Dravci na Vysočině ... (fotoblog)

"Edo, ty máš nádhernýho ptáka! Že jo, a jak krásně stojí! Vyfoť ho!" Podobných dvojsmyslů jsem si užil celý minulý víkend, nutno říct, že to byl jeden z nejlepších víkendů za posledních několik měsíců. Mým průvodcem a učitelem nebyl nikdo menší než česká ikona wildlife fotografie Rosťa Stach, který se snažil celý víkend předávat svoje umění z fotografování zvířat a přírody, a podělil se tak s námi o své bohaté zkušenosti, které byly nesčetněkrát oceněny jak na tuzemské, tak na mezinárodní úrovni. Předmětem našeho zájmu se stali dravci, které můžete zahlédnout v naší krajině.

O víkendu se v Lukách nad Jihlavou sešla vybraná společnost samých lepších lidí :-). Fotografování dravců v letu i posazených, je totiž pecka, která přilákala nadšence z různých koutů ČR. Kdo to nezažil, těžko si představí tu nádheru, když kolem vás krouží orel mořský, nebo se k vám blíží majestátní Výr velký. Počasí vyšlo parádně, hlavně v sobotu odpoledne. Ocelová bouřková oblaka a k tomu slunce, prostě podmínky pro fotografování jak dělané - srdce každého fotografa plesá. Nutno na tomto místě ještě poděkovat Edovi Školoudovi: Edo, máš fakt parádní ptáky!

 

zdroj:Wikipedie)

zdroj: Wikipedie)

Na závěr jsem si nechal jedno moudro. Rozhodně ho nechci vydávat za svůj patent, ale je dobré ho připomenout. Byť ještě nejsem natolik zkušený, abych si mohl troufnout radit jiným fotografům, toto je určtivě myšlenka, se kterou by se měla ztotožnit většina fotografů přírody. Žádný snímek nestojí za to, abych při něm poničil přírodu - pošlapal vzácné rostliny na horské louce, zlámal větve stromů, či vstupoval na území, kde je vstup přísně zakázán. Fotograf přírody respektuje přírodu a nesnaží se jí kvůli jednomu záběru a svému egu poničit. A ještě jedna věc. Fotografická technika je jistě důležitou součástí, která vám pomůže dělat krásné záběry, ale jenom samotná technika vám nic nepřinese. Je potřeba chodit, chodit a zase chodit a objevovat místa, která stojí za to. Skvělý záběr se dá pořídit i obyčejným fotoaparátem, pokud jej má v ruce šikovný člověk na správném místě.

 

Autor: Petr Čunderlík | středa 8.9.2010 9:07 | karma článku: 28,39 | přečteno: 5914x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80