej, autore, tomu se ty kubánský patoky

ani nepřibližujou

0 0
možnosti

peterudes

21. 10. 2011 16:44
Re: Na Božkov mi nesahej, autore, tomu se ty kubánský patoky

však taky proti samotnému tuzemáku nic nemám, pokud to ovšem není označeno jako rum...

0 0
možnosti

nocenka

21. 10. 2011 16:27
No,

ona to není zase tak úplně a zcela pouze vina lidí. Na toto téma byl před pár měsící článek v příloze HN, tuším od Petry Pospěchové, a naopak ne úplně zanedbatelná část občanů (omlouvám se, ale přesná procenta si už nepamatuji) se o složení výrobků zajímá, kupuje lepší a je ochotna si připlatit za kvalitnější. Jenomže někteří obchodníci holt pořád dokola melou svoji mantru, že lidi to tak chtějí. OMYL. Zdaleka ne všichni to tak chtějí, to jenom jim to vyhovuje, že do všeho valí náhražky  a mastí si na tom kapsu.

0 0
možnosti

peterudes

21. 10. 2011 16:43
Re: No,

souhlasím s vámi, rozhodně nechci paušalizovat a generalizovat, obávám se však, že je zde stále významné procento obyvatel, kterým je to v podstatě jedno, respektive nic s tím nedělají, maximálně tak remcají...obchodníci to budou dělat do té doby, dokud jim to budou zákazníci tolerovat a jim se to bude vyplácet...

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

21. 10. 2011 10:18
mas uplne pravdu, ale je to slozitejsi

Predevsim jde o to, ze kdyz jsou humusy vsude, tak ho clovek nakonec koupi, protoze neco jis musi. je otazka, jesli je skutecne dosttek kvalitni potravy pro vsechny (myslim ted ciste na mnozstvi). Takze lidi koupi hnus nekde, jsou vedle, ti co byli vedle se presonou jinam a je to vlastne kruh, co obiha - a celkove porad kazdy prodava. Takze nepomuze zmena obchodu. Musi se to dat vedet obchodnikum a idealne masove. Ale mnoho lidi je linych psat emaily, dopisy a vzkazy. Takze prodejci maji alibi "Stezovalo si naprosto mizive procento lidi".

Ohledne te ceny je to taky mytus - videl jsem zjisteni, ze v zahranici je vyrazne vyssi kvalita za nizsi cenu. A to nepocitam kupni silu (resp. prepocet dle prumerneho platu). Ale to je tak u nas vsude, ze stejne zbozi i v jinych oblastech, je u nas drazsi, nez jinde pri nasi nizsi kupni sile. Ale to je o tom, ak dlouho si lidi nechaji delat na hlavu. Jedina cesta, jak nase obchodniky to naucit je, kupovat v cizine, co jde.

0 0
možnosti

ahaswer

21. 10. 2011 10:30
Re: mas uplne pravdu, ale je to slozitejsi

Cenový paradox není mýtus, vždyť v dalším textu sám potvrzujete, že v zahraničí na západ od nás se lepší zboží nakupuje levněji.

Ano, souhlasím, řešení je nakupovat v zahraničí. Jenže to bohužel nemůže každý a taky by to nebylo v takovém měřítku, aby to tuzemské prodejce donutilo ke změně jejich obchodní politiky a praxe. Víte, já taky nepřicházím na způsob, jak vyvolat reakci, proto se zde ptám. Jediná varianta tlaku, je asi zajistit nějakou kordinaci. Tedy, musel by se toho někdo chopit, zahájit kampaň a věřím, že by se přidalo dostatečné množství lidí. Ale jak to zahájit?

0 0
možnosti

ahaswer

21. 10. 2011 9:52
Nakupování

v těchto zeměpisných šířkách musí být problém pro každého, kdo se víc zajímá o to, co kupuje a za kolik to kupuje. Šíleně mne vytočilo tvrzení prodejců, že u nás je požadována nižší cena a pproto je dodávána nižší kvalita. Tak jsem koukl na prodejní letáky srovnatelného řetězce v Německu a ejhle: oni tam tu jejich vyšší kvalitu prodávají za ceny nižší než u nás!!! Sakra, to jsme tedy zase za blbce. Co jsme to za národ, že se nám každý pitomý prodejce vysmívá? Proč kupujeme druhořadé věci za ceny vyšší, než se v Evropě prodávají značkové věci? Co se to s námi děje? Pokud by někdo našel recept na řešení tohoto problému, se kterým, obávám se, souvisí i nevnímaný pokles národní hrdosti, měl by ve volbách jednoznačně můj hlas, Nevíte si někdo rady?

1 0
možnosti

Luborka

21. 10. 2011 14:51
Re: Nakupování

Řekla bych, že tady jde lidem především o to aby byli v klidu. Žádné velké protesty(ostatně nikdo nás neučil odporovat ale držet hubu a krok), takže co na tom, že je to "zdraví škodlivé", hlavně, že je to levné a nemusíme za tím moc daleko a hlavně o to více si toho můžeme dopřát, to je filozofie 90% české populace, to nelze změnit,lze pouze pochopit, že to těm lidem tak vyhovuje, jinak by už dávno řešili, že si z nás udělali popelnici Evropy ti, kterým na kvalitě svého života záleží mnohem více, no a odpad je třeba někam likvidovat, tak proč ne do ČR? Jediný způsob jak se posunout jinam je začít přemýšlet na čem nám vlastně záleží a proč, každý sám za sebe, otázkou je, jestli máme dostatečně motivující představy.

0 0
možnosti

jarinka

21. 10. 2011 9:32
Všude se šetři,

do kečupů musí přijít i shnilá rajčata, navíc nebudeme platit další lidi na třídění rajčat. Já vůl jsem si myslela, že když koupím dražší kečup, je i kvalitnější. Bez kečupu se dá také žít, anebo vysadím příští rok více rostlin a bude domácí. Autore, karma a pište dále.

1 0
možnosti

ahaswer

21. 10. 2011 9:40
Re: Všude se šetři,

Ano, takto naivní (našel by se pro mne jistě důraznější výraz, ale nemohu ho použít v této odpovědi, abych se Vás nedotkl) jsem byl i já. Já blbec kupoval dražší Heinz a vysvětloval rodině, že je to značka a tudíž kvalitnější (jako bych neměl negativní zkušenosti z jiné oblasti spotřeby, sakra). Teď jsem za blba, protože jsem ženu přiměl, aby přestala kupovat kečup (já ho stejně nepoužívám) u Lídla. To se teď dost nasmála. BTW: nesouhlasím s bagatelizováním výsledků testu, sleduji jejich práci v různých oblastech a zpravidla mi jejich výsledky konvenují. Pokud ovšem někdo více věří tvrzení výrobce, budiž. Já už jsem z toho vyléčen. Karma.

0 0
možnosti

janní

21. 10. 2011 9:16
a právo výběru?

a právo výběru v supermarketech, to se jděte vysmát..tam žádný není,necháme je sem dovézt fakt FŠECKO!!!!- zajímalo by mě ,co na ten kečupový test Česká potravinářská inspekce..asi nic a je v klidu,na jejím místě bych zkontrolovala všechno,ale proč jsme v EU,kontroly netřeba ...protože se to sem vozí z EU nebo přes EU..někde se to zkrmit musí přece to kapitalista nebude na své náklady likvidovat..jo pamatuji na dobu za komanču vyvezlo se několik tater banánů na skládku kousek od nás , protože byly puntíkované, teď se banány často ve "slevě" prodávají i komplet hnědé a tekoucí

občas v marketu nejsem schopna koupit ani tu mouku na chleba neb mají mouku jen no name nebo svou "značku", já kupuji jen z českých mlýnů,to samé cukr co méně sladí

0 0
možnosti

roman36c

21. 10. 2011 9:15
Já jsem ten test kečupů neviděl,

to co nám naservírovala iDnes je jen stupidní reklama na časopis. ,,,,,, "Naopak dva ze tří nejdražších výrobků, Heinz rajčatový kečup jemný a Tesco Organic/Bio rajčatový kečup, získaly pouze uspokojivé hodnocení". Co si mám pod tím představit? Kdyby snad obsahovaly jedy z plísní a pesticidy, tak by neskončili v kolonce "uspokojivé", ale nevyhovující, nebo dokonce nebezpečné a okamžitě by někdo zalarmoval ČOI. Podle složení Heinz žádné náhražky neobsahuje, takže fakt nevím co se na něm komu nelíbí. Ale jak znám podobné testy, tak nějakej blb srazil známku ze vůni, nebo za chuť, protože nemá rád rajčata.

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

21. 10. 2011 10:26
Re: Já jsem ten test kečupů neviděl,

Co jsem videl v jinem oboru, tak "objektivni nezavisle casopisecke testy" se delaji jako reklama. Tedy nekdo zaplati - "potrebujeme test, aby nas vyrobek vyhral a pokud to nejde, bylo by to nebylo prilis okate, tak skoncil dobre a dostal nejakou cenu redakce". A tomu se pak prizpusobi parametry testu - nap5. se da funkcnosti jen 50% hodonoceni a zbytek se prideli na design, barvu, "snadnost ovladani" nebo jiny parametr.

Asi jsou i objektivni testy, ale jak zjistit kde? :-) Ja vcelku verim dTestu, al obcas mi jejich parametry hodnoceni lezou krkem a maji nekdy velmi nereprezentativni testovaci vzorek (jsou tam pouze mainstreamove znacky, ktere se danemu oboru naplno nevenuji, ale specializovane ne nebo jen okrajove).

0 0
možnosti

Ftipnejj

21. 10. 2011 8:27
vyber

Kazdy ma pravo vyberu

1 0
možnosti

Ormir

21. 10. 2011 8:56
Re: vyber

Výrobci klamou a člověk by musel nosit v krámě lupu aby se dopátral složení. Legislatíva by měla znesnadnit takovéto podvody na zákaznících a nedopusti aby se prodávaly hnusy i když nejsou zdraví škodlivé. Ty kečupy dokonce zdraví škodlivé jsou, jestliže obsahují plísně.Rv

0 0
možnosti

kotja

21. 10. 2011 8:08
řešení

VOLTE PENĚŽENKOU

0 0
možnosti

o.kostal

21. 10. 2011 8:10
Re: řešení

R^

Problem je v tom, ze kdyz vetsina naroda nakupuje sra*ky, tak se pak obchodnikum ani nevyplati dovazet/prodavat kvalitni veci, takze utrum maji i ti, kteri by je koupili.

0 0
možnosti

o.kostal

21. 10. 2011 8:03
EU je pro me zdegenerovana mrtva instituce

a doufam, ze casem to stejne uvidi vetsina cechu a zacne volit strany, ktere nas z ty zumpy vyvedou.

0 0
možnosti

Doa

21. 10. 2011 8:45
Re: EU je pro me zdegenerovana mrtva instituce

Spíš budou volit strany, které to budou slibovat...

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer