Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Akce NATO v Libyi znemožnily účinně zasáhnout proti násilí v Sýrii

Ve světle událostí v Libyi bude potřeba doplnit mnohé významové slovníky o vysvětlení pojmu tzv. bezletové zóny v chápání Rady bezpečnosti OSN a jejího vykonavatele NATO. Prostý čtenář by mohl nabýt zmýleného dojmu, že bezletová zóna je zóna, kde nic nelétá a na dodržování tohoto nařízení dohlíží nějaký supervisor - nic víc, nic míň. Jak je však vidět z vývoje situace v Libyi, znamená bezletová zóna v podání RB OSN a NATO taktéž útoky spojeneckých letadel na pozemní cíle jako jsou lodě, kasárna, letiště, důležitou infrastrukturu země a to včetně civilních budov a nyní dokonce útok na kolonu vozidel v nitru Libye. V podstatě se tak jedná ze strany NATO o podporu a faktické přidání se na stranu rebelů, to vše pod pláštíkem nařízení o "bezletové zóně" nad Libyí.

Jsem si jist, že ve čtvrtek bouchlo v mnohých kancelářích evropských a amerických politiků šampaňské, když obdrželi oznámení o smrti Muammara Kaddafiho. Černé svědomí Sarkozyho, Berlusconiho a dalších bylo, s výraznou pomocí spojenců, zavražděno místními povstalci, kteří tak zdá se završili své jarní povstání proti režimu Muammara Kaddafího. Politici, kteří se s Kaddáfím ještě před několika měsíci objímali, nyní přispěli k jeho smrti. 
Není mi líto smrti plukovníka Kaddafího, byl to grázl, který stál za smrtí a utrpením mnoha lidí a jako s grázlem s ním bylo naloženo, ale způsob, jakým k tomu přispěly právě evropské státy a USA považuji za hanebné zneužití rezoluce RB OSN. Bohužel toto zneužití s sebou ponese důsledky, o kterých se první přesvědčí lidé v Sýrii a poté v dalších zemích.

Libye se svými obřími zásobami ropy, slabou armádou a velitelem, který se před lety vzdal výroby a získání zbraní hromadného ničení byla snadným a velmi, velmi lákavým cílem. Jakmile Západ ucítil možnost vyškrábat se po zádech povstalců na krk ropných zásob v Libyi, využil tuto příležitost a jednoznačně se přidal na stranu povstalců doufaje v odměnu v podobě štědrých kontraktů na libyjských ropných polích. Sýrie, ani Severní Korea významné ropné zásoby nemají, a tak se nemusí místní despotičtí vládci obávat nějakých akcí, neboť tam kde ropa není, tam "bezletová" zóna zřízena nebude. Z pohledu západních politiků tam totiž není co bránit a kvůli lidem se nikdo špinit nehodlá. Co naplat, že se ztráty mezi civilisty v Sýrii počítají po zásahu jednotek prezidenta Bashara al-Assada na tisíce a že v Severní Koreii si komunistická vláda v čela s rodinou Kim Čong-ila vyžádala dokonce statisíce, spíše však miliony mrtvých a utýraných lidí.

Navíc, vojenská síla Sýrie a především Severní Koree je nesrovnatelně větší, než byla síla Libye. Ropa a zisky z její těžby a prodeje se prostě hodí všem a to i Číně a Rusku, dvoum stálým členům RB OSN, kteří v klíčovém hlasování o rezoluci 1973 (2011) nevyužili své právo veta a pouze se hlasování neúčastnili a umožnili tak její přijetí. U Číny převážilo, že si to přála Africká unie a jelikož jsou čínské investice na tomto kontinentu velmi významné, dalo se očekávat, že se Čína spíše zdrží hlasování. Taktéž Rusko se zdrželo a dalo šanci rezoluci o bezletové zóně, byť u dřívějších hlasování, při kterém šlo o zásah na území suvereního státu, bylo téměř vždy proti. Z 15-ti členů se hlasování zdrželo ještě Německo, Brazílie a Indie. Zbylých 10 států rezoluci podpořilo.

A právě v Rusku je nyní zakopán pes. Proč? Protože Rusko, jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN, disponuje právem veta, které hodlá využít při případném hlasování o rezoluci umožňující jakýkoliv zásah v Sýrii. Moskva se vyjádřila zcela jasně ústy prezidenta, který prohlásil: "Rezoluci RB OSN o Libyi, která dala západním spojencům právo chránit uzavřením vzdušného prostoru libyjské civilisty, Západ změnil „v cár papíru, kterým kryje nesmyslnou vojenskou operaci“, nechtěl bych, aby to podobně dopadlo i se syrskou rezolucí, a proto žádná taková rezoluce nebude". Jistě, Libye je vcelku osamocená a od ruských hranic a jeho sféry vlivu vzdálena víc než Sýrie, která navíc leží i v zájmové oblasti Iránu, ale důvod k tomuto vyjádření a postoji dal Rusku právě Západ a jeho hanebné uchopení a vykonávání rezoluce o Libyi.

Dalším vysoce pravděpodobným důsledkem vyplývajícím z událostí v Libyii je ta skutečnost, že stávající a budoucí krutovládci nebudou mít nyní sebemenší zájem na tom, vzdát se výroby nebo vlastnictví zbraní hromadného ničení. Jedním z důvodů, proč se Západ odhodlal zaútočil na Libyi, krom přítomnosti ropy, totiž byl fakt, že si byl moc dobře vědom toho, že Kaddafí těmito zbraněmi nedisponuje, protože se jich v minulosti vzdal.

Přeji si, ať Libyjci naloží moudře se svojí nově nabytou svobodou. Jenom čas ukáže, zdali se Libyi podaří uspět, nebo se změní v další horký brambor a semeniště problémů tohoto světa. Nebyla-li by takto zneužita rezoluce RB OSN o bezletové zóně nad Libyí, tak věřím, že měli Syřané šanci na to, aby svět zabránil Basharu al-Assadovi v jeho krvavé řeži vůči vlastnímu obyvatelstvu. Díky událostem v Libyi se však tato cesta bohužel uzavřela, proto mnohé národy v čele se Sýrií zůstávají ve svém údělu osamoceny a nezbývá jim nic jiného, než si pomoct sami. Jedinou další možností je tak začít kopat a doufat v nalezení "černého zlata", poté už je jenom krůček k tomu, aby Západ podal pomocnou ruku a zavedl tzv. "bezletovou zónu"....

Autor: Petr Čunderlík | neděle 23.10.2011 8:15 | karma článku: 35,23 | přečteno: 4230x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer